מה המשקל שיש לכוונות הצדדים בעת חתימה על הסכם? האם ניתן להחריג חבר קיבוץ מהחלטת אסיפה? המדור יורד לעומקם של דברים
הנקלטים החדשים אצלנו נדרשים לחתום על הסכם אישי בו הקיבוץ מחריג אותם מזכויות מסוימות שיש לחברים הוותיקים. האם הסכם אישי יכול לגבור על תקנון הקיבוץ, החלטות הקיבוץ או הוראות הדין?
עוד במאה הקודמת אמר השופט ברנזון, מבית המשפט העליון כי "התקנון של אגודה שיתופית הוא בגדר הסכם בין האגודה לחבריה, המסדיר את היחסים המשפטיים ביניהם". תקנון הקיבוץ, מהווה "הסכם" בין הקיבוץ לחבריו, ויוצר ביניהם מערכת יחסים חוזית.
עו"ד גיל דגן (שלמה כהן ושות') אומר שהקיבוץ פועל בתחום "המשפט הפרטי" (בשונה מרשות ציבורית הפועלת לפי דיני המשפט הציבורי), וסוברני לנהל כרצונו את ענייניו הפנימיים, בהתאם לחוק.
ערכאה שיפוטית תימנע, בדרך כלל, מלהתערב בהחלטותיו הפנימיות של הקיבוץ. תקנון הקיבוץ אינו יכול לסתור את הוראות "הדין הכללי" (ובכלל זה פקודת האגודות והתקנות שהותקנו מכוחה).
החלטה שמקבל קיבוץ באסיפה או במוסדותיו אינה יכולה לסתור הוראה הקיימת בתקנון הקיבוץ.
האם הסכם אישי יכול לגבור על הוראות הדין?
דיני האגודות השיתופיות מתאפיינים בגמישות מסוימת. יש בהן הוראות מסוימות שהן "דִּיסְפּוֹזִיטִיבִיּוֹת". הן קובעות את ברירת המחדל, אך גם מתירות להתנות עליה. כך, לדוגמה, ניתן לקבל החלטה באסיפה שֶׁמַּתְנָה על הוראת התקנה העוסקת במתכונת בחירת ועד הנהלה.
הוראת דין שלא ניתן לְהַתְנוֹת עליה (לא בתקנון הקיבוץ, לא בהחלטת אסיפה ולא בהסכם אישי) נקראת "קוֹגֵנְטִית". המשמעות היא שעל הוראה דיספוזיטיבית בתקנות אין מניעה לְהַתְנוֹת בהחלטה ולאחריה בהסכם אישי.
אגב כך, בפסיקה שניתנה בשאלת זכות הקיבוץ לקזז פירות נכסים כנגד גרעון פנסיוני של חבר, הובעה דעה שלא ניתן להתנות על זכות החבר לדרוש השלמת פנסיה ("גימלה פנסיונית מינימלית") כאמור בתקנות הערבות ההדדית או על חובת הקיבוץ להשלים פנסיה כאמור, כי זו זכות קוגנטית.
כשנחתם הסכם אישי עם חבר, יש משקל לכוונת הצדדים ולתום ליבם. הבה נניח, למשל, שבהסכם אישי ייקבע כי חבר חדש יהיה פטור מחובת ההפרשה לפנסיה או שייקבע שבמקרה שהחבר לא יפריש כמתחייב לפנסיה, הקיבוץ יהיה פטור מ'חובת ההשלמה' של סכום הפנסיה, וזאת בהסתמך על הצהרת החבר שברשותו מקורות פנסיוניים מספיקים
אם החבר יתכחש בדיעבד להסכם ולהצהרותיו בהסכם, ויתבע בגיל פרישה השלמת פנסיה מהקיבוץ, מכוח התקנות, לא מן הנמנע שערכאה שיפוטית תקבע שאותו חבר נהג בחוסר תום לב ותדחה את תביעתו, על אף שההסכם מתנה לכאורה על הוראה קוגנטית יחד עם זאת, ממליץ עו"ד דגן, כי לפי המציאות המשפטית הקיימת, טוב יעשה קיבוץ שיקבע הוראות בהסכם שיצמצמו את היקף הסיכון שלו.
האם הסכם יכול לגבור על הוראות תקנון הקיבוץ או החלטות האסיפה?
כל חברי הקיבוץ כפופים להוראות התקנון ולהחלטות האסיפה, ויש קושי כאשר נחתם הסכם עם חבר המחריג אותו מהוראות התקנון או החלטות האסיפה.
ככלל, נקבע בפסיקה שלא ניתן להחריג חבר מהחלטת אסיפה, אך כידוע, בסופו של יום, כל הסכם נבחן לפי נסיבותיו הייחודיות.