דילוג לתוכן
יבול שיא
הרפת והחלב
פרדס

ענף ההדרים נלחם על העונה

5 דק' קריאה

שיתוף:

רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים

נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו חלק 8 מדינות מאגן הים התיכון ועוד 4 מדינות מארה"ב (חלק מהמדינות שלחו נתונים שרוכזו ע"י ארגון (WCO .

עונת 2024/25 בחצי כדור הצפוני

כפי שניתן לראות בשקף הראשון מוצג סה"כ היצור הצפוי של 27.3 מיליון טון, עם קיטון של 8.7% ביחס לשנה שעברה שהיתה נמוכה במיוחד, או קיטון של 5.9% ביחס לממוצע רב שנתי.

צילום מסך 2025 01 15 102628

עוד אנו למדים מהנתונים כי ב–4 השנים האחרונות חלה ירידה ביצור התפוזים בחצי הכדור הצפוני בשיעור של 8.4% לטובת הקליפים אשר מהווים כבר 28% מכלל יצור ההדרים וזאת למרות שגם השנה יש ירידה של 6.5% ביחס לרב שנתי. בלימון המהווה כ–18% מכלל יצור ההדרים יש גידול של 4.2% ביחס לרב שנתי. באשכוליות, המהוות כ–3% מכלל הייצור, יש ירידה של כ–9.7% ביחס לרב שנתי.

צילום מסך 2025 01 15 102708

בחלוקה שרירותית לאזורי הגידול בחצי הכדור הצפוני ל–3 אזורים: אירופה, שאר אגן הים התיכון וארה"ב – ניתן לראות כי קיים שוני רב ביצור ב-2024/25 אזורי ובנוסף, יש שוני רב בין המינים באותו אזור גידול:

אירופה – ירידה של 5.6% ביצור הכללי לעומת שנה שעברה וירידה של כ–6% בממוצע של 4 השנים האחרונות. בתוך כך ירידה בייצור קליפים של 6% ושל תפוזים ב-6% ובלימון ירידה של 4% לעומתם עליה באשכוליות ב–20%.

שאר אגן הים התיכון – ירידה של 5.6% ביצור הכללי שהם הפחתה של כ–1.8 מיליון טון ביצור, כששתי מדינות דומיננטיות בפחיתה זו טורקיה ומצרים (כ-20% כל אחת) בתפוזים ובקליפים וזאת למרות הרחבת הנטיעות של 380 אלף ד' בטורקיה (קליפים + לימון) ו–180 אלף ד' במצרים (בעיקר בתפוזים).

ארה"ב – ירידה של 12% ביצור הכללי ביחס לממוצע 4 שנים אחרונות בעיקר באשכוליות ומעט יותר בקליפים ובתפוזים.

בניתוח שהוצג במפגש יש ירידה בביקושים לתפוזים ולמרות זאת הם נמצאים במקום שלישי בסחר העולמי, אחרי בננות ותפוחים, ומהווים 9% מהסחר העולמי בפירות. נציין כי כלל הסחר בפירות טריים בעולם ירד ב-1 מיליון טון בכל אחת משלוש השנים האחרונות.

עונת ההדרים בישראל בטרימסטר הראשון של 2024/25

תחילת העונה מספטמבר ועד לסוף אוקטובר נעשית על רקע המשך הלחימה במספר זירות – חמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון, איראן, החות'ים מתימן ולאחרונה גם קריסת המשטר בסוריה – למעלה משנה ורבע, כשחטופינו שוהים עדיין בחורף העזתי. האשכוליות הבכירות שלנו פגשו השנה שוק שאינו ריק ומחירים נמוכים משנה שעברה (ב-15%). באירופה המחיר הוא 15-17 יורו לתיבה כאשר שער מטבע נמוך יותר  ב-5% ביחס לשנה קודמת. אשכוליות מדרום אפריקה מילאו את המדפים כחודש וחצי מאוחר יותר השנה לעומת שנים קודמות ומכאן ההשפעה על הביקוש לפרי שלנו.

המלחמה שנקלענו אליה בעל כורחנו, טרפדה את התקוות שתלינו בחזרה משמעותית לשוק היפני בעונת הפרי הנוכחית. מבין זני היצוא, הפומלית ספגה את המכה הגדולה ביותר לאחר שנמנעה פעם נוספת האנייה שתוכננה ליפן וקוריאה בשל פגיעת החות'ים בנתיב השייט בים האדום, דבר המטיל עלות כבדה על כל משלוח של פרי ומשפיע גם על איכות הפרי בשל תוספת של כשבועיים למשך ההפלגה.

נציין גם כי החורף השנה אחר מאוד עם המשקעים שציפינו להם ואזורים רבים, בעיקר בדרום, מפגרים אחרי הממוצעים הרב שנתיים.

הדברה

הדברת זבוב הים התיכון – נעשית במלוא הקצב. עד לאוקטובר אוכלוסיית זבוב הפירות היתה נמוכה בפרדס; מסוף אוקטובר אנו מבצעים ריסוסים שממשיכים חזק לתוך ינואר. נזכיר כי 2 רכזים חדשים של הדברת זבוב נכנסו לעבודה בשנה האחרונה אחד בצפון – גליל גוטדינר ואחד באזור המרכז – קורן רביד. בשבוע האחרון אנו נפרדים מהרכז הוותיק אמיר ברי.

זבוב האפרסק – בשנה האחרונה הצוות של הענף טיפל במטעים נוספים של פירות באזור סובב כנרת ובאזור גדרה–חדרה. יש בכך יתרונות להורדת התפשטות זבוב האפרסק והקטנת ההוצאות הקבועות, כל זאת בעידוד של משרד החקלאות. זבוב האפרסק התפשט מאוד באזור סובב כנרת במקביל לזבוב הפירות הים תיכוני. בעתיד הקרוב תוטל עבודת הניטור בזבוב האפרסק על המועצה כמו בזבוב הפירות הים תיכוני. עד 2024 עבודת הניטור נעשתה באחריות משרד החקלאות.

פסילת ההדר האסיאתי – אנו עדים להתפשטות הפסילה באזור הצפון והענף נערך עם אנשי המקצוע מהמועצה ומההדרכה לטפל במזיק ההסגר הזה במלוא הכך למניעת כניסת חיידק הגרינינג לעצי הפרי. גייסנו לכך בתחילת 2024 רכז, חגי לוין, שיטפל בכל הממשקים בין החקלאים, השטח האורבני, ופעולות ההדברה הנדרשות לפי ועדת ההיגוי שהקמנו לכך במועצה. במהלך השנה האחרונה הוקמה קרנטינה בחוות המטעים באזור הצפון לאקלום טפילים לפסילה. בקרנטינה הצליחו לאקלם צרעות שיובאו ע"י הענף והתחלנו אף בבדיקת פיזור בשני מקומות.

לפסילת הדר יש שני מופעים בפרדסים במהלך השנה. אחד בלבלוב האביבי והשני בלבלוב הסתווי. בסתיו האחרון אוכלוסיית הפסילה היתה נמוכה, לשמחתנו, ממה שציפינו ולכן לא נדרשו פעולות הדברה אינטנסיביות.

נקווה לשיתוף פעולה מכל הגורמים לטובת המשך קיומו של הענף. המודעות ויכולת הזיהוי של פסילת ההדר חשובה מאוד לשליטה במזיק. נקיים לכך מפגשי מגדלים להעברת הידע מהחוקרים והמדריכים. יש צורך להיות ערניים ולשתף פעולה עם המדריכים.

יצוא

נכון לשבוע 52 (סוף 2024) יוצאו 26.6 אלפי טון המהווים עליה של כ – 8% ביחס לשנה שעברה עם 24.5 אלפי טון (ראו טבלה בסוף הכתבה) וכ –3% פחות ביחס ל – 2023 כשרוב השינוי נוגע ליצוא פומלית. לצערנו השנה היצואנים מתמודדים עם ניצני התנגדות לקניית פרי מישראל אצל מספר לקוחות באירופה. הדבר עלול להשפיע על גמישות המכירה במקומות מסויימים. היצוא למזרח הרחוק משתנה בשנים האחרונות. המשלוחים ליפן ולסין הצטמצמו מאוד. לעומת זאת המשלוח של אשכוליות אדומות לדרום קוריאה גדל מאוד (בכ-30%).

יצוא האורי החל בסוף דצמבר עם אופטימיות גדולה.

שוק מקומי

השוק המקומי קיבל אספקת פרי סדירה ואפילו  בעודף. מחירי תחילת העונה בקליפים, לימונים ובתזי"ם היו טובים. עם התקדמות העונה נוצר עודף של פרי קטוף והסוחרים והרשתות הורידו את המחיר לפרי. פרי ההדר תופס את שטח המדף הגדול ביותר בחנויות בתקופה זו של השנה. הענף במועצה פעל ברשתות החברתיות לעידוד צריכת ההדרים עם סרטונים ופוסטים ותוכנית ראיונות ברדיו האזורי עם ד"ר מאיה רוזמן, שמלווה את הקמפיינים שלנו בשנתיים האחרונות ועודדה צריכת פרי הדר כמקור בריאותי חשוב.

תעשייה

קליטת פרי ההדר במפעלי התעשייה הגדולים גבוהה יותר משנה שעברה בשיעור של כ-12%–38 אלף טון ביחס ל–34 אלף בשנה שעברה לאותה עת. בחודשים האחרונים היינו עדים להאמרת מחירי הרכז העולמיים לתפוזים שהגיעו ל-7,000 דולר לטון בספטמבר 2024. הדבר משפיע וישפיע בהמשך על הביקוש לתפוזים ע"י המפעלים. המחירים שמוצעים כיום למגדלים – מעל 1.30 ₪ לק"ג בתפוזים בשער המטע ומעל 60 אג' לק"ג אשכוליות.

תקציב הענף ל–2025

לאחר שנה מאוד מאתגרת בניהול כלכלת הענף, ומתוך הבנת המציאות, אישרנו לאחרונה תקציב ענף מותאם שצמצמנו ממנו חלק מהפעולות הרגילות, כמו חלק מקידום המכירות בחו"ל ובשוק המקומי. לעומת זאת הכנסנו לראשונה את השתתפות המגדלים בהדברת פסילת ההדר וטיפול אפשרי בגרינינג, תוך הגדלת הגבייה בגין פעולות ההדברה.

פיצויים

נציגים מהוועדה הענפית בהובלת מזכיר ארגון המגדלים ונציגים מהמועצה עזרו לגבש את מתווה הפיצוי במסלול נורמטיבי ("הוורוד") לחקלאים ביישובי העוטף וביישובי הספר בצפון. כך ניתן מענה מהיר וראוי למגדלים לעונה שהסתיימה. עדיין נותר לשכנע את משרד האוצר/מס רכוש לגבי מתווה דומה לעונת 2024/25.

לסיכום,

זוהי עונה מאתגרת, אך עם כמה נקודות אור (תרתי משמע). להצטיינות באספקת פרי באיכות גבוהה תהיה תמורה טובה. נקווה להמשך עונה טובה יותר ושחטופינו יוחזרו לביתם. 

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה