יבול שיא
הרפת והחלב
דר פטרוניוס דן

מדד אינדקס הקרינה-כלי אזהרה רפואי ולא המלצה אסתטית 

2 דק' קריאה

שיתוף:

מאת: ד"ר דן פטרוניוס רופא עור מומחה בכללית, מנהל מחלקת עור בזבולון במחוז חיפה וגליל מערבי 

ד"ר דן פטרוניוס רופא עור מומחה בכללית, מנהל מחלקת עור בזבולון במחוז חיפה וגליל מערבי
לכבוד שבוע המודעות לסרטן העור

תופעה מתפשטת ברשתות החברתיות מובילה בני נוער לכוון את עצמם דווקא לשעות שבהן הקרינה בשיאה. שינוי תפיסה מדאיג שהופך כלי אזהרה רפואי להעדפה אסתטית, ומחייב את ההורים להבין, להסביר ולהכווין. 

בשנים האחרונות הולכת ומתפשטת ברשתות החברתיות תופעה מדאיגה בקרב בני נוער ומתבגרים, המרדף אחרי אינדקס הקרינה. צעירים עוקבים אחר תחזיות ה־UV , מחפשים את השעות שבהן הקרינה חזקה במיוחד ומתעדים "שיזוף מושלם" בטיקטוק ובאינסטגרם. אנו מבחינים בחודשי הקיץ כי חופי הים מלאים דווקא בשעות שבהן שיא הקרינה. במקום לראות במדד הקרינה כלי אזהרה רפואי, חלקם מתייחסים אליו כהמלצה אסתטית. זו תפיסה שגויה שעלולה לעלות ביוקר. 

קרינת UV היא גורם הסיכון המרכזי לסרטן העור. למעשה, השיזוף עצמו אינו סימן לבריאות אלא תגובת מצוקה של העור לנזק שנגרם ל־DNA  של תאי העור. ארגון הבריאות העולמי מדגיש כי חשיפה מוגברת לקרינה בילדות ובגיל ההתבגרות מעלה משמעותית את הסיכון להתפתחות מלנומה וסוגי סרטן עור נוספים בהמשך החיים. 

הקושי המרכזי הוא בכך שהנזק אינו תמיד נראה לעין מיד. בני נוער רואים "זוהר קיצי", בעוד שבפועל מתחיל תהליך מצטבר של הזדקנות מוקדמת של העור, הופעת כתמים, קמטים ולעיתים גם שינויים טרום סרטניים. כוויות שמש חוזרות בגיל צעיר הן גורם סיכון משמעותי במיוחד למלנומה,  סרטן העור הקטלני ביותר. 

מיטות שיזוף גם הן, אינן "אלטרנטיבה בטוחה". להפך, הן מוגדרות כמסרטן ודאי. מחקרים מראים כי שימוש במיטות שיזוף בגיל צעיר מעלה באופן משמעותי את הסיכון למלנומה. 

חשוב להבין, אין דבר כזה "שיזוף בריא". גם "שיזוף בסיס" אינו מגן באמת מפני נזקי שמש. 

כיצד כן להתנהל נכון בשמש 

הגישה הנכונה אינה הימנעות מוחלטת מהשמש, אלא חשיפה מושכלת. כאשר מדד ה־ UV הוא 3 ומעלה, מומלץ להשתמש באמצעי הגנה. שהייה בצל בשעות השיא, לבוש מגן, כובע רחב שוליים, משקפי שמש ותכשירי הגנה רחבי טווח עם SPF 30 לפחות. 

עם זאת, גם כאן חשוב להימנע מתחושת ביטחון מזויפת. תכשירי הגנה אינם "אישור" לשהות ממושכת בשמש. יש למרוח כמות מספקת, לחדש כל שעתיים ולאחר רחצה או הזעה, ולשלב את השימוש בהם עם אמצעי הגנה נוספים. 

כרופאי עור אנו רואים יותר ויותר צעירים המושפעים מהבטחות שווא ומהשפעות ברשתות החברתיות. האחריות שלנו כהורים, כמחנכים וכאנשי רפואה, היא להזכיר להם שעור בריא חשוב הרבה יותר משיזוף זמני. העור "זוכר" כל כוויית שמש  וכל חשיפה. 

שבוע המודעות לסרטן העור הוא תזכורת חשובה להקדיש מחשבה לנושא לא מתוך פחד, אלא מתוך רצון לחדד את המודעות. לפתח שיח, להסביר ולהיות נוכחים. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

למעלה מ-120 מציגים הציגו בתערוכה שהתקיימה בגן לאומי מעיין חרוד 20–21 באוקטובר 2026. להלן רשמים מהכנס *תמונה ראשית: תערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2026 במעיין חרוד. צילום: נתי חדד דברי פתיחה וברכות: רוח של
4 דק' קריאה
תמר פלד-עמיעד התלוותה לסיור של קבוצת נשים, כולן אקטיביסטיות, נשות קריירה בתפקידי מפתח עם ניסיון ביזמות ועשיה חברתית, שמעוניינות לסייע לתושבי צפון הארץ. תכירו את אורית גולן, שמרית חנקין, רננה לייש, אנאבל פרידלנדר, יעל
9 דק' קריאה
13 שנה אחרי שהחל ללמוד ברייקדאנס במושב שער אפרים שבשרון, ואחרי שהספיק לפזז על הבמה לצד מיטב האמנים, כמו נועה קירל ועומר אדם, כולל במחזות זמר גדולים, נתיב תמים מתכונן לצעד הבא בקריירה שלו
6 דק' קריאה
בסופו של דבר, אם בארמון בריטי או אם בנחלה במושב, מאחורי הסכסוך עומדת משפחה בין המסר הישראלי החצוף בסגנון: "תגיד לי, מה הבעיה שלך?!" לבין השתיקה הבריטית המאופקת־מנומסת, משתרע עולם ומלואו. אבל כשאחים מפסיקים
3 דק' קריאה
מעל 500 מגדלי דבורים רשומים ב"מועצת הדבש", אך רק ממשק אופיר באלון הגליל יצא לאור סרט מיוחד בשם "עמלים", פרי יצירתה של אדוה אופיר, שהוקרן בפסטיבל "דוקאביב". הסרט עוסק בחיי הדבורים, המשפחה, עבודת הדבוראים
10 דק' קריאה
האגף החדש, בראשו תעמוד אורית פוזנר, יוביל יוזמות לאומיות, יחזק את הקהילות במרחב הכפרי ויקדם עשייה חברתית והתיישבותית ברחבי הארץ *תמונה ראשית: אורית פוזנר. "אני מאמינה בכוחה של קהילה ליזום, להשפיע ולהוביל שינוי" מזכ״ל
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!