שיפור וגטטיבי של שתילי אבוקודו: בעשורים האחרונים מתקדמת החקלאות המודרנית לטכנולוגיות המתאימות לחקלאות בת קיימא, תוך הפחתה משמעותית בשימוש בכימיקלים. אחת מטכנולוגיות אלו הינה שימוש בביוסטימולנטים (1), שהם תוספי תזונה. ביוסטימולנט הינו תכשיר ביוטי או א-ביוטי, המשפעל את הצמיחה ואת כושר הייצור של הצמח, כאשר מיישמים אותם בכמויות קטנות (2, 3). כך למשל, מיצוי אצות ים – רקמות ביולוגיות פעילות מאוד, המכילות ריכוז גבוה של מקרו ומיקרואלמנטים ועשירות בחומרי צמיחה ובהורמונים טבעיים, נחשבות לביוסטימולנטים.
מיקוריזה הינה שם כולל לקבוצת פטריות החיות בסימביוזה עם שורשי הצמח, ׳מהנדסות׳ את סביבתו הקרובה ומשפרות קליטה של יסודות (4, 5). למיקוריזה השפעה חיובית הן במצבים של עקת מים, חומציות והמלחה והן בעמידות כנגד פטריות פתוגניות. חקלאות אינטנסיבית, העושה שימוש יתר בדשנים כימיים ובחומרי הדברה, פוגעת במקרים רבים במיקוריזה (Mycorrhiza) הגדלה באופן טבעי בקרקע. העמידות של פטריות קרקע אלו לכימיקלים משתנה בין סוגי המיקוריזה השונים. במסגרת מחקר זה נבחנה המיקוריזה Glomus iranicum var tenuihypharum, קבוצת פטריות עמידה יחסית לתנאי מליחות וריכוזי דשן גבוהים (6, 7). מטרת העבודה הייתה להביא לשיפור וגטטיבי של שתילי אבוקדו.
שיטות וחומרים
המחקר נערך בחלקת אבוקדו מנטיעת 17 באפריל 2018 בקיבוץ נחשונים. מרווחי הנטיעה היו 6 מ׳ בין השורות ו-3 מ׳ בין העצים בשורה (55.5 עצים לדונם). העצים הושקו במקבצים של חמש טפטפות לעץ, וביניהן היו מרווחים של 20 ס"מ, כשספיקת הטפטפת 1.2 ליטר/שעה.
נבחנו שלושה תכשירים: קלפאק (KELPAK, תוצרת חברת KELP דרוא"פ); מיקואפ (MYCOUP, תוצרת חברת SYMBORG ספרד); ורהסיד MG (RESID, תוצרת חברת SYMBORG ספרד). התכשיר קלפאק הינו תמצית מרוכזת המופקת מאצות ים Ecklonia maxima, אשר גדלות באוקיאנוס האטלנטי לאורך חופי דרום אפריקה. התכשיר מיקואפ הינו פורמולציה אבקתית של המיקוריזה Glomus iranicum var tenuihypharum, המכילה 120 יחידות הפצה למ"ג. רהסידMG הינה פורמולציה גרגרית של אותה מיקוריזה, המכילה 16 יחידות הפצה/ג׳. פורמולציית מיקוריזה זו עמידה במיוחד לריכוזים גבוהים של דשן ומליחות.
נבחנו ארבעה טיפולים
1. ביקורת
2. גרגרי רהסיד במינון 40 ג׳ פוזרו בבור השתילה (20 ג׳ מתחת לשתיל ועוד 20 ג׳ מעל השתיל)
3. קלפאק במינון 10 סמ"ק, מדולל ב-500 סמ"ק מים לשתיל, ניתן בהגמעה לבור השתילה
4. אבקת מיקואפ 10 ג׳ מורחפת, מהולה ב-500 סמ"ק מים, ניתנה בהגמעה לבור השתילה,
בכל חזרה חמישה שתילים
המעקב אחר התפתחות השתילים: קוטר הגזע נמדד בגובה 30 ס"מ בשלושה מועדים: שבוע לאחר השתילה (24.4.18), חמישה חודשים לאחריה (26.9.18) ו-16 חודשים לאחר השתילה (30.719).
שיעור התמותה: מדד זה בכל אחד מהטיפולים נקבע 16 חודשים לאחר השתילה.
תוצאות
השפעת התכשירים על התפתחות השתילים: הפורמולציה הגרגרית של המיקוריזה Glomus iranicum, רהסיד MG, שיפרה באופן מובהק את הצימוח של שתילי ה׳האס׳ – תוספת של כ-33% בקוטר הגזע – 20.46 מ"מ לעומת15.32 מ"מ בשתילי הביקורת (איור 1) (המדידות נערכו, כאמור, 16 חודשים לאחר השתילה).
הפורמולציה האבקתית מיקואפ, כמו תמצית האצות קלפאק, לא הראתה השפעות חיוביות על הצימוח.
שיעור התמותה של השתילים: המיקוריזה Glomus iranicum בשתי הפורמולציות שנבדקו, רהסיד ומיקואפ, כמו תמצית האצות קלפאק, הפחיתה את שיעור התמותה, וזאת נראה בבדיקה שנערכה 16 חודשים לאחר הנטיעה (איור 2).
מסקנות
ההשפעות החיוביות של הביוסטימולנטים שנבדקו התבטאו בהישרדות גבוהה יותר של השתילים, ייתכן שבעקבות הגברת עמידותם לתנאי עקה. הפורמולציה הגרגירית של המיקוריזה Glomus iranicum שיפרה בצורה משמעותית מאוד את הצימוח, ואפשר שיש לשיפור זה קשר לעמידותה של הפורמולציה לריכוזים גבוהים של דשן ומליחות, ולכן היא מותאמת יותר לתנאי הארץ.
המחקר בוצע ופרסום במקור ע"י ד"ר לאו וינר, אגף הפירות, תחום מטעים, שה"מ – משרד החקלאות. שאול גינזברג, חברת ביו בי, שדה אליהו