יבול שיא
הרפת והחלב
Capture 4

ספר חדש – פגעים בירקות וממשקי הדברתם

2 דק' קריאה

שיתוף:

הוצאה לאור של ספר חדש הוא אירוע מרנין כשלעצמו, אך כשהוא רואה אור מטעם שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ), זה אירוע מרנין כפליים כי פרסום ספר הדרכה מקצועי בחקלאות הוא דבר נדיר יחסית. מתוקף תפקידו והגדרתו שה"מ מנחיל לחקלאים ידע מקצועי בדרכים מגוונות, ובכל הקשור לחומר בכתב, הוא עושה זאת בדפונים, חוברות, הנחיות והמלצות – יותר מאשר בספרים.

נראה על פי פרקי המבוא שכוונת המחברים היתה להוציא לאור חוברת כי כך הם מכנים את ה"ספר", אך יכולתם לרכז את כל הידע המקצועי בתחום, על רבדיו השונים, הביא לכך שתחת ידם יצא לאור ספר עב כרס, בכריכה קשה ובפורמט גדול ((A4, עם 275 עמודים הכוללים גם מאות תמונות מאירות עיניים.

אם כן, יש סיבה לחגיגה. לספר, לכותביו ולחובריו מגיעה הבעת הערכה גבוהה על המקצוענות המצוינת והמרשימה. אי אפשר להפריז ואי אפשר שלא להתפעל ולחלק סופרלטיבים לעוסקים במלאכה ולתוצר הסופי.

שני הכותבים, נטע מור ושמעון ביטון, הם שילוב נדיר של הווה ועבר שחברו יחדיו, עם המטען המקצועי הייחודי שלהם, והצליחו לשתף את מרבית אנשי המקצוע בענף – חקלאים, מדריכים, פקחים ויועצים פרטיים, אנשי השירותים להגנה"צ ולביקורת, חוקרים מוולקני, מהפקולטה לחקלאות ומאוניברסיטאות אחרות, חברות תשומות וחברות כימיקלים  – עשרות רבות כולל גמלאים וכולל כאלו שנפטרו והשאירו אחריהם מידע שלא יסולא בפז – שבאים מדיסציפלינות מגוונות כפי שמשתקף בעמוד של הבעת התודה. המחברים השכילו לתת קרדיט לשותפים בפרקים השונים בעלי התמחות מיוחדת, הן מהסקטור הממשלתי והן מהחברות הפרטיות.

אף כי לא מוזכר קהל היעד לו מיועד הספר, וייתכן שזה נעשה בכוונה, כל אחד מקוראיו, יוכל למצוא בו את אשר הוא חפץ. הספר מקיף כול.

המרכיב המרכזי בספר הוא תיאור של כל פגעי הירקות (מעל ל-200), ישנים כחדשים, בצד שמותם בעברית ובלטינית עם כל השינויים הטקסונומיים האחרונים, לפי המשפחות של מיני הירקות השונים ובליווי תמונות באיכות טובה. כאן עלי לציין שלמרות שחיפשתי היטב, לא מצאתי כל שגיאה בכתיבת השמות הלטיניים המרובים.

כל פגע המוזכר בספר, כולל את דרכי הדברתו, ולא רק הכימית, גם זו הביולוגית והמשולבת כחלק מממשק ההדברה המתכלל (IPM), המפורט היטב במלל ובטבלאות.

פרק קטן אך חשוב עוסק בפגעים אביוטיים שאינם נגרמים על ידי מחוללי מחלות או מזיקים.

פרקי המבוא מדגישים את השימוש הנכון בתכשירי ההדברה ובתחום חיטוי הקרקע, ואת שיטות ההדברה המשולבת והביולוגית.

פרק מיוחד בספר מוקדש להדברת עשבים: רשימות קוטלי העשבים, מיונם לפי קבוצות של מנגנוני פעולתם והנחיות למניעת התפתחות עמידות.

לספר נלווים בסופו: רשימת כל תכשירי ההדברה כולל תכשירים אורגניים, רשימת כל הפגעים ופונדקאיהם, רשימת המועילים (טפילים וטורפים) הניתנים לרכישה בארץ, מגדיר לכנימות קמחיות והנחיות להאבקה על ידי דבורים.

להערכתי, ספר זה יהפוך להיות נכס צאן ברזל לכל העוסקים בתחום ויתפוש מקום של כבוד על כל מדף ספרים ובמיוחד מדף ספרי החקלאות.

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לפני מספר חודשים הייתי אמורה להעביר הרצאה בנושא "רווחת היונק" בקורס מנהלי רפתות, שהתקיים במדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות. לצערי, בסופו של דבר ההרצאה לא יצאה לפועל ולכן החלטתי לשבת ולכתוב עבור המשתתפים בקורס
7 דק' קריאה
כתבו: דר' יהונתן ברקוביץ ודר' דן גלסר וטרמרקט – ר.ו.מ (רפואה וטרינרית מתקדמת) ברפת החלב הישראלית, ייצור החלב הלך ועלה בעשורים האחרונים. זאת הודות להתקדמות גנטית, ניטור מתקדם, ניהול ספר עדר והתקדמות ממשקית. עם זאת,
6 דק' קריאה
בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר, עולם החקלאות לא נשאר מאחור. אחד מהחידושים המרתקים שמופיעים לאחרונה הוא השימוש במציאות רבודה (AR) לשיפור ניהול שטחים חקלאיים. פרויקט משותף בין חברת Ceres Imaging ואוניברסיטת קליפורניה, דייוויס,
< 1 דק' קריאה
יו"ר שולחן מגדלי המנגו במועצת הצמחים: "בשנת 2024 צרכו הישראלים כ-43 אלף טון מנגו, עלייה של כ-18% ביחס לשנת 2023" בכנס 'ענף המנגו' השנתי של מועצת הצמחים, מו"פ צפון-מיגל ושה"מ במשרד החקלאות בשנת 2024
4 דק' קריאה
במפגש חקלאי מקיף שנערך במרץ בחיספין, הציגו "מי גולן" והיחידה לחקלאות וחדשנות פתרונות מעשיים לקראת עונת ההשקיה המאתגרת שבפתח. הכנס, שמשך אליו מעל מאה חקלאים מרחבי הגולן, התמקד בהיערכות מיטבית למציאות המורכבת של מחסור
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן