יבול שיא
הרפת והחלב
מבט פנורמי על עכו העתיקה מגג כלא אסירי המחתרות

עכו העתיקה והמתחדשת 

5 דק' קריאה

שיתוף:

פתחנו את הטיול בתערוכת צילומים: מפגש חומות עכו-נאנג'ינג והמשכנו לתערוכת דה-וינצ'י * אי אפשר לבקר בעכו מבלי לבקר בשוק העיר העתיקה וליהנות מהחנויות המרתקות ולבקר בגלריות האמנות שבעכו העתיקה * טיול בעכו חלק א' 

עכו קיץ 2022 

נפגשנו עם דני ארמה, שמנהל ביד רמה את אגף התיירות והפרויקטים בעיריית עכו, בשעת צוהריים, במרכז המבקרים של עכו העתיקה עם המתחם הירוק והמוצל שבחזיתו. התחלנו את סיורנו בתערוכת הצילומים מפגש חומות Meeting Walls עכו נאנג'ינג, שמתקיימת במוזיאון עוקשי (Ukshi Arts Museum) במתחם המצודה של עכו Citadel of Acre ומחברת בצילומים את העבר של עכו העיר מוקפת החומות לבין העבר של העיר הסינית נָאנְגִ'ינְג Nánjīng, שהיתה גם בירת הסינים והיא גם מוקפת חומה.  

בסמוך לתערוכה זו מוצגת תערוכת דה-וינצ'י, המציגה למבקרים את העולם דרך עיניו של אחד הממציאים הגדולים בהיסטוריה – לאונרדו דה-וינצ'י – מדען, מתמטיקאי, מהנדס, ממציא, צייר, פסל ואדריכל, שהקדים את זמנו, עם מכונות שנבנו בהשראת תוכניותיו ושרטוטיו של לאונרדו דה וינצ'י ולצידם ציורים, שרטוטים, דגמים נעים ועוד. משם יצאנו לשוטט ולהתרשם מהנעשה בסמטאות עכו העתיקה וההתחדשות לאחר ההרס של מאורעות מאי 2021.  

זיכרונות מעכו 

בשנת 1951, אבא שלי – גדליה בר ז"ל, צילום את עכו כפי שהיא מופיע כאן – כבר אז, ללא התואר של אתר מורשת עולמית, ניכר בה היופי וההדר של עיר היסטורית חשובה. כעשור אח"כ, היינו כל המשפחה מגיעים לעכו, לבקר את בן הדוד של אבי, אגון ברגר ז"ל, שעבד בבית החולים הפסיכיאטרי של עכו, שהיה בית חולים למקרים הפליליים והקשים ביותר בישראל עם כ-700 חולים בשיאו, וכולם חיו שם בתנאים של בתי כלא מנדטורי או שמע עות'מאני.  

בית החולים ומבצר עכו נבנה בסוף המאה ה-18 בידי דאהר אל עומאר, השליט הבדווי של הגליל, על חורבות מבנים צלבניים מהמאה ה-12. המבצר שימש בתחילה כסראיה – בית הממשל של עכו ואחר כך הפך לבית כלא ומחנה צבאי, עם מחסן נשק לחיל המצב העות'מני שישב בעכו.  

יש לציין את הערך ההיסטורי והחינוכי של תאי הגרדום בכלא הבריטי, שמאז קום המדינה הפכו לאתר הנצחה ומקום ביקור של תלמידי בתי ספר מרחבי הארץ, כולל הכיתה שלי, אבל השילוב של ביקור תלמידים בתאי הגרדום לצד חולי נפש קשים, שחיו בתנאים של המאה ה-19 היה ממש לא חינוכי. כך היו הדברים זכורים לי משנות השישים של המאה שעברה. 

לפני כ-50 שנים פונה בית החולים מבין כותלי הכלא וכל המתחם הפך למוזיאון אסירי המחתרות, שמספר את סיפורו של כלא עכו בשנות המנדט הבריטי 1920-1948 מנקודת מבטם של אסירי המחתרות חברי ההגנה, אצ"ל ולח"י, שהיו עצורים בו. 

עכו של אָמָּנוּת ואֻמָּנוּת 

התחלנו את הסיור בצד הטעים של עכו עם דוכני הממתקים, הקפה והירקות שביניהם חללי אחסון רבים שהפכו בעידודה של עיריית עכו, לגלריות אמנות או סדנאות אומנות של תושבי עכו והסביבה. 

כבר בכניסה לשוק אי אפשר לפספס את ממתקי ג'ומעה Jomaa Sweets ובהמשך את עולם הקפה של בדר, עם עשרות סוגים של פולי קפה שהוא גם קולה במכונת הקלייה בת עשרות השנים שבחנות – והופך פולי קפה ירוקים וטריים לפולים חומים יבשים ומוכנים למכונת האספרסו הביתי או לבתי הקפה הרבים בעיר ובסביבה. 

חנות ממתקים בשוק העיר העתיקה של עכו
חנות ממתקים בשוק העיר העתיקה של עכו

משכה את עיננו החנות ברווז עכו Duck You Acco, שכולה רק ברווזים, מכל מי, סוג וצבע והפכה למזכרת פופולארית בקרב מבקרים בעיר, בין אם לעצמם ובין אם לנכדים והנכדות שלהם. 

בהמשך הגענו לחלל ענק ששופץ והפך מחלל אחסון סחורות לגלריה של עמותת ART192, שחברות העמותה הן כפי שהן מגדירות עצמן "נשים גלילות יוצרות" וכל אחת מציגה את יצירותיה בגלריה והן עובדות במקום בתורנות ושותפות. פרטים בטל': 04-8283955 

במהלך סיורנו בין סמטאות עכו שוקקות החיים ובעיקר תיירים, שמחנו על השינוי לטובה שקורה ובחלק מהגלריות והסדנאות פשוט היה צפוף. ביקרנו בסדנה יחודית של מרן שביט Meran Shavit שהיא חלק מסטודיו משמעות שעל יד מנהרת הטמפלרים, בה הופכים מטבעות מתכת ישנים של לירות, אגורות, שקלים, מרק או שילינגים לתכשיטים, סביבונים, ועוד. פרטים ובטל': 054-4993792 

לקראת סיום החלק הראשון של סיורנו ביקרנו גם בגלריה Naomeh גלריה לאמנות שנקראת על שם סבתא נעומה – סבתא של אסתי בעלת הגלריה. פרטים בפייסבוק NaomehArt או בטל': 04-6521889 

בדרכנו לארוחת הדגים שדני זימן לנו, עצרנו בגלריה המחודשת Acre Art Gallery, שהוקמה מחדש אחרי שנחרבה ונשרפה כולה לפני שנה. משה האופטימי, לא נואש ואסף כוחות על מנת לשפץ מחדש ולפתוח את הגלריה הצבעונית ושופעת יצירות אמנות של מיטב האמנים בארץ ובכלל. פרטים בטל': 050-3272778 

בגלריה במחודשת Acre Art Gallery
בגלריה המחודשת Acre Art Gallery. צילום: דני בר 

מסעדת הדגים אל מרסא El Marsa  

תחנתנו הראשונה להתרענן ולטעום את המטבח של עכו היתה מסעדת אל מרסא (‏المرسى‏) שעל יד נמל עכו. אחרי ביקור במסעדות עם כוכבי מישלן, השף עלאא מוסא חזר לעכו – מגרשו הביתי, כדי לפתוח את המסעדה במיקום המדהים הצופה לנמל או המעגנה היפיפייה של עכו. בחלל משופץ שהיה מבנה המכס העות"מני, ונבנה על ידי הצלבנים כבר בשנת 1,210 מציעים תפריט פירות ים ובשרים ששואב השראה ממזרח וממערב. 

אחרי שהוגשה לנו כוס בירה שפירא צוננת וטרייה, הוגשו לשולח מיטב מנות הבית העשויים על טהרת הדגים ופירות הים שהוצאו מהים הבוקר. התחלנו עם סביצ'ה אלמרסא – דג ים לבן, שנקליש, פיסטוק טחון, שמן, פטרוזיליה, דואה ולימון כבוש (59 ₪) ומיד אח"כ הוגשה מנת קלמרי צרובה בפלנצ'ה עם עגבניות, תרד, לבנה וגרגיר (68 ₪). 

שתי המנות היו נהדרות ומתאימות לתפאורה של הים ברקע. העיקרית שלנו היתה פילה בר ים על מצע של ריזוטו פריקה, לימון כבוש שנקליש ושעועית ירוקה (132 ₪). מנה שמפגישה את טעמי הים עם טעמי ההר עם הפריקה והשעועית הירוקה. מומלץ. פרטים והזמנות בטל':   04-9019281 

מלון ערבסק, עכו 

את הלילה שלנו בעכו, בילינו במלון ערבסק שנחנך באפריל 2016, ומשתרע על שני מבנים עות'מניים משוחזרים להפליא ומשופצים באהבה, בלב לבה של עכו העתיקה. המקום הוקם ומנוהל על ידי אבן פולנברג ובנו מיכה שהצטרף למיזם של אביו ונישבה. 

המבנה בן 300 שנה כמעט, אף שיש בו גם אבני בנייה בנות אלף שנה, עוד מימי הצלבנים, והוא כולל שני אולמות גדולים: באחד מהם פסנתר כנף קטן ומטבח שף לאירועים. במלון שבעה חדרים עשירים באלמנטים ייחודיים ושונים לכל חדר – תקרה גבוהה, קירות אבן מקוריים, רצפות אריחים, ריהוט עתיק ויצירות אמנות. כל החדרים ממוזגים ומאובזרים כולל מטבחון. 

המלון שוכן ממש במרכז העיר העתיקה, פחות מחמש דקות הליכה מכל מוקדי העניין העיקריים – השוק, אולמות האבירים, מנהרת הטמפלרים, מסגד אל ג'זאר, החמאם הטורקי, אזור הנמל ושאר אתרי התיירות של עכו. המקום ניזוק קשה במהומות של קיץ 2021 אבל שוקם מהיסוד וחזר לפעילות מלאה. 

לדברי מיכה פולנברג, החזון והייעוד של ערבסק הוא לשרת את הקהילה המקומית ולהציע חלל לקיים בו אירועי תרבות ואמנות, לקדם את הכישרונות המקומיים ולקיים אירועי מוסיקה, ספרות, אמנות וקולינריה בשיתוף ותוך קידום אמנים מקומיים, מרחבי המדינה ומכל העולם, ולהעניק להם מקום שליו להשלמת פרויקטים אמנותיים. "עבורנו בערבסק, אמנות ותרבות הם גורם מאחד, גם ואולי בעיקר, באזור רוויי מחלוקות כמו המזרח התיכון," מסכם פולנברג. 

ערבסק מציע מעת לעת תוכניות שהות Residency לסופרים ואמנים, למטרת יצירה או ליטוש של פרויקט באווירה נעימה ומעוררת השראה. האמנים המשתתפים ייהנו משהות של מספר שבועות באחת מהסוויטות, המצוידות גם בשולחן כתיבה. עם חללי היצירה הנוספים נמנים החצרות והאולמות הגדולים, שלא לדבר על שפע אתרים יפהפיים בעכו עצמה. במהלך השהות, יהיה המלון סגור לאורחים מן השורה. תוכניות השהות מיועדות למוזמנים בלבד וניתן להגיש מועמדות למחזור הבא. בין האורחים משנים עברו (טרום קורונה): ברייר גרייס-סמית', תסריטאית (ניו זילנד) | אלינור רייסה, שחקנית, מחזאית ובמאית (ארה"ב) | נורית ירדן, צלמת (ישראל) | בן שילדס, סופר (ארה"ב) | דניאל בייליס, סופר וצלם (קנדה) | האנס מארטן ואן דן ברינק, סופר (הולנד) ועוד. 

החדר שלנו במלון ערבסק עם קירות שנבנו עוד בימי הצלבנים
החדר שלנו במלון ערבסק עם קירות שנבנו עוד בימי הצלבנים. צילום: דני בר 

חדר המרפסת וזולה על הגג 

קיבלנו את חדר הדלוקס שהוא חדר גדול מאד (35 מ"ר) עם מרפסת שנמצא במבנה בסמוך למבנה הראשי (בו נמצא דלפק הקבלה) כאשר בכניסה למבנה נמצא חלל ענק בו מוגשת ארוחת הבוקר, ובמעלה המדרגות המאתגרות נמצאים 4 חדרים שכל אחד מהם שונה.  

עלינו לגג של ערבסק ובו זולה ותצפית שמשקיפים ממנה על גגות עכו העתיקה עד מפרץ עכו וחוף התמרים. אחרי מנוחה גלה ולפני השקיעה יצאנו למשימתנו הבאה בבר הכי איני בסביבה. 

הזולה על הגג במלון ערבסק
ה"זולה" על הגג במלון ערבסק. צילום: דני בר 

דני בר טיולים וסגנון חיים www.danybar.co.il מדריך, יועץ ומתכנן טיולים בארץ ובחו"ל. פרטים באתר https://www.danybar.co.il/trip_planning/ או בפייסבוק https://www.facebook.com/DanysBarTravelWineAndDine 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן