עצרת הנעילה לאירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה
עצרת הנעילה השנתית לאירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נערכה, כבכל שנה, בבית לוחמי הגטאות ועמדה השנה בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה, המרד היהודי הגדול ביותר שפרץ בתקופת השואה והפך לסמל של התנגדות והתקוממות, כאשר במשך ארבעה שבועות לחמו ארגונים יהודים בניסיון נואש למנוע מהנאצים לשלח את אוכלוסיית הגטו למחנות ההשמדה.
עצרת הנעילה נערכה בצאת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ב-18 באפריל, ממש בסמוך לתאריך פרוץ המרד ב-19 באפריל 1943, בסימן המרד שהפך סמל לגבורה ולכוחה של רוח האדם, בגטו ורשה ובגטאות אחרים. בין מדליקי המשואות – ברוך קופול בן המאה, שהיה בן 18 עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, ונלחם כפרטיזן באזור בלרוס. ברוך שר את שיר הפרטיזנים בליווי מקהלת "אשר". הצעירה בין מדליקי המשואות הייתה שרה לוין בת ה-80 מחניתה, שנולדה בשנה שבה אירע המרד, "אלו ביטויים שונים ומרגשים למרד ולרוח האדם, לעמידה ולעוצמה שמלווה את העם שלנו מאז ועד היום" אומר יגאל כהן, מנכ"ל בית לוחמי הגטאות.
הסמלים מהם מורכבת חברה דמוקרטית
הנואמת המרכזית של הערב היא נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות. כן נשאו דברים אלוף פיקוד הצפון, האלוף אורי גורדין ומנכ"ל בית לוחמי הגטאות, יגאל כהן מאילון.
הזמנת נשיאת בית המשפט העליון היא אמירה פוליטית, לאור המחלוקת בנושא מעמד הרשות השופטת?
"אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון, היא סמל שלטון יקר וחשוב עוד יותר בחודשיים האחרונים" אומר יגאל. "היא הוזמנה לשאת דברים בעצרת כחודשיים לפני הבחירות. כבכל שנה תוכני העצרת והנואמים נקבעים יותר מחצי שנה לפני מועדה. הנושא של בית המשפט, המשמעות והמתח התחיל בחודשים האחרונים, ומבחינתנו כבית לוחמי הגטאות זהו הדבר השפוי ביותר, שסמל שלטון כנשיאת בית המשפט העליון נושאת דברים בעצרת. לא כיוונו לטקס פוליטי, בכל שנה מגיעים לעצרת גוונים שונים, גם מנוגדים, גם משלימים, של החברה הישראלית. עצם נוכחותה הוא מסר ואמירה לגבי הסמלים מהם מורכבת חברה דמוקרטית, מסר שנאמן לסיבות להקמת בית לוחמי הגטאות וזו אמירה לחברה הישראלית. העצרת לא עסקה בימין או בשמאל, יום הזיכרון לשואה ולגבורה הוא יום מקודש מידי מכדי לגעת בו בצורה הזו. אנחנו עוסקים בבית לוחמי הגטאות בשאלות האלה, של דמוקרטיה, חברה, שלטון, לאורך כל השנה, זו עבודה חינוכית שמעלה שאלות לא פשוטות".