בית המשפט העליון אישר את פסיקתו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע, שקבע כי על תושבי "ההרחבה הקהילתית" בקיבוץ להב קיימת חובה לשאת בתשלומים ("מיסי קהילה") גם כאשר לא הוקמה אגודה קהילתית
התובעים, זוג תושבים שרכשו בית בשכונת ההרחבה בקיבוץ להב, טענו בתביעה שהגישו שהקיבוץ מחייב אותם בתשלומים אותם הם סרבו לשלם.
בפועל הם שילמו רק בעד שירותים ישירים שרכשו מהקיבוץ (חדר אוכל, חשמל, מים, היטל ביוב ודואר).
לפני קליטתם הם חתמו על הסכם לרכישת קרקע לבניית בית ב"הרחבה הקהילתית" בקיבוץ להב, ובו התחייבו לשלם מיסי קהילה ל"אגודה הקהילתית" שעתידה לקום, כאשר עד למועד הקמתה, נקבע שהתשלומים יהיו לקיבוץ.
בפועל לא הוקמה אגודה קהילתית, שכן חברי הקיבוץ והמשתכנים בחרו לנהל את ענייני הקיבוץ וההרחבה, בדרך של קבלת החלטות בגופים לא פורמליים ("ועד קהילה" ו"אסיפת ישוב"), כאשר לכל אחד מחברי הקיבוץ והמשתכנים ניתנו זכויות להצבעה, להגשת הצעות ולהיבחר.
קיבוץ להב שירותים קהילתיים
אין מניעה, פסק השופט עמית כהן, מבית המשפט המחוזי, שחברי הישוב יחליטו לנהל את ענייניהם בצורה שונה מההסכמה המקורית ואין זה משנה, אם ענייני היישוב מנוהלים באמצעות "ועד קהילה" או "אגודה קהילתית".
"ועד הקהילה" אינו רשאי לגבות תשלום בעד שירותים מוניציפליים בסיסיים אשר באחריות המועצה או הוועד המקומי, אך אין מניעה ש"ועד הקהילה" יספק לתושבים שירותים משלימים ויגבה תשלום עבורם.
התובעים, ככל תושבי ההרחבה, מחויבים לשלם ל"ועד הקהילה" בעד השירותים הקהילתיים הנוספים שהוא מספק (משק חי, בריכה שחיה, החזר הלוואות פיתוח, בריכה, מועדון ואולם כנסים, חדר כושר ועוד) בלי קשר להיותם חברים ב"אגודה קהילתית", אם לאו.
תשלום זה אינו מהווה מס, אלא תשלום לפי חיוב חוזי, מכוח ההסכם שבינם לבין הקיבוץ, פסק השופט ודחה את התביעה.
באמצעות עורכי הדין גיא נוף ועדי שרעבי (נוף, אורן, בן עמי ושות'), ערערו התובעים לבית המשפט העליון.
בדיון בערעור, בו יוצג קיבוץ להב ע"י עו"ד גיל דגן (שלמה כהן ושות'), לא מצא הרכב השופטים בבית המשפט העליון (ניל הנדל, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין) כל טעות בפסיקת בית המשפט המחוזי.
הוא דחה את הערעור וחייב את התובעים לשלם לקיבוץ הוצאות משפט בסך 7,000 שקלים.
קיבוץ להב שירותים קהילתיים| תמונה: עו"ד גיל דגן