יבול שיא
הרפת והחלב
סדר יום גיל הרך

הגן הקיבוצי – מסדר היום של הגיל הרך

4 דק' קריאה

שיתוף:

הרבה קורה ומתרחש בחודשים האחרונים בכל הקשור לגיל הרך, החל בגל האומיקרון והבידודים החוזרים ונשנים שהוא כופה, כמו גם שינויי המדיניות התכופים בנושא, וכלה במעבר אגף מעונות היום ממשרד הכלכלה למשרד החינוך.

סינטיה כהן, מנהלת רשת "הגן הקיבוצי"

שנת 2022 נפתחה עם בשורה לה חיכינו שנים רבות. מעונות היום עברו לאחריות משרד החינוך. המעבר אומנם איננו שלם (מעונות שיקומיים ומשפחתונים נשארו באחריות זרוע העבודה במשרד הכלכלה), הרבה דברים עדיין לא ידועים ועם זאת, זוהי תחילתה של מציאות בה המדינה רואה את הילדים מגיל לידה ולא רק בהגיעם לגיל שלוש. 

לצד האתגרים שהמעבר מביא אתו, נוספים האתגרים שהקורונה הביאה איתה. אומנם אנו שמחים שילדים לא יכנסו יותר לבידוד ובזכות זה נוכל לשמור עבורם על שגרה מבורכת בתוך המערכות, אך גם החלטה זו מביאה אתגר נוסף – קושי לפתוח את הגנים עבור הילדים כשהצוות בהרכב חסר או נפקד בשל הקורונה. 

זו המציאות בה פועלים מנהלות ומנהלי הגיל הרך. הם מתחילים כל בוקר עם שינויי המדיניות באופן תדיר והחלטות לא בהירות, ויחד עם זאת ממשיכים לעשות כל שביכולתם על מנת לקיים מערכת חינוך מקצועית שנותנת מענה לכל ילדי הקהילה.  

מתוך התפיסה שמובילה אותנו, שמערכות החינוך הן של הקהילה, והאחריות עליהן נמצאת בידי הקהילה ולא רק בידי המנהלים בשטח, חשוב שלא יהיו לבד בהתמודדות הזו. זה נכון תמיד, אך בעיקר בתקופה זו חשוב שההחלטות יהיו בשיתוף איתכם ועם ועדות החינוך יסייעו בחיזוק המערכת, במתן מענה מותאם ומסרים משותפים. 

אני מבקשת לשתף אתכם בנושאים בהם עסוקות.ים כיום מנהלות.ים הגיל הרך, מידע וידע רלוונטיים עבורכם שמקורם בקשר רציף ומתמשך עם כל מנהלי החינוך בקיבוצים. 

קורונה 1 

בחודש האחרון ישנן פניות רבות של הורים בבקשה לקבל החזרים על הימים בהם הילדים היו בבידוד, או שהגן לא עבד כיוון שהצוות היה בבידוד. זהו כמובן נושא מורכב ומאתגר, אין תשובה אחת נכונה האם וכמה יש להחזיר. אנו ממליצים שכל מערכת תבדוק מה נכון לה בהתייחס ליכולות הכלכליות וגם בהתייחס למענים שההורים זקוקים להם. מומלץ להכיר מה קורה במערכות בקיבוצים השכנים, ולעשות את ההתאמות הנכונות לכל קיבוץ.  

**חשוב להפריד בין ימי המחלה שההורים מקבלים על כך שנדרשים להישאר עם הילדים בבידוד, לבין נקודת המבט  של ההורה שמבחינתו הוא משלם על גן סגור.  

סיום מדיניות הבידודים 

ביטול הבידוד החל מיום חמישי, מביא עמו אתגר חדש, או נכון יותר, מעמיק אתגר קיים. הכוונה היא כמובן לקשיים שהמערכות שלנו חוות בגיוס ושימור הצוותים החינוכיים. החל מיום חמישי הבא אנו עלולים למצוא את עצמנו במצב בו הילדים יכולים להגיע לגן, אך אין צוות שייפתח את הגן.  

מנהלות ומנהלי הגיל הרך עושות.ים הכל על מנת לקיים את שגרת החינוך במערכת. זה הזמן להדק ולחזק את העבודה המערכתית ולצמצם את חווית ה"לבד" של מנהלי ומנהלות החינוך אל מול האתגרים, חשוב לשתף את ההורים במציאות המערכתית ולהתכונן למצבים בהם הגן לא יוכל להיפתח. 

קורונה 2 

עם הביטול  הצפוי במדיניות הבידודים במערכת החינוך החל מגיל  לידה, הוחלט על חלוקת ערכות אנטיגן לילדים לשם ביצוע בדיקות ביתיות פעמיים בשבוע. חלוקת הערכות נעשית על ידי הרשויות המקומיות והאזוריות. למרות מעבר מעונות היום לאחריות משרד החינוך, כרגע עדיין לא ברור מי אמור לחלק את הערכות לילדים בגילאי לידה עד 3. אנו נעדכן ככל שההחלטות יתקבלו. 

מענק קורונה 

בסוף שנת 2021 הועבר מענק בסך 414 ש"ח לילד (על פי מספר הילדים שהיו רשומים במעונות בחודש אוגוסט האחרון). המענק הועבר על ידי אגף מעונות היום לאחר השביתה שהייתה בתחילת השנה בה הארגונים הגדולים מחו על תנאי השכר של הצוותים החינוכיים וכן על הקושי הכלכלי בעקבות הסגרים והבידודים בשנתיים האחרונות.  

אגף מעונות, היום, לא מציין כיצד לחלק את המענק. עובדה זו מאפשרת לכל מערכת לחלק את המענק כפי שנכון בעיניה, ויכולה לתת בזכותו בונוס גם לצוותים שעובדים בגני משרד החינוך. (על בסיס תפיסת העבודה שלנו בה מתקיים רצף לידה- 6, ולא מחולק כמו במדינה בין משרד הכלכלה לחינוך) 

מערכות החינוך נמצאות במצב כלכלי מורכב בשנים האחרונות, והמענק יכול להוות משאב מערכתי לחיזוק תחושת ההכרה של הקהילה בעבודת הצוות החינוכי. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהמצוקה העיקרית כיום במערכות החינוך היא הקושי הגדול לגייס מטפלות ולשמר את המטפלות הוותיקות. פעמים רבות, בעיקר לאחרונה, הגנים נפתחים עם צוותים מצומצמים מה שמוסיף על הקשיים. מענק הקורונה יכול לאפשר למערכת לתת בונוס משמעותי לכל אשת צוות, בלי לחרוג ממסגרת התקציב.  

רישום למעונות היום תשפ"ב (שנה נוכחית) 

מעבר מעונות היום למשרד החינוך הביא אתו קשיים רבים בבירוקרטיה ובשיח עם אגף מעונות היום. כחלק מנהלי הרישום, עם סיום תקופת הרישום הרשמית, מנהלת המערכת יכולה לרשום ילדים חדשים (כולל תינוקות) למערכת. לשם כך מנהלת צריכה להופיע אצלם כמנהלת המערכת.  

מנהלות רבות התחלפו בחצי השנה האחרונה, וכולן נדרשו לעדכן את פרטיהן במסגרת דרישות הרישוי. כרגע, בשל עומסים ואתגרים איתם מתמודדים באגף, לא כל המנהלות עודכנו. מצב זה מביא לכך שלא כל הילדים רשומים, ולכן הוריהם לא יכולים להגיש בקשה לדרגה ולקבל סבסוד. קשיים נוספים יש למעונות שביקשו לעדכן תפוסה או לשנות גודל כיתה.  

אני נמצאת בשיח קבוע עם המנהלות, קשובה לאתגרים ומבינה מאוד את התסכול הרב ומנסה לקבל תשובות ברורות ומקדמות מאגף מעונות היום.  

רישום למעונות היום לשנת תשפ"ג 

ביום רביעי (2.2) נפתחה ההרשמה הרשמית למעונות היום. ההורים יוכלו להיכנס לאתר של אגף מעונות היום ולרשום את ילדיהם במסגרת שיבחרו.  

חשוב מאוד שכל מנהלת תרשום את כל ילדי הקיבוץ שמעוניינים להיכנס למערכת בשנת הלימודים הבאה (גם את הממשיכים), על מנת לוודא שלכל ילדי הקיבוץ יהיה מקום. בנוסף  חשוב מאוד לדאוג שכל ההורים ירשמו באתר – הרישום איננו הבקשה לדרגה. ראשית ההורים נדרשים להירשם. בהמשך, עם קבלת האישור שיש להם מקום במערכת, ולאחר שהמנהלת ווידאה שהם רשומים, יוכלו להגיש בקשה לדרגה.  ולכן, חשוב שגם הורים שלא מעוניינים או לא זכאים לסבסוד יירשמו. 

הקשר בינינו   

אני מצויה בקשר עם מנהלות הגיל הרך לטובת חיזוקן, מציאת מענים אפשריים ותמיכה הדדית בין כל מנהלות הגיל הרך בארץ. קידום שיתופי פעולה וקשרים במשרד החינוך וברשויות לטובת חיזוק המערכות בקיבוצים והכרה בייחודיותו של החינוך הקיבוצי. וכן, מתקיימת עבודת צוות רציפה באגף החינוך, לחיזוק הרצף החינוכי – לידה עד י"ב,  אורי פלד נקש, מנהל "שבילים", מצוי בקשר רציף עם מנהלי החינוך החברתי וכמובן מערך ההדרכה של אגף חינוך. 

מזמינה  אתכם לראות בי, בצוות אגף חינוך של התנועה הקיבוצית ובמערך ההדרכה, כתובת לאתגרים או סוגיות במערכת החינוך בקיבוץ או בקשר עם הרשות. כולנו כאן עבורכם – כי רק ביחד נדע לשמור על הילדים, משפחותיהם והקהילה הקיבוצית. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן