בקרב הרואי אך חסר סיכוי נהרגו 43 חברי תנועת דרור במרד בגטו בבנדין. אורי מייזלמן מקיבוץ המחנכים בחיפה, מדריך מסעות זיכרון לפולי, נקרא בזמנו על ידי אלכס דנציג מניר עוז, שנרצח בשבי חמאס, למשימה לשימור המקום על מנת להמשיך ולהנחיל את זיכרון השואה לדורות הבאים
*תמונה ראשית: ארכיון התצלומים, בית לוחמי הגטאות
בספטמבר 1947 התקיים בבנדין שבפולין טקס במקום בו היה הבונקר של תנועת "דרור" ובו נפלו באוגוסט 1943 חברות וחברי תנועות הנוער בקרב הרואי אך חסר סיכוי מול הנאצים.
מרדכי אנילביץ' בעצמו הגיע לשוחח עם החברות והחברים קצת לפני כן, דיבר איתם על המצב בגטאות השונים ועל חשיבות רעיון המרד. בראש החבורה עמדה פרומקה פלוטניצקה שהגיעה לבנדין בשליחות התנועה לארגן את הציבור ונשארה עימם עד הסוף המר.
אחת הנשים שצולמו בתמונה היא בת שבע צ'פלינסקי ז"ל, שליחה של הקיבוץ המאוחד לפולין. היא מצולמת בעוד כמה תיעודים (בארכיון בית לוחמי הגטאות) אחרי המלחמה, במקומות שונים אליהם נשלחו שליחות ושליחי התנועה לארגן מחדש את פעילות התנועה, לסייע לשארית הפליטה, לארגן את העלייה לארץ ועוד.
בת שבע הלכה לעולמה ב – 24 במאי 1989 בנען. היא לא הקימה משפחה. הייתי אז חניך בשכבה הצעירה בקן כפר סבא הישן. לא ידעתי כלום על השואה ובטח לא על בנדין, לא זכיתי לדבר איתה או עם המשתתפים האחרים בטקס שכבר אינם בין החיים.
האדם הראשון שלימד אותי דרך כתביו ופועלו על בנדין הוא ידידי היקר פרופ' אביהו רונן שכתב על בנדין וחקר את סיפורו של המקום ואת סיפורה של אימו, חייקה קלינגר. ספריו הם בבחינת חובה למתעניינים בקורותיה של העיר והתקופה.
מפעל חיי
לפני 13 שנים לערך התקשר אלכס דנציג, איש ניר עוז, מראשוני המדריכים של משלחות הנוער לפולין, למרכז הנוער העובד והלומד וביקש למצוא מי שייפגש עם קרולינה יקובנקו, פולניה מבנדין שהייתה בארץ בהשתלמות שארגן ב"יד ושם". כיוון שהיה איש השומר הצעיר חיפש לחבר לפרויקט את תנועת דרור.
נקראתי למשימה ונסעתי להיפגש עם שניהם בבית קפה ביפו. למדתי מהם על חשיבות המקום ושוחחנו בעיקר על בונקר הלוחמות והלוחמים. שלט הזיכרון שם היה במצב דהוי (את זה הכרתי מביקוריי שם עם קבוצות תלמידים).
בסוף השיחה אלכס ביקש ממני לחבור לקרולינה ולפיוטר בעלה לצורך שימור המקום וכך עשיתי. כמה שנים לאחר מכן הצלחנו להשיג תקציב לשיפוץ השלט וכמה שנים מאוחר יותר, כאשר הלכה לעולמה האישה שגרה שם, יצאנו לדרך עם המשימה שהפכה למפעל חיי- לשמר את הבניין שלא ייהרס ולהקים בו מרכז חינוכי לימודי.
בספטמבר 2023 התחלנו לגייס כסף לצורך רכישת הבניין, דיברתי בתוכנית "קלמן ליברמן" ובעקבות השיחה ועוד כמה פוסטים גייסנו סכום יפה.
החלום שהצית אלכס דנציג
התקשרתי לאלכס דנציג אחרי כמעט עשור שלא דיברנו וסיפרתי לו שהחלום שהוא הצית אצלי, לרכוש את הבניין, בדרך להתגשם. אמרתי לו שאני רוצה שהוא יבוא להיות אורח כבוד בטקס שנעשה.
אלכס נחטף מביתו שבניר עוז בשבעה באוקטובר ונרצח בשבי. את הידיעה של זה שאלכס חטוף קיבלתי לראשונה מהחברים מבנדין ששמעו על כך בפולין.
מספר חודשים אחרי ההלם של 7 באוקטובר החלטנו לחזור למאמצים ולרכוש את הבניין- עבור אלכס, גייסנו את הסכום ועמותת ברמה צוקרמנה של קרולינה ופיוטר רכשה את הבניין.
דיברתי על כך שוב באותה תוכנית רדיו תוך אמונה קטנה שאלכס חי ומאזין לי וישמע את החדשות המרגשות.
כמה ימים לאחר מכן הודיעו שאלכס נרצח. בהלווייתו נשבעתי לקיים את צוואתו- להמשיך את הנחלת זיכרון השואה לדורות הבאים ולקיים את הדיאלוג הישראלי פולני שהיה כה חשוב לו.
מסע שמתחיל בבנדין
לפני כחודש הקומונרים של תנועה הנוער העובד והלומד וחטיבת בני המושבים פתחו את המסע שלהם לפולין בבנדין ובמשך מספר שעות סיפרו את הסיפור של התנועה אז.
גם שמו של אלכס הוזכר בהדרכות ובטקס שנערך במקום.
צוות המסע קבע שלט זיכרון בשם תנועת דרור ישראל.
כמעט 10,000 תלמידות ותלמידים מישראל ביקרו במקום מאז הבניין נרכש בקיץ שעבר.
זכות גדולה להיות שותף בפרויקט הזה שעוד יהיו בו התפתחויות רבות ואעדכן גם פה.
59 חטופות וחטופים עדיין בעזה. אלכס נחטף חי ויכול היה להיות עם משפחתו, לטוס בעולם ולדבר, אולי אפילו להשתתף בטקס בבנדין. צריך להחזיר את כולם- עכשיו.
קרב חסר סיכוי
הסיפור שלא סופר על המרד ההרואי בגטו בנדין
בעיר בנדין שבדרום פולין הייתה אחת מהקהילות היהודיות העתיקות, ערב מלחמת העולם השנייה היו כמחצית מתושביה יהודים.
בבנדין פעלו תנועות נוער רבות שהמשיכו לפעול בסתר במהלך המלחמה. בין המנהיגות הבולטות בעיר פרומקה פלוטניצקה, שליחת תנועת דרור מורשה וחייקה קלינגר חברת השומר הצעיר.
ביולי 1940 הוקם על ידי השלטונות הגרמניים רובע יהודי בעיירה. מעל 20,000 יהודים מהעיר יחד עם 10,000 יהודים שגורשו מישובים שכנים נאלצו להתקיים שם עד לחיסולו. רוב היהודים אולצו לעבוד בעבודות כפייה במפעלים צבאים גרמניים.
ביוני 1942 הגיע לבנדין מרדכי אנילביץ' וכינס את נציגי השומר הצעיר, גורדוניה, דרור ופועלי ציון, הושג הסכם איחוד בין הארגונים והוקם ארגון "לקרב".
ב-12 אוגוסט 1942 נערכה סלקציה ביהודי בנדין שכונתה "הפונקט הגדול". 5000 מיהודי העיר נשלחו לאושוויץ.
באפריל -מאי 1943 החל ריכוז יהודי בנדין בגטו, כשלושה חודשים לאחר מכן החל חיסול הגטו. במהלך השבועיים של חיסול הגטו התארגנו חברי המחתרת בבונקרים, עיקר הנשק היה בבונקר ה"מכבסה" שבו שהו מנהיגי דרור.
בתחילת אוגוסט 1943במהלך פעולת הגירוש הסופית התקוממו הארגונים הלוחמים. בקרב הרואי בבונקר "המכבסה" נהרגו 43 חברים וחברות בקרב חסר סיכוי מול הנאצים.