מיצוי התפקיד או אי הסכמות בין הדובר למזכ"ל? טלטלה במסדרונות התנועה הקיבוצית עם הודעתו של דובר התנועה ועוזרו על סיום תפקידם
*תמונה ראשית: ליאור שמחה, מזכ"ל התנועה הקיבוצית. "כמזכ"ל התנועה אני דורש הרבה – קודם כל מעצמי ורק אחר כך מהפעילים". צילום: בן קלמר
טלטלה במערך התקשורת של התנועה הקיבוצית. דובר התנועה אביב לשם (שער הגולן) ביקש לסיים את תפקידו, ובסוף החודש אמור לסיים את עבודתו במחלקת הדוברות גם רועי שבתאי (מעברות), אחרי חמש שנים וחצי.
מעמסה רגשית או חילוקי דעות עם המזכ"ל
לשם היה דובר התנועה מאז נובמבר 2003 כשעוד היו שני מזכ"לים, משתי תנועות האם, שלהי הקדנציה של נתן טל וגברי ברגיל. הוא המשיך עם זאב (ולוולה) שור, והספיק להיות שנה עם איתן ברושי, בטרם סיים וחזר לקיבוצו בשנת 2014.
״חזרתי לתפקיד לבקשת ניר מאיר, המזכ"ל הקודם, לשנה וחצי האחרונות של כהונתו", מציין לשם, "החודשים הראשונים אחרי 7 באוקטובר היו אינטנסיביים ומשמעותיים מאוד למערך התקשורת. דבררנו את המגזר הקיבוצי, שנפגע הכי קשה בטבח. המעמסה הנפשית היא בהתאם. הארגון משתנה, וצריך לרענן את השורות.
אני נושא עימי אלפי רגעים ואייטמים, היכרות עם חברים מכל הקיבוצים, ופרספקטיבה של שני עשורים על המגזר הקיבוצי. מהשפל הגדול של תחילת האלף, דרך הצמיחה שחוו מרבית הקיבוצים, עד אוקטובר 2023, וכמובן ההתמודדות ההרואית עם כל היבטי 7 באוקטובר. אני 'מת' על הקיבוצים, ומאמין שהתנועה תדע להתאים את עצמה למציאות החדשה, בצניעות, עם ענווה ועם הערך המוסף שהיא מביאה. אני אמשיך לעסוק בתקשורת ובייעוץ למערכי תקשורת פנים״.
לשם הוא דובר מנוסה שהתנועה הקיבוצית יקרה לו, ומסתפק בתיאור הקשיים האישיים מאז 7 באוקטובר כאחת הסיבות לפרישתו מהתפקיד. גורמים בתנועה טוענים שהסיבה המרכזית היא מחלוקת בינו לבין ליאור שמחה, מזכיר התנועה הקיבוצית, בנושא מערך הדוברות ואופי פעילותו. לדבריהם, שמחה מעוניין באנשים קטנים שיסורו למרותו ויעסקו בעיקר בשילובו האישי בכמה שיותר גופי תקשורת.
אי הסכמות על הדרך או ארגון מחדש?
רועי שבתאי מציין שהחליט לסיים את תפקידו בשל תחושת מיצוי לאחר קרוב לשש שנים במחלקת הדוברות של התנועה. "בסוף השנה האזרחית אציין שש שנים לתחילת עבודתי בתנועה, ואני חש מיצוי מוחלט ורצון להמשיך הלאה. כוונתי המקורית הייתה לסיים את תפקידי עם חילופי המזכ"לים, אך החלטתי להישאר ולתת למזכ"ל הנכנס לגבש את תפיסת עולמו התקשורתית וראייתו לגבי מערך הדוברות התנועתי, תוך כדי יציבות ועבודה שוטפת. לפני כחודשיים הודעתי לו כי אני מעוניין לסיים, וכך אכן יקרה בקרוב.
התנועה יקרה לליבי, נהניתי מאוד בשנות עבודתי בה והרגשתי שיש לה ערך ומשמעות. אני מודה לניר מאיר ולליאור על העבודה המשותפת ומאחל לתנועה, לפעיליה ופעילותיה הרבה הצלחה ומקווה שהיא תצליח להישאר רלוונטית ובעלת ערך לקיבוצים, לחברים ולחברות, וגם למדינה". שבתאי מוסיף שבמקרים רבים הדוברים מוחלפים לאחר בחירת יו"ר חדש לארגון כי הם מזוהים עם היו"ר הקודם, אך במקרה שלו ושל אביב לשם לא נאמר להם על ידי ליאור שמחה לסיים את התפקיד וזו לגמרי החלטה שלהם.
גורם מקורב לנעשה במטה התנועה הקיבוצית טוען כי העזיבה של אביב לשם נובעת משני טעמים: הראשון, אי הסכמה לגבי הדרך שבה התנועה פועלת בתקופה האחרונה. השני, רצונו של שמחה לבצע ארגון מחדש של מערך התקשורת התנועתית.
לא לגמרי מבינים לאן התנועה הולכת
גורם אחר טוען כי עזיבתו של לשם היא אחת הסנוניות המבשרות גל עזיבות של פעילים בדרגות הגבוהות בתנועה, כולל ראשי אגפים ששואלים את עצמם אם להישאר בתנועה. "הפעילים במטה התנועה רואים את טובת התנועה, ולא עוסקים בפוליטיקה פנימית. כולם רוצים בהצלחתו של ליאור ושל התנועה, ומודעים לגודל המשימה. יש פער מאוד גדול בין הרצון שלהם לבין התחושה שמשודרת להם מליאור, שאף אחד מהם לא עושה כלום ושום דבר לא נעשה. זה משפיע על האנשים. בסוף הם אומרים שאם אף אחד לא מעריך את מה שהם עושים אז הם גם לא יישארו בתנועה״.
פעיל לשעבר בתנועה טוען שהרבה פעילים כיום לא נהנים להגיע לעבודה, כי אין בה אנרגיה של שיתוף פעולה ושל עבודה. לדבריו, העסק לא עובד גם אחרי שמונה חודשים של שמחה בתפקיד. כמעט כל חברי ההנהלה הבכירה לא לגמרי מבינים לאן התנועה הולכת. "לא מטפלים בדברים הגדולים", הוא אומר, "לא עובדים מול המדינה, מול תקומה, מול משרד האוצר. מטפלים בדברים הקטנים, שהם גם חשובים אבל הם לא העיקר. בתוך תקופה כזאת מורכבת שכל כך הרבה קיבוצים מפונים, המשימות של התנועה צריכות להיות גדולות וברורות. התנועה הייתה צריכה להגדיר את עצמה בתוך הדבר הזה, אבל זה לא קורה. הייתה לליאור הזדמנות לעשות משהו גדול בתוך המציאות הקשה שבה הוא נכנס לתפקיד, וזה לא קורה. אם תשאל בתנועה מה היא עושה מאז שליאור נכנס לתפקיד המזכ"ל, אני לא חושב שמישהו יוכל לתת לך תשובה״.
יש את המרלו"ג התנועתי שמסייע למפונים, ויש מתנדבים דרך התנועה שעובדים בחקלאות ובשיקום הפיזי.
״המרלו"ג קם בתקופה של ניר מאיר, ומה שליאור הקים זה חמ"ל התיישבות שעוסק בדברים חשובים וטובים כמו גיוס מתנדבים לגינון ולניקיון בקיבוצים. השאלה היא האם זה התפקיד העיקרי של התנועה הקיבוצית כיום בסיוע לקיבוצים במצב הקשה שלהם, ולא עבודה מול תקציבי המדינה ותקומה, מעורבות במגורים הזמניים, ושיקום הקיבוצים במקום הקהילתי, הנפשי והפיזי. יש תחושה שהתנועה לא נמצאת שם״.
חוסר יכולת ניהולית ושאיפות פוליטיות אישיות
לדברי מקורב נוסף לנעשה במטה התנועה הקיבוצית, קיים כיום בתנועה שילוב קשה של חוסר יכולת ניהולית של מזכ"ל התנועה, ושאיפות פוליטיות אישיות שלו. "ההתמקדות היא בעיקר בו", אומר אותו אדם, "בזה שהוא יהיה בתקשורת, בפרונט, ופחות התנועה. הארגון היום לא מנוהל. אין תהליכי אורך ועומק, שבסופם מתקבלות החלטות אסטרטגיות. אין שום דבר מורכב. הכול תזזיתי. זז מדבר לדבר. קופץ לכל כיוון. אי אפשר להתנהל ככה. אנחנו משלמים על זה מחירים. ב-7 באוקטובר התנועה הייתה גורם משמעותי, והיום היא פחות משמעותית ופחות רלוונטית למציאות. חבל שזה המצב״.
הקרב על הנרטיב התקשורתי
תגובת ליאור שמחה, מזכ"ל התנועה הקיבוצית
"אביב הוא איש מקצוע מצוין ואדם שאוהב את התנועה. לצערי הוא בחר אחרת ואני מאחל לו הרבה הצלחה. אני בטוח שהוא ימשיך לסייע לתנועה מכל תפקיד שיעשה בעתיד.
התקשורת היא כלי מרכזי בהשרשת הנרטיב הקיבוצי ביום שאחרי אסון 7 באוקטובר. ה'קרב' על הנרטיב התקשורתי מורכב ואנחנו משקיעים בזירה הזו מאמצים רבים. בתוך כך אנחנו עושים התאמות במבנה התקשורת של התנועה.
מטה התנועה הקיבוצית עובר התאמות למציאות החדשה ובאופן טבעי הדבר מייצר אתגרים. לקראת תוכנית 2025 אנחנו עורכים שינויים במטרות והתאמות במבנה הארגון. כמזכ"ל התנועה אני דורש הרבה – קודם כל מעצמי ורק אחר כך מהפעילים. שינוי אף פעם אינו דבר קל. יש להדגיש שאין לנו את הפריווילגיה לעבוד כמו ב-6 באוקטובר.
בראש סדר העדיפויות אנחנו שמים דגש על ההתיישבות והמשימות, ירידה אל השטח, ויש לנו משימות ואתגרים עצומים. אסור לנו לשקוט ולנוח עד שהחברות והחברים בדרום ובצפון יחזרו לביתם והחטופים ישובו אלינו.
כמזכ"ל התנועה אני מחויב ועסוק בכל מאודי בעבודה מול גופי המדינה ובהם אגף התקציבים, רמ"י, שרים, משרדי ממשלה וחברי כנסת ומטה החטופים. לאחרונה נכנסו לתפקידן נגה בוטנסקי המשנה למזכ"ל והגר ראובני, מנכ"לית התנועה. אנחנו עובדים יחד ולא מוותרים על אף משימה, קטנה כגדולה".
תגובה אחת
אביב היה הדובר הטוב ביותר של התנועה הקיבוצית ( עדות מאחד שיודע..). הוא קשור בנימי נפשו לתנועה הקיבוצית, לחבריה ולכל פינה בכל קיבוץ.
עופר קול