יבול שיא
הרפת והחלב
portrait young woman looking away

מיגרנה: מהפרעה נוירולוגית לפתרון מותאם אישית 

2 דק' קריאה

שיתוף:

מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו. 

מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך, אחראית מרפאת שבץ ביחידה לנוירולוגיה בלין, מחוז חיפה וגליל מערבי של כללית ומנהלת מחלקת נוירולוגיה של מרכז רפואי כרמל מקבוצת כללית. לכבוד יום המודעות העולמי למיגרנה שחל השבוע. 

מהי מיגרנה? 

מיגרנה היא תסמונת של כאבי ראש חזקים, לרוב חד-צדדיים ופועמים, שנמשכים שעות עד ימים. לעיתים מלווה בבחילות, הקאות, ורגישות לאור ורעש. כ-20% מהחולים חווים "אאורה" הפרעות ראייה כמו הבזקים או טשטוש, שמתריעות על התקף קרב. 

האבחנה מתבצעת בעיקר לפי תיאור התסמינים ובדיקת נוירולוג. לעיתים מבוצעות בדיקות הדמיה (CT, MRI) כדי לשלול גורמים אחרים. 

בישראל חיים כמיליון אנשים עם מיגרנה רובם נשים, עקב השפעת שינויים הורמונליים. ההתקפים שכיחים בגיל ההתבגרות, ולעיתים נחלשים עם הגיל. 

מה מעורר מיגרנה? 

למרות שהגורמים המדויקים אינם ידועים לגמרי, ידוע שיש טריגרים מגוונים: 

תזונתיים: מאכלים מסוימים, דילוג על ארוחות. 

סביבתיים: שינויי מזג אוויר, אורות חזקים, ריחות חזקים. 

רגשיים ופיזיים: סטרס, שינויים בשינה, פעילות גופנית לא מבוקרת. 

הורמונליים: מחזור, הריון, שימוש בגלולות. 

לכן, ניהול נכון של הטריגרים חשוב להקטנת תדירות ההתקפים. 

מהפכה בטיפול 

הטיפול במיגרנה מותאם אישית ומשלב גישה תרופתית ואורח חיים נכון. חלק בלתי נפרד מהטיפול הוא לזהות את הגורמים שמעוררים התקף ולנסות להימנע מהם. בשנים האחרונות חלה התקדמות גדולה כשגילו חומר במערכת העצבים בשם CGRP, שרמותיו עולות בזמן התקף מיגרנה. בעקבות הגילוי פותחו תרופות חדשות שחוסמות את פעולתו, ובכך מונעות את ההתקף מראש. 

כיום קיימות שתי אפשרויות עיקריות: 

זריקות מניעתיות: ניתנות אחת לחודש או אחת לשלושה חודשים, ומיועדות למי שסובלים מהתקפים קשים ותכופים. הזריקות חוסמות את ה-CGRP ומקטינות משמעותית את תדירות ועוצמת ההתקפים. 

כדורים: תרופות פומיות חדשניות שחוסמות את אותו חומר ומאפשרות טיפול נוח וגמיש יותר עבור מי שמעדיף טיפול דרך הפה. 

ראוי להדגיש שלא כל מטופל נדרש לטיפול מניעתי  יש שמספיק להם טיפול תרופתי שמקל על ההתקף ברגע שהוא מתחיל. התאמת הטיפול נעשית יחד עם הנוירולוג ובהתאם לדפוס ההתקפים ולמאפייני החולה. השילוב בין התרופות החדשות, מעקב מקצועי והקפדה על אורח חיים מותאם מאפשרים לרבים לחיות חיים מלאים ומבוקרים יותר. 

ניהול אורח חיים מותאם 

שינוי אורח חיים הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול 

זיהוי טריגרים: תיעוד זמני ההתקפים, נסיבותיהם ועוצמתם עוזר לזהות מה מעורר את הכאב. 

שגרת חיים מסודרת: שעות שינה מספקות, הקפדה על ארוחות סדירות, פעילות גופנית מתונה והפחתת סטרס. 

תמיכה מקצועית: מעקב שוטף אצל נוירולוג, לצד הדרכה מותאמת. 

מיגרנה בזמן חירום ובתקופת מלחמה 

בימי חירום כמו בתקופת מלחמה, הסטרס, חוסר הוודאות והשגרה המופרעת עלולים להחמיר התקפי מיגרנה. כאשר השינה נפגעת בשל אזעקות וקימות תכופות לממ"ד, מומלץ לנסות לפצות על שעות שינה במנוחות קצרות במהלך היום, להקפיד על תזונה מסודרת, לשמור על שגרת ערב רגועה ככל האפשר, ולתרגל הרפיה ונשימות. במידת הצורך כדאי לפנות לייעוץ נוירולוגי ולעדכן על שינוי בתדירות ההתקפים. 

לסיכום 

מיגרנה נותרה מחלה כרונית, אך עם טיפול מותאם, זיהוי טריגרים ושינויים באורח החיים – אפשר להפחית משמעותית את הכאב ולשפר את איכות החיים. בעזרת תרופות חדשניות ומעקב צמוד, גם החולים הקשים יותר יכולים לחזור לשלוט בחייהם – ולא לאפשר למיגרנה לשלוט בהם. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מאת: ד"ר עומר אבו סאלח וד"ר חילו ויסאם וד"ר פואד אבו ריא, מומחים לרפואת עור בכללית, מחוז חיפה וגליל מערבי   סרטן העור – שכיח, אך ניתן למניעה  סרטן העור הוא מהשכיחים ביותר בישראל ובעולם.
3 דק' קריאה
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן