יבול שיא
הרפת והחלב

מחבקות באמצעות חוט ומחט 

3 דק' קריאה

שיתוף:

במוזיאון "בית טרומפלדור" שבקיבוץ תל יוסף מוצג למבקרים מיצב "אלה המתים": יותר מ-1800 נרות נשמה, שכל אחד מהם עטוף ברקמה הנושאת את שמו של אחד הנופלים מאז 7 באוקטובר. הרוקמות הן קבוצה של נשים שנותנות ביטוי לתחושות ורגשות ולהזדהות עם המשפחות השכולות 

*תמונה ראשית: נרות זיכרון עטופים ברקמה. לכל רוקמת יש הסגנון שלה, מעין מגע אישי שהיא מוסיפה. צילום: סמדר ינאי  

פגשתי את סמדר ינאי, אחת משותפות המיצב, בביתה באשדות יעקב איחוד, יום אחרי שהתייצבה, כמידי שבוע, באוהל שבצומת עמיעד, שם, יחד עם חברות וחברים נוספים, מספקים אוכל לחיילים: טוסטים, סלטים, מרק, עוגות. פרויקט שהתחיל חודש אחרי תחילת המלחמה.  

סמדר, בת וחברת אשדות יעקב איחוד, הייתה מורה לאומנות במשך 40 שנה בבית הספר היסודי "מול גלעד". דרך קבוצת וואטסאפ בה היא חברה, התוודעה ליוזמה של חברה למקצוע – שי אייל מגן נר. מספרת סמדר: "שי איבדה חברה בבארי, ושאלה את עצמה מה היא יכולה לעשות על מנת להנציח את זיכרה, היא רקמה את שמה של החברה ועטפה את השם סביב נר זיכרון, ופרסמה את היוזמה. כנראה שרבים ורבות רצו לבטא בצורה כלשהי תמיכה והזדהות, וכך נוצרה קבוצה של נשים שהצטרפו ליצירה. אני התוודעתי לעניין בתקופה שלא ידעתי איך לעבד את האירועים הטרגיים ולהתמודד עם המלחמה, ומה אני יכולה לעשות ולתרום. במרץ בשנה שעברה נכנסתי לפרויקט הזה, שהחלטנו לקרוא לו 'רוקמים/ות לנספים'. הרגשתי שנוצר מקום לנשמה. הייתי יושבת לילות ורוקמת. יצרתי לעצמי פינת עבודה עם החומרים הנדרשים. בחרתי לעצמי את הצבעים צהוב ובז', כך שניתן יהיה לזהות את הנרות 'שלי'". 

תמונה 1 20250205 130117
סמדר ינאי. "לא ידעתי איך לעבד את האירועים הטרגיים ולהתמודד עם המלחמה, ומה אני יכולה לעשות ולתרום". צילום: עלי קדם 

קשר, הזדהות, המשכיות 

לפני כשנה נוצר קשר בין מובילות הקבוצה לבין שוקי שפרן, מנהל בית יוסף טרומפלדור בתל יוסף, שהביע נכונות להציג את הנרות הרקומים בשטח התצוגה של הבית. כיום מוצגים בתל יוסף למעלה מ-1800 נרות, הנושאים את שמות הנופלים, אזרחים וחיילים, שנפלו מ-7.10, כולל הרוגי פיגועים ופעולות איבה. בבית מתארחות קבוצות, למשל קבוצות "תגלית" ואחרות, שנחשפות למיזם.  

סמדר: "אנו מודות לשוקי ולתל יוסף על הבית החם שהם נתנו לנו. שוקי פתח בפנינו את הבית ואת הלב, ופרש לנו שטיח אדום. והכול בהתנדבות מלאה. בהתחלה חשבנו להעביר את התערוכה גם למקומות נוספים, אבל הבנו שעדיף להשאירה כתערוכת קבע. בתקופה הראשונה שיתפתי עוד שלוש חברות מאשדות. בהמשך והתגייסו גם נשים נוספות מעמק המעיינות ומתל יוסף. בשלב מסוים היו כ-120 רוקמות מכל רחבי הארץ. מידי מספר שבועות אנו נוסעות לתל יוסף ומוסיפות נרות לתצוגה. שי הקימה אתר אינטרנט כך שאנשים יכולים לאתר את המיקום של הנר הנושא את שם יקירם בתצוגה".  

ספרי על הרעיון שעומד מאחורי היוזמה 

"זה התחיל מהפן הרגשי, לקחת חלק בהנצחת החללים. לרקמה יש משמעות. אנו רוקמות בשיטה שנקראת 'תך שרשרת', שבה האותיות נוצרות תוך כדי שילוב של טבעת בתוך טבעת, וזה מבטא קשר, הזדהות והמשכיות. בפרויקט השתתפו גם נשים עם מוגבלות פיזית, וזה היה מאוד משמעותי עבורן. לכל רוקמת יש הסגנון שלה, מעין מגע אישי שהיא מוסיפה. אני למשל הוספתי לרקמות לב, או פרח. אני קוראת על הדמות שאת שמה אני רוקמת, מי היה האיש, ומתחברת אל הסיפור האישי שלו. לצערנו מספר האבדות כל הזמן הולך וגדל". 

רקמת נשים: אמצעי לחיבורים 

מיצב "אלה המתים": רוקמים ורוקמות נרות נשמה 

שי אייל 

"אלה המתים" הינו מיצב לזכר כל הנרצחים.ות והנופלים.ות במלחמה מאז ה7.10. 

במיצב הנצחה זה השתתפו נשים רבות, כחלק מתרבות חברתית קהילתית ארץ ישראלית, היודעת לחבק ולהביע אמפטיה והזדהות אמיתית עם כאבו של האחר. מאחר שהרקמות נעשו על ידי עשרות נשים מרחבי הארץ, המיצב כולל בתוכו רכיבים אמנותיים, הבאים לידי ביטוי במגוון סגנונות כתיבה, רקמה, עיטורים, צבעוניות וחיבורים. כל זאת לצד סדרתיות וחזרתיות ביצירות של נשים שיצרו מקבץ נרות נשמה. 

…מעניין לראות כי לאורך ההיסטוריה רקמת נשים שימשה כאמצעי לחיבורים, כאמצעי טיפולי, כדרך להעצמת נשים, להנצחת מתים ולהבעת מחאה נשית, אספקטים אשר באים לידי ביטוי במיצב.  

ברקמת הנרות לקחו חלק נשים מקהלים שונים ובעלות דעות שונות, נשים אשר דרך הרקמה, ההנצחה והערבות ההדדית עברו תהליך טיפול-אמנותי-חברתי-קהילתי. זהו מיצב אשר באמצעות חוט ומחט בא להנציח ולחבק את המשפחות השכולות, החברים.ות ואותנו כחברה, ולהנכיח את האובדן והכאב. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

השותפות מהווה מיזם משותף פורץ דרך בתחום הסמיוכימיקלים והפרומונים – חומרים כימיים המשמשים לתקשורת בין חרקים – פתרון ארוך טווח, ללא שאריות כימיות וללא פגיעה בסביבה  *תמונה ראשית: ד"ר גורנטלה, יו"ר ומנכ"ל ATGC (שני מימין) ומושיק פיש, מנכ"ל לוכסמבורג תעשיות (חמישי מימין) עם בכירי ממשל, בטקס החתימה בהודו ב-5.12.2025 
< 1 דק' קריאה
 נוער מושב נחלה יזם מרוץ לפיד לזכר אוריה יעקב ז״ל  *תמונה ראשית: מנהל מרכז קהילתי יואב בני אקלום, מברך בטקס לזכר של אוריה יעקב ז"ל  ביום שלישי 16.12.25 התקיים במושב נחלה אשר במועצה האזורית יואב מרוץ הלפיד לזכרו של אוריה יעקב ז״ל, שנפל במלחמה
2 דק' קריאה
אמר מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות החקלאים עמית יפרח, בכנס הכלכלי השנתי של ברית פיקוח  *תמונה ראשית: עו״ד ד״ר מיכל בוסל מרצה בכנס של ברית פיקוח  מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח אמר בכינוס הכלכלי השנתי של ברית פיקוח: "שר האוצר מקדם רפורמות שפוגעות בענף החלב ובכך גם בענפי החקלאות השונים. הוא פועל באפקט הקוברה בהיותו מנסה לטפל בבעיה של יוקר המחיה אבל הופך אותה לבעיה יותר חמורה, הורס את היצור המקומי ונשען על יבואנים ומדינות זרות.   "אסור לנו שכלכלת ישראל תישען על יבואנים ועל מדינות זרות. אנחנו בונים כיום לאחר המלחמה את העוגנים החקלאיים והכלכליים לשיקום המושבים בצפון ובדרום. זו התקומה שלנו."  עו"ד ד"ר מיכל בוסל, יועמ"ש ומנהלת אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים, השתתפה השבוע בכינוס הכלכלי לסיכום שנת 2025 של ברית פיקוח.  במהלך הכנס, ד"ר בוסל סקרה את עסקאות התעסוקה במושבים, החל מהתפתחותן לאורך השנים ועד לשלבים החשובים בביצוע העסוקה והבדיקות הנדרשות טרם הביצוע. בהרצאתה התמקדה גם בדגשים ובהיבטים המשפטיים שחשוב להכיר.   ד״ר בוסל סיכמה: "כשהתחלתי את הדוקטורט שלי על מושבי עובדים בעידן של שינויים, ידעתי שנושא עסקאות התעסוקה הוא מהמורכבים והמרתקים במגזר הכפרי, וחקרתי אותו כמקרה מבחן לפעילות לא חקלאית. בכנס השנתי של ברית פיקוח הייתה לי הזדמנות לחלוק את התובנות הללו בהרצאה שהעברתי, המשלבות בין מחקר תיאורטי לפרקטיקה." 
< 1 דק' קריאה
אמרה רשמת האגודות השיתופיות, טלי ארפי בכנס לחברי ועדים ממונים, שהרשמת וצוותה המקצועי ערכו השבוע  *תמונה ראשית: עמית יפרח בכנס ועדים ממונים שערכה רשמת האגודות השיתופיות  רשמת האגודות השיתופיות, טלי ארפי וצוותה המקצועי קיימו השבוע כנס לחברי הוועדים הממונים.  רשמת האגודות השיתופיות, טלי ארפי פתחה את דבריה ואמרה: "מדובר בכנס מקצועי ומשמעותי לחברי הוועדים הממונים שהם חלק מליבת העשייה של משרד הרשמת.   "הוועדים הממונים נושאים באחריות כבדה ובשליחות ציבורית חשובה, והכנס הוא הזדמנות לעצור, ללמוד, לשתף ולהעמיק יחד באתגרים ובדרכי הפעולה שמחזקים ניהול תקין, יציבות ואמון באגודות השיתופיות.  "שמחתי מאוד על ההשתתפות הרחבה ועל השיח הפתוח והמעמיק, בהשתתפות ראשי מועצות אזוריות, מזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח, נציגי התנועות וגורמי מקצוע ושותפים לדרך."  מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח אמר: "החשיפה והממשק מייצרים קשרים טובים יותר עם הוועדים הממונים ועם המתרחש במרחב הכפרי. יש כיום 13 מושבים עם ועד ממונה מתוך 420 מושבים, מדובר בכאחוז וחצי מכלל המושבים. אנחנו רואים בוועד הממונה ברירת מחדל. אנחנו רוצים שהוועדים יהיו נבחרים וניהול עצמי של האגודות הוא הדבר הנכון. ההגעה לוועד ממונה חייבת להיות כזו שמצדיקה את המצב הקשה אליו נקלעה האגודה.  "למושב יש משימות תכנוניות וקהילתיות שההנהלה צריכה לבצע וניתן לעשות טוב יותר באמצעות שיתוף פעולה עם תנועת המושבים ועם אגפי התנועה. אנחנו מזמינים את הוועד הממונה להזמין אותנו אליו לחיזוק שיתוף הפעולה והסיוע עבור המושב. תנועת המושבים היא מקור הידע המקצועי והניסיון והכשרות עבור המושבים. אני מודה לטלי ארפי, רשמת האגודות וצוותה על כנס מקצועי ומרשים מאוד." 
< 1 דק' קריאה
הוא נשתל בתחילה בין שורות הבננות, "בן חורג" לגאוות העמק, נקלע למשבר בשנות ה-70 והפך להיסטוריה ולהיסטריה כשזן בלתי ידוע התגלה במקרה בקליפורניה והוטס לארץ בצידנית. סודות הזהב הירוק נחשפים  *תמונה ראשית: לא רק
3 דק' קריאה
בקיבוץ מחניים מתרחש פלא אמיתי שעשוי להיות מודל לחברה ישראלית בריאה, מכילה ואמפתית. "בית יחד" מספק מגורים ותעסוקה לאנשים עם צרכים מיוחדים בגילאי 62-21. ״החברים כאן יודעים להוקיר תודה מהמקום הכי אמיתי, אין בהם רוע, אין
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן