יבול שיא
הרפת והחלב
שחפת הבקר ברפת יום עיון

שחפת הבקר ברפת, יום עיון של החקלאית שעסק במחלות ברפת

2 דק' קריאה

שיתוף:

שחפת הבקר ברפת

ד"ר גבי קניגסוולד, רופא ראשי בחקלאית – שחפת הבקר ברפת

על שחפת הבקר ברפת כתבתי, לפני כמעט שנה, בשיאה של התפרצות ברפת בצפון הארץ. המחלה הופיעה במשק זה, לאחר שלא אובחנה בארץ במשך כ-30 שנה. בתום קרוב לשנה וחצי של בדיקות לתגובה עורית (לאחר הזרקת חלבוני השחפת אל עור הפרות) והוצאת פרות נגועות, החליט מנהל השירותים הווטרינריים על השמדת העדר.

ההחלטה התבססה על תוצאות הבדיקה העורית, ממצאים מבתי המטבחיים ובדיקה נוספת המבוססת על זיהוי פעילות מיוחדת במערכת החיסון. העדר נמצא בתהליכי התחדשות והחל לייצר חלב. מאז, בחודשים האחרונים, נתגלו עוד שני עדרי חלב בצפון הארץ חיוביים למחלה.

במשקים הנגועים מתקיים תהליך של בדיקה והוצאה ונקווה שיסתיים מהר ללא השמדת העדרים.

הגופים העוסקים בבריאות בעלי החיים והאדם, הכוללים את השירותים הווטרינריים, משרד הבריאות וגם החקלאית, פועלים להבנת המקרים ובירור היקפי הנגיעות הארצית. הערכת המצב הארצי בנוגע לשחפת התבססה על מעקב ופיקוח בבית המטבחיים בשחיטת פרות חלב בוגרות.

בדרך זו זוהו שלושת המשקים המאובחנים עד כה. בנוסף עליהם עולה חשד לנגיעות, מעת לעת, שאותו בודקים במעבדות המכון הווטרינרי ומשרד הבריאות. השירותים הווטרינריים יקבעו בקרוב תוכנית להגברת ניטור המחלה. ייתכן ובעתיד יערכו בדיקות לזיהוי נגיעות עדרים בשחפת הבקר.

מאפייני מחלת שחפת הבקר

מחלה זואונוטית (מועברת מבקר לאדם) הנגרמת על ידי חיידק המועבר, בעיקר ממערכת נשימה של בעל חיים חולה. הפצתו העיקרית בתרסיסים ממערכת הנשימה.

דרך העברת השחפת אל רפתות החלב בהתפרצות האחרונה, אינה מוסברת עדיין. לרוב, מאגר החיידק הוא בפרות (במרעה או במבני משק) שאינן מאובחנות.
במספר ארצות נתגלה מאגר המחלה בחיות בר, כמו גיריות באנגליה ואיילים בארצות הברית. בארץ לא התקיים סקר נגיעות בחיות הבר וייתכן שהן מקורות ההדבקה.

אפשרות נוספת היא העברת המחלה מאדם נגוע וחולה. שחפת הבקר באדם היא לרוב נדירה אם כי בארצות מסוימות, שבהן אין פסטור חלב ואין הקפדה על היגיינת מזון, המחלה שכיחה גם בבני אדם.

אמצעי זהירות

  • בכדי להקטין סיכויי הדבקות העדר במחלה זו, חשוב לשמור על כללי הבטיחות הביולוגית, בעיקר בהקטנת החשיפה של הפרות לחיות הבר.
  • תנועת משאיות של סוחרי בקר בשטח הרפת יכולה להוות מקור הדבקה ויש לצמצמה.
  • העובדים המגיעים מארצות שבהן המחלה נוכחת (אנדמיות), צריכים להיבדק במבחן עורי ולעבור הערכת רופא.
  • על עצמנו נשמור מהמחלה, בעזרת לבישת כפפות בעיסוק בחלב במשק (חליבה, יונקייה).
  • עטיית מסכה במקרים של טיפול דרך הפה בפרה עם מחלה נשימתית והימנעות משחיטה ומטיפול בבשר בשטח המשק.

במקרי נתיחה לאחר המוות, על הנוכחים המלווים את הרופא להתמגן גם הם. רחיצה וחיטוי ידיים לאחר עבודה עם הפרות, חיונית גם היא למניעת הדבקה. באתר החקלאית תוכלו לצפות בהרצאה מקוונת על שחפת הבקר בארץ והעולם אותה העביר ד"ר אורי קורן.

שמרו על בריאותכם, בריאות העובדים והמקנה.

רפת מעוז חיים מתמודדת בהצלחה עם בשחפת הבקר

תגובה אחת

  1. שלום רב
    כחקלאי זה 40 שנה וכבעל חווה בארה"ב, וגם כמי שפגש את השחפת בשנות ה90 במישיגן, התגובה למחלה ממה שידוע לי ממחקרים רבים שמופיעים והופיעו בארה"ב, וממה שקראתי בכתבה של ד"ר גבי קניגסוולד, בארץ התגובה היא לא עניינית, לא מהירה, ואגרסבית. במילה אחרת, ניראה מאוד חובבנית ולא מיקצועית.
    בזמנו המדינות הנגעות באה"ב ניסגרו תוך ימים ספורים, אין יוצא ( בקר ) ואין בא. קורנטין ( הסגר ) מדינות נקיות הפסיקו לקנות בקר ממדינות נגועות.
    העדרים חוסנו על חשבון משרד החקלאות, נפתרו מעדרים נגועים, מחיר החיסון ועבודת החיסון נעשתה אצלי תוך שלושה ימים, חיסנו מעל 3000 ראש, עבודה מסביב לשעון.
    לקח מספר שנים להתאושש מזה. לבסוף יצאנו מגידול עגלות לחלב ונישארנו בגידולי שדה בלבד, כ7500 דונם תירס סויה ותחמיץ לשכנים שחולבים כ4000 ראש.

    מתי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פריצת דרך ישראלית בניהול אקרית הוורואה (טפיל) בכוורות: פרויקט חדשני של מכון שמיר למחקר ומו"פ עוטף עזה זוכה לתמיכה של 1.4 מיליון ₪ מטעם הרשות לחדשנות * הפרויקט מציב את ישראל בחזית המחקר והטכנולוגיה
2 דק' קריאה
ביקור חשוב וראשון מסוגו של חוקרים צעירים, תלמידי כיתה ב' מבית הספר הדמוקרטי בכנף,  התקיים השבוע בחוות היישום של היחידה לחקלאות וחדשנות גולן, באבני איתן במסגרת פיילוט חדשני בחינוך הגולני לחקלאות קבוצת החוקרים הצעירים,
2 דק' קריאה
לקונסטלציה המשפחתית אין ביסוס מדעי, למעט החיים עצמם. מבחינתי, עצם האפשרות לקיומה דורשת מכולנו לפקוח עיניים ולהבין, שאם אירוע טראומתי התרחש בדור קודם והמשיך להתפשט כגרורה לדור הבא, כדאי לפקוח לגביו עשר עיניים  יש
3 דק' קריאה
סא"ל במיל' יונתן (יונתי) בהט, מנס הרים, הוא יזם ובעל סטארט-אפ, שנועד להכשיר אנשי רפואה להצלת חיים תחת אש בזמן אמת * יונתי התגייס יום אחרי ה-7 באוקטובר כסמח"ט במילואים כשהוא בן 48 *
7 דק' קריאה
מהפכת הביטחון האזרחי נמשכת שעשרות מושבים וקיבוצים יקבלו תקציבים משמעותיים לטובת חיזוק מרכיבי הביטחון. "המושבים והקיבוצים הם חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי" אומר השר לביטחון לאומי המהפכה בביטחון האזרחי נמשכת: בימים אלו הכריז השר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן