פחות סוכר, יותר בריאות – נשמע פשוט, אך זהו בדיוק המהלך שכובש בימים אלה את עולם היין בישראל ובעולם. יקבים רבים כבר הבינו כי הדרך לליבם של הצרכנים החדשים עוברת דרך הבריאות, והם מתאימים עצמם לביקוש הגובר ליינות יבשים עם רמות סוכר נמוכות במיוחד. אחד מהם הוא יקב רמת נגב, שמוביל את המגמה החדשה בישראל ומשנה את חוקי המשחק בכרמים.
יוגב צדוק, היינן של יקב רמת נגב, מסביר את התופעה: "אנחנו נמצאים בתקופה של מודעות הולכת וגוברת לתזונה ואורח חיים בריא, והצרכנים כבר מחפשים מוצרים שמתיישרים עם הערכים הללו גם בתחום היין. אם בעבר יינות מתוקים או חצי יבשים זכו לפופולריות רבה, כיום דווקא היינות היבשים, עם פחות סוכר, הופכים למבוקשים יותר".
האם מדובר בטרנד חולף או בשינוי מהותי? צדוק משוכנע שמדובר בשינוי עמוק וארוך טווח: "בשנים האחרונות, אנחנו רואים בבירור תזוזה לכיוון תזונה בריאה ומאוזנת יותר. הצרכן הישראלי מבין היום טוב יותר את היתרונות של יינות יבשים לא רק מבחינת טעם, אלא גם מבחינה בריאותית. היין האדום, למשל, מכיל את נוגד החמצון ליקופן, שמוכר ביתרונותיו הבריאותיים, והקהל מתעניין בזה יותר ויותר."
אבל מה בדיוק ההבדל בין יין יבש ליין עם מעט סוכר? צדוק עושה סדר: "ביין יבש כמעט ואין סוכר (עד 4 גרם לליטר), ביין חצי יבש יש בין 4 ל-15 גרם סוכר לליטר, ואילו יין חצי מתוק מכיל בין 15 ל-50 גרם לליטר. הצרכן מתחיל להבין את ההבדלים ומחפש את מה שמתאים לו יותר מבחינה בריאותית".
אך המעבר ליינות דלי סוכר אינו נטול אתגרים. "האתגר המרכזי הוא להגיע לענבים ברמת הבשלות המדויקת – לא גבוהה מדי, שכן ככל שהענב בשל יותר, כך עולה כמות הסוכר," מסביר צדוק. "האופטימיזציה המדויקת הזו חיונית כדי להפיק יין איכותי עם רמות סוכר נמוכות".
ומה לגבי האלכוהול? מתברר שיש קשר ישיר: "בהחלט, פחות סוכר פירושו פחות אלכוהול, כי סוכר הוא שמומר לאלכוהול בתהליך התסיסה. כך שהיינות האלה בריאים יותר גם מבחינת רמת האלכוהול."
ביקב רמת נגב כבר מייצרים יינות כאלה, ביניהם סדרת "קדש ברנע", שנחשבת לדגל בתחום. "בתהליך ההתיישנות אין שוני משמעותי, אך בתסיסה אנחנו חייבים לוודא שהכול יתנהל באופן מדויק עד לסיום התהליך, ללא שאריות סוכר", מדגיש צדוק.
הצרכנים, כך מתברר, מגיבים בהתאם. "הקהל הצעיר יותר מודע ומחפש יותר את היינות עם פחות סוכר. לעומתם, הצרכנים הוותיקים פחות מגלים עניין בשינוי הזה", הוא מציין.
ומה צופן העתיד? צדוק אופטימי: "ישראל לא מפגרת מאחור. אנחנו נמצאים בקו אחד עם מדינות היין המובילות בעולם. בעתיד, נראה חנויות שיציגו יינות על פי רמות הסוכר, בדומה למה שכבר קורה עם יינות אורגניים או נטולי סולפיטים. הטרנד הבריאותי רק ילך ויתרחב".
לסיום, צדוק מעניק טיפ לצרכנים שמעוניינים לבחור יין פחות מתוק בלי להסתמך רק על התווית: "חפשו יינות יבשים עם אחוז אלכוהול נמוך יחסית. זה כמעט תמיד יבטיח לכם יין עם פחות סוכר – ויותר בריאות".