יבול שיא
הרפת והחלב
תמונה 1 צילום מסך 2025 02 23 120100

סכו"ם איחוד, סכו"ם מאוחד 

3 דק' קריאה

שיתוף:

הפצע נשאר פתוח: תערוכה חדשה במוזיאון "בית שטורמן" מציגה יצירות אומנות, עדויות וידיאו ומוצגים ארכיונים נדירים מפילוג הקיבוצים בשנות ה-50'. עפרה ברעם, מנהלת ואוצרת בית שטורמן: "התערוכה בוחנת נושא שנותר עד היום בגדר פרשה עגומה, טראומטית ולא מעובדת. למרות התנגדויות, חשבתי שאין ברירה אלא לעסוק בזה" 

*תמונה ראשית: הסכו״ם בחדר האוכל המפוצל קיבל סימונים שונים. צילום: מוזיאון בית שטורמן 

מוזיאון בית שטורמן ממוקם בקיבוץ עין חרוד מאוחד, בלב עמק יזרעאל הירוק והפורח. בכניסה לקיבוץ עומד פסל העגל בעל שני הראשים, ראשו האחד מביט לקיבוץ עין חרוד איחוד, וראשו השני לעין חרוד מאוחד. 

הפילוג בקיבוצים, שהתרחש בשנות ה-50, הוא פצע שנותר פתוח עד היום, לראייה – פתיחת התערוכה בבית שטורמן, העוסקת בפילוג, התקיימה בחג המשק של קיבוצי עין חרוד איחוד ומאוחד. חברי הקיבוצים הוזמנו לחגוג אותו יחד, אחרי עשרות שנים בנפרד״. 

צילום מסך 2025 02 25 170104
ב-1951 הודיעו נאמני מפא"י על פרישתם מהקיבוץ המאוחד, 5,000 איש עזבו את בתיהם. הפסל של הראל לוז. צילום: אלעד שריג 

״פרשה עגומה, טראומטית ולא מעובדת״ 

ב-1951 הודיעו נאמני מפא"י, בראשות בן גוריון, על פרישתם מהקיבוץ המאוחד, והקימו את איחוד הקבוצות והקיבוצים. 5,000 נשים, גברים וילדים, נאמני מפלגת מפא"י בראשות בן גוריון, עזבו את בתיהם והתחילו חיים חדשים בקיבוצים אחרים. 28 קיבוצים חוו את הפילוג, 5 קיבוצים חדשים נוסדו. 

"כבר אז חברי הקיבוצים הבינו שזאת טעות״, עונה עפרה ברעם, מנהלת בית שטורמן וחברת קיבוץ שריד, לשאלה איך יכול להיות שקהילות ומשפחות התפלגו על נושאים כמו פוליטיקה ואידיאולוגיה, "אבל זה ישב על טראומה עמוקה יותר. אני חושבת שזה קשור גם לשואה. חלוצים צעירים עזבו את המשפחות הגרעיניות שלהם, עלו לארץ והמשפחות נספו במחנות ההשמדה. הצעירים האלו חיו עם אשמה נוראה כלפי התא המשפחתי".   

ברעם אומרת שהאומנות יכולה לסייע בהבנה, בעיבוד ובהכלה של נושאים מורכבים שהשכל הישר לא מצליח למצוא בהם צידוק והיגיון. ״התערוכה שאצרנו בוחנת נושא שנותר עד היום בגדר פרשה עגומה, טראומטית ולא מעובדת״, היא אומרת, "היו מתנגדים לעיסוק בנושא הזה, אבל אני חושבת שאין לנו ברירה אלא לעסוק בו, ועדיף שנעשה את זה בעצמנו". 

בתערוכה מוצגות זו לצד זו יצירות מטלטלות: ציורים, עדויות מצולמות, פסלים וגם מסמכים תיעודיים, צילומים וחומרי ארכיון ועיתונות נדירים משנות ה-50׳. היצירות ממחישות את ההוויה הקיבוצית באותן שנים מקוטבות ומתוחות. למשל סכו״ם מחדר האוכל המפוצל בעין חרוד, שקיבל סימונים שונים עבור חברי ה״איחוד״ וחברי ה״מאוחד״.  

לדברי ברעם ״המחנאות סחפה כל חלקה טובה בחצרות הקיבוצים. סלע המחלוקת העיקרי נסב על חינוך הנוער והזהות המפלגתית של הנקלטים בקיבוצים. המרקם העדין והשברירי שנשמר כל השנים התרסק ונשמט, וקיבוצים רבים נסחפו בסערה שלא היה אפשר למנוע״. 

תמונה 3 צילום מסך 2025 02 23 120141
סלע המחלוקת נסב על חינוך הנוער והזהות המפלגתית של הנקלטים בקיבוצים. ציור של סתיו רוזנטל.  צילום: אלעד שריג 

״לא נסגור את התערוכה עד שכל קיבוץ יבקר בה״ 

בבית שטורמן מוצגות כיום שתי תערוכות נוספות לצד תערוכת הפילוג, האחת – על מורשתו הביטחונית של וינגייט שניתן למצוא בתורת הלחימה של צה״ל עד היום, והשנייה ״עוד סיפור אחד״, שעוסקת בספרים ובשירים פרי עטם של בני ובעיקר בנות קיבוצים שמשמשים כל גננת מקום המדינה ועד היום. שלוש התערוכות הללו יחד מציגות את המורשת הגדולה של הקיבוצים בחברה הישראלית, ולכן, לדעתה של ברעם, אסור לאף בן קיבוץ לפסוח עליהן. 

"בישראל של היום כבר לא יודעים מה חברי הקיבוצים עשו, ועדיין עושים כיום, עבור המדינה", אומרת ברעם, "לדעתי, הסיבה שהקיבוצניקים ׳סגרו את השער הצהוב׳ נטועה בפילוג. הייתה שם בושה רבה, והם חשבו שהם לא יכולים להסביר את מה שקורה אצלם בבית". 

לדעת ברעם, הפילוג שמתקיים בחברה הישראלית, בין המחנות הפוליטיים, נעוץ גם הוא בפילוג הפוליטי בתוך הקיבוצים בשנות ה-50. "אני חושבת שהאתגרים שעמדו על סדר היום הקיבוצי לפני 7 עשורים רלוונטיים מתמיד לחברה הישראלית היום", אומרת ברעם, "מותר להגיד היום שאנחנו מכים על חטא, ושעשינו טעויות".  

ברעם מסתכלת מכאן אל העתיד: "גם אם עשינו טעויות בעבר, עלינו להרים את הראש שוב, כי אנחנו כוח חשוב בהנעת החברה הישראלית ברמה הערכית והציונית". ברעם מתחייבת: "לא נסגור את דלתות תערוכת הפילוג עד שכל קיבוץ יגיע לבקר בה". 

מוזיאון בית שטורמן נמצא בקיבוץ עין חרוד מאוחד, ופתוח בכל ימות השבוע. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בין תל–חי לרצח ארלוזורוב, לנקמת דמו של השומר אלכסנדר זייד, למפקד הפלמ"חניקים הבדווים הראשונים והמסתערבים הראשונים * 30 שנה למות יצחק חנקין  *תמונה ראשית: יצחק חנקין עם גיורא זייד ושמשון משבץ, כמסתערבים הראשונים של
4 דק' קריאה
סיפורו המטלטל של שורד הנובה, ירין לוין ממושב חבצלת השרון, שמתוך הכאוס והמחזות הקשים, חורש את הארץ במאמצי הסברה אינטנסיביים המהווים חלק מתהליך ריפוי אישי. "מוטלת עליי החובה המוסרית לספר את הסיפור שלהם"  קצת
8 דק' קריאה
אומר יפתח הדר בן ה-18 ממושב בית שערים, מהקשתים המובילים של נבחרת ישראל בחץ וקשת * לפני שלושה שבועות חזר עם מדליית זהב מתחרות נוער יוקרתית בלאנקסטר, פנסילבניה * הדר מתחרה בדגם "קומפאונד", קשת
3 דק' קריאה
"אף אחד לא רוצה שיזכרו אותו כמישהו שנרצח ע"י החמאס," אומרת אלה גליה אברוטיס, משריגים, תלמידת תיכון במטה יהודה, שזכתה בפרס על סרט לזכרה של שני לוק ז"ל שנרצחה במסיבת הנובה * ובאמת, סרטה
6 דק' קריאה
קיימת נטייה לחשוב שהרכב משפחתי מצומצם, מקטין את הסיכויים לתסבוכת משפחתית. אלא שהבסיס הוא רק בסיס, ולא פעם נדרש לעקוב להיכן נושבות הרוחות, לאיזו תצורה מתפתחים הדברים, ואילו תגובות מהדהדות בעקבותיהם  סביב שולחן הגישור
3 דק' קריאה
סמכויות הרגולציה תועברנה ממועצת הדבש אל משרד החקלאות וביטחון המזון, שיקים ועדת היתרים שתטפל בענף ותהיה אחראית לקביעת נקודות להצבת כוורות   בשבוע שעבר אישרה מליאת הכנסת, בקריאה שנייה ושלישית, את החוק להסדרה של הצבת
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן