יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 08 15 105204

סירחון, רעש ואבק? לא בין שבילינו 

2 דק' קריאה

שיתוף:

מטרת האגודה השיתופית לשפר את תנאי החיים של חבריה

יותר מקיבוץ אחד התמודד עם השאלה של מטרדי עשן, ריח או זיהום בשטח הקיבוץ, הנובעים מקמינים מוסקים בעץ למשל ועל שאלת סמכותה של אגודת-הקיבוץ למנוע מטרד זה, שאצל המשתמשים בקמינים מהווה דווקא מקור לחום ולאושר. השופט יונתן אברהם מבית המשפט המחוזי בנצרת דן בעניין לא זהה אך דומה במושב שגם הוא אגודה שיתופית חקלאית. האסיפה הכללית באותו מושב החליטה שלא לאשר יותר הקמת מבנים לגידול ופיטום עגלים, בשל מפגעי הריח הנובעים מהם. אך כן אישרה בנייה של רפת חלב, דיר צאן לחלב וכן גידול עגלים מרפת החלב וגידול עופות לפטם. 

מטרדי ריח, זבובים ושפכים  

חברים באגודת-המושב, באמצעות עו"ד דן שגב וימר, עתרו לבית המשפט וטענו שהחלטת האסיפה חרגה מסמכויותיה, מנוגדת למטרותיה של האגודה ולהוראות תקנונה ויש לבטלה. החברים-העותרים הוסיפו שההחלטה מנוגדת לתכלית הקמת האגודה, פוגעת בערכי יסוד של כבוד האדם וחרותו ובחופש העיסוק, יש בה גם משום עושק המיעוט באגודה והפליית התובעים לרעה ביחס לחברים אחרים באגודה, להם ניתן אישור לגדל בעלי חיים, שגם מגידולם עולים מפגעי ריח. 

האגודה, באמצעות עו"ד ישי לבנון (ליפא מאיר ושות'), טענה מנגד שהחלטותיה התקבלו כדין ובסמכות ואין מקום להתערבות שיפוטית בהן. האגודה תארה את המפגעים הקשים של ריח, זבובים ושפכים שמייצרת מִפְטָמָה כאמור. האגודה סיפרה על "צרחות עגלים היוצרות מטרד רעש", "על המשאיות, שנכנסות ויוצאות עמוסות אל המפטמות ומהן, ויוצרות מטרדי רעש ואבק, בנוסף לפגיעה והרס של תשתיות הכבישים כתוצאה מתנועת המשאיות". כל אלה חרגו מפעילות חקלאית משקית משפחתית והפכו לפעילות תעשייתית", אמרה האגודה, "שהפכה את שגרת חיי תושבי המושב מחיים בישוב כפרי פסטורלי לחיים באזור תעשיה של ממש. אפילו פעולות פשוטות של תליית כביסה בחצר המשק הפכו לבלתי נסבלות עד בלתי אפשריות בשל מטרדי האבק והריחות".  

השופט יונתן אברהם הסביר שלפי תקנון האגודה, בסמכות האגודה לעשות כל מעשה שיש בו כדי "לארגן ולשפר את תנאי המחיה החברתיים והתרבותיים של חבריה", ובוודאי שהיא מוסמכת לדון בנושא הקמתן והרחבתן של המפטמות שבתחומה.  

 חיי מירמור וסבל 

האגודה, מצא השופט, לא אישרה את הקמת המפטמות הנוספות כי בכך היה כדי להגביר את  מטרד הריח הבלתי נסבל. התושבים במקום העידו שזהו מצב בלתי נסבל של ריח, שפוגע בשגרת החיים ובחייהם התרבותיים והחברתיים. השופט התרשם שמדובר במצוקה של ממש המביאה את התושבים לחיי מירמור וסבל, תוך פגיעה ממשית במרקם החברתי של חברי האגודה וזאת בניגוד למטרת האגודה, "להביא לידי שיפור תנאי חייהם" של חבריה, והקשר האישי ביניהם. אין ספק, קבע השופט, שהאגודה פעלה כדין כאשר לא אישרה הקמת מפטמות נוספות ופעולתה אכן עלתה בקנה אחד עם תקנונה ומטרותיה.   

אשר לטענת התובעים בדבר עושק המיעוט כלפיהם, הסביר השופט שאינטרס האגודה וחבריה הוא איכות חיים טובה לחבריה, לעומת אינטרס כלכלי צר של מספר חברים בודדים.  

בוודאי שאין לעשוק את המיעוט, אמר השופט, אך כך גם אין להטיל על הרוב מעמסה, רק כדי להתיר לאותו מיעוט לנהוג כרצונו. זהו גידול תעשייתי ולא חקלאי טהור רגיל, שמשפיע ישירות על מידת חומרת המטרד ועולה בקנה אחד עם תלונות התושבים הרבות, ולא ניתן לראות בכך מטרד ריח העולה מפעילות חקלאית רגילה. לא רק שאין מדובר בעושק של המיעוט, פסק השופט, אלא שהאגודה משקיעה משאבים כדי למצוא פיתרון בדמות שטח חלופי. השופט דחה את העתירה וחייב את החברים-התובעים לשלם לאגודה את הוצאות ההליך בסך 75,000 שקלים.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צוות מדריכי תא מטעים, שה"מ, מחוז הצפון, בשיתוף היחידה לחקר עשבים, מרכז מחקר נווה יער, מנהל המחקר החקלאי, מכון וולקני תודה לשאול גרף, לשלמה גלידאי, ליואב מוטרו, לתמר קיסר ולאנשי חברות שיווק תכשירי הגנת
18 דק' קריאה
מחלת "ההשחרה הבקטריאלית במנגו" necrosis( apical )bacterial גורמת להתייבשות אמירי הצימוח (תמונה .)1 על פני העלים ולאורך הפטוטרת מופיעים כתמים נקרוטיים כהים, המלווים לעיתים בהפרשות שרף (תמונה .)2 מחולל המחלה הוא חיידק מסוג פסאודומונס
2 דק' קריאה
זו השנה השלישית בה מודי בכר, נכד לראשוני מושב גאליה, מפעיל את "המרכז לחקלאות וגינון טיפולי" שהקים במושב * המרכז מיועד לילדים ולנערים * לאחר לחימה בעזה שגרמה לו להתמודד עם פוסט-טראומה, הוא שב
6 דק' קריאה
*תמונה ראשית: דניאלה פלג, אלופת אירופה בפעם השניה ברציפות בדרך לסיום. צילום: Sailing energy  דניאלה פלג, ממושב בית חנניה, היא שוב אלופת אירופה בגלישת רוח, לאחר שסיימה את אליפות אירופה בגלישת רוח שהתקיימה בפאלרמו
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: הוותיקים של מועצת יואב עם האדניות  לכבוד חודש האזרח הוותיק, החל בחודש נובמבר, התקיימו ביישובי מועצה אזורית יואב סדנאות בניית אדניות מעץ בהנחייתה של ענבל ענבר – מנגרים מהלב ממושב סגולה.  בכל
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: סרן יוגב פזי ז"ל. צילום:  דובר צה"ל   במלאות שנה לנפילתו של סרן יוגב פזי ז"ל, לוחם ומפקד שנפל בקרב בעזה והתגורר עם משפחתו בגבעות בר שבמועצה האזורית בני שמעון, התקיימה השבוע עצרת
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן