שר החקלאות: "סדר העדיפויות שלנו ברור – הייצור המקומי הוא העמוד המרכזי של המזון בישראל, כאשר הייבוא הוא העמוד התומך"
מנכ"ל מועצת החלב: "הזוי שגם אחרי שנה וחצי של מלחמה בה ענף החלב הוכיח את חשיבותו לביטחון המזון, וברקע חרמות על ישראל, באוצר עדיין תולים את יהבם בייבוא"
*תמונה ראשית: אדי סטודיו לצילום
מאות רפתנים, נוקדים, עובדי מחלבות, בני נוער ושותפים לדרך התכנסו היום (20.5) בקיבוץ בית העמק בגליל המערבי, באירוע הצדעה חגיגי לענף החלב הישראלי, שנערך לקראת חג השבועות.
האירוע התקיים במעמד שר החקלאות וביטחון המזון, ח"כ אבי דיכטר, ובהשתתפות מנכ"ל מועצת החלב איציק שניידר, מנכ"ל התאחדות יצרני החלב דגן יראל, מנכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן, ראשי קיבוץ בית העמק, רפתנים, נוקדים, עובדי מחלבות ונציגים מכלל שרשרת הייצור של החלב בישראל.
את הערב הנחה השחקן והקומיקאי צביקה הדר, ובליבו עמד טקס מיוחד במסגרתו נחשפו הערכים המרכזיים שמובילים את ענף החלב – ובהם: ביטחון המזון, ציונות, אחריות חברתית, איכות, חדשנות, מחויבות יומיומית, התיישבות ופריפריה אשר מבטאים את התרומה המשולבת של הענף לחברה הישראלית.
עוד באירוע חשפה מועצת החלב את נתוני הענף בשנה החולפת (משבועות שעבר לחג השנה):
- בשנה החולפת יוצרו בישראל 1.56 מיליארד ליטר חלב בקר ב־620 רפתות.
- התנובה הממוצעת לפרה בשנת 2024 מסתכמת ב־12,125 ליטר.
- שיווק מוצרי חלב בקר מייצור מקומי הסתכם ב־2024 450,636 אלפי ליטרים.
- בכל הנוגע למוצרי חלב ניגר ומעדנים, מדובר ב־204,709 אלפי ליטרים
- בשנת 2024 יוצרו בישראל 110,485 טונות גבינות לבנות.
- ייצור הגבינות הקשות והמותכות הסתכם ב־47,313 טונות, וייצור החמאה הגיע ל־7,367 טונות.
- בתחום החלב ומוצריו מהצאן (עזים וכבשים), מסכמת מועצת החלב את 2024 עם:
- כ־9.8 מיליון ליטרים של חלב כבשים, וכ־12 מיליון ליטרים של חלב עיזים.
- מספר דירי הכבשים בישראל – 46
- מספר דירי עיזים – 68
- שיווק גבינות שמקורן בחלב כבשים הסתכם ב־618 טון גבינות לבנות, ו־505 טון גבינות קשות. 1,584 טון יוגורט כבשים שווק בשנה זו.
- שיווק גבינות לבנות שמקורן בחלב עיזים הסתכם ב־1,347 טון, וגבינות קשות – 499 טון.
- 2,839 אלפי ליטרים של יוגורטים ומעדנים שמקורם בחלב עיזים שווקו בשנה זו, לצד 1,132 ליטרים של חלב ניגר.
שר החקלאות וביטחון המזון ח״כ אבי דיכטר אמר באירוע: אנחנו רואים את החזרה של הרפתנים, הנוקדים בגבול הצפון וזה מחמם את הלב. תיעדפנו את עוטף עזה, ותיעדפנו את יישובי הצפון, בדיוק בגלל שאנחנו רוצים לשמור על החקלאות ולתת לה לשגשג. אנחנו במשרד קבענו כי העמוד המרכזי יהיה הייצור, כאשר הייבוא יהיה רק העמוד התומך. משק מתוכנן שנבנה נכון ובריא כמו משק החלב הישראלי, יודע לעבוד בצורה טובה ואת זה אנחנו רואים כאן מולנו. וזה גם יימשך. אני מאחל לרפתנים ולנוקדים שלא רק נגיע להיקף הייצור של 2023, אלא שאת הייצור הזה נגביר, ולבקר כאן ברפת ולשמוע את התוכניות איך מגדילים את הייצור, זה הכיוון ואליו גם נגיע.
מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר, אמר: "מלחמת חרבות ברזל היא תקופה מכוננת בכל ההקשרים של הביטחון וביטחון המזון, וממחישה לציבור ולמקבלי ההחלטות את היתרון של ענף חקלאי מתוכנן, מתפקד ומוביל כמו ענף החלב. לצד האיומים מחוץ ולמרות כל מה שחווינו, אנחנו ניצבים עדיין גם איומים מבית: החלטות מדיניות שגויות, ובראשן הסכם המכסים עם ארצות הברית, שעלול לפגוע קשה בחקלאות בכלל ובענף החלב בפרט. מדובר באיום ממשי, לא רק על פרנסתן של אלפי משפחות – אלא על ביטחון המזון של מדינת ישראל.
מנכ"ל התאחדות יצרני החלב, דגן יראל, הוסיף: "מדינת ישראל יכולה לסמוך על ענף החלב. ענף אשר מוכיח את עמידתו מול האתגרים המורכבים. אבל אסור למדינה לוותר על יצרני החלב שלה, על החקלאים שלה שמהווים את חוד ההחנית של ההתיישבות והביטחון הלאומי".