יבול שיא
הרפת והחלב
מתנדבים מכל הגילאים יחד למען מיזם שישניצל במושב ניר גלים צילום חני סולומון

שישניצל לכבוד החיילים 

9 דק' קריאה

שיתוף:

זה נשמע פשוט, מכינים כמה שניצלים ושולחים כתרומה לחיילים בחזית, אבל מיזם "שישניצל" במושב ניר גלים, הפועל בעזרת עשרות מתנדבים ותורמים מהמושב ומכל הארץ, מספק לחיילים בשטחמידי יום שישי כ-4,500 כריכי שניצל בחלות קטנות! * העלות השבועית להנעת המיזם היא 25,000 שקלוכן, הם זקוקים לתרומות ולעזרה שלכם, כדי להמשיך לתת לחיילים שמסכנים את חייהם קצת טעם חם של הבית לפני כניסת השבת 

מתחילת המלחמה מיזמיי הכנת אוכל למיניהם עבור החיילים/ת, קמו ברחבי הארץ. בתחילה בנקודות אסטרטגיות בדרום הארץ, ויותר מאוחר גם בצפון. כל מיזם עם הייחודיות שלו, ועם ההתמחות בסוג המזון והדרישות מהשטח. כל יוזמה היא ברוכה ומחבקת. המרגשת את החיילים והחיילות הזוכים לטעום אוכל בטעם של בית. ולא פחות את צבא המתנדבים, העובדים סביב השעון להצלחת המיזם.  

צריך להבין שרוב המיזמים נתמכים ומופעלים אך ורק מכספי תרומות של חברות מסחריות ואנשים טובים. יש נקודות האכלה שהוקמו כמיזמי ריענון, הנמצאים בקרבת בסיסים צבאיים ויש בנקודות ריכוז ללוחמים הנכנסים והיוצאים משטחי הלחימה, המספקים במשך כל ימי השבוע, ( פרט לשבת)  ארוחות, תבשילים, בשרים על האש ומרקים או על הדרך כריכים מוכנים לחיילים/ות.  

קיימים גם מיזמים המבשלים, אורזים ומשנעים את מרכולתם לחיילים: ארוחות בחמגשיות, כריכים, עוגות, ממתקים, פירות טריים ואחרים לפי הדרישה והביקוש. מיזם "שישניצל" הפועל במושב ניר גלים, מחודש פברואר 2024, מתחיל לפעול מידי יום חמישי, בלילה לבן הנמשך רצוף עד יום שישי לקראת הצהרים. גם בימים אלו ממשיכים מתנדבי "שישניצל" להיפגש במתחם במלוא המרץ, באוהל ענק ששימש בעבר חלק מגן האירועים במושב.  

אין מראה יותר מלבב מלראות עשרות מתנדבים ממגזרים מגוונים הנרתמים יחד בכל מצב ובכל מזג אוויר. כולם מרגישים מחויבים להצלחת המשימה החשובה – להכנת אלפי מנות שניצל כשרות ומפנקות לחיילים. הנארזות ומועמסות לרכבים שיובילו אותם ישירות: ללבנון, עזה, איו"ש, לשטחי הכינוס וליישובי העוטף. 

צילום מסך 2024 12 18 095814
הודיה סימון ממושב ניר גלים. מתנדבת מיזם "שישניצל". צילום: לילך סלמון

משפחת פלהנדלר מתנדבת  

ציפי פלהנדלר, פעילה חברתית בניר גלים, שימשה בעבר כנציגת המושב בדריקטוריון המתנ"ס וחברת המועצה הדתית. ציפי נמנית על המתנדבות המובילות במיזם. ביום יום היא עוסקת בתביעות ביטוח רכב, נשואה לדובל'ה ולהם ארבעה ילדים המתנדבים מדיי פעם במיזם.  

"הפעם הצטרף אלינו גם בנינו ארבל, בן 17.5 שנים," אומרת פלהנדלר. "אנחנו רואים בהתנדבות המשפחתית ערך חשוב. הגענו לניר גלים מרחובות לפני כ-14 שנים ואנחנו מאד מרוצים מהשינוי. לאחר תחילת המלחמה הוקם מיזם 'שוקדה בדרכים', באוהל גדול שהוקם להכנת האוכל לחיילים. הגעתי לשוקדה להשתתף ב'מבצע דוגו', הנקרא ע"ש של דוד לייטנר ז"ל, חבר ותיק ממייסדי ניר גלים. המבצע מתקיים כל שנה ב- 18 לינואר, מועד אותו קבע וקרא לציבור בזמנו, לייטנר עצמו, כמועד בו יוצאים כבר מספר שנים לאכול מנת פלאפל בדוכני הפלאפל בכל רחבי הארץ, ומצטלמים. כל זאת כהוקרה על ניצחונו האישי שנשאר בחיים אחרי צעדת המוות והתגבר למרות הכל על כל המכשולים ועל מכונת ההשמדה הנאצית.  

"אך השנה לראשונה," מספרת ציפי, "התקיים מבצע אכילת הפלאפל ללא נוכחותו, מאחר והוא נפטר ב- 27 ביולי 2023, בגיל 93 שנים. "כיבדתי את האירוע והגעתי לטגן פלאפל עם מתנדבים נוספים בחמ"ל של מיזם 'שוקדה בדרכים' למען החיילים, שהשתתפו במבצע. בהמשך ב-17 בפברואר 2024, התחיל מיזם ‏'שוקדה בדרכים' להתרחב עם מיזם 'שישניצל'‏ בניר גלים (עדיין נשמר שם הקבוצה של שוקדה).  

"במשך הזמן תפש המיזם תאוצה אדירה ועד היום הוא מתקיים כל שבוע בניר גלים. השיא היה לפני כמה שבועות כאשר הכנו 4,700 כריכי חלה ממולאים בשניצל טעים בטעם של בית, עם מטבוחה וחמוצים. רק ביולי השנה, השתנה שם ה‏מיזם ל-'שישניצל – ניר גלים'. המיוחד במיזם שלנו מעבר לאהבה ותשומת הלב שאנו משקיעים בכל פרט. היא בהתארגנות היעילה של המתנדבים, לקראת השיא המגיע בכל יום שישי בפעילות אריזת הכריכים, העוגות וכל מה שביקשו, ושינועם לבסיסי החיילים שהזמינו."   

פלהנדלר מציינת בשמחה שהם מתפעלים כל פעם מחדש, ממגוון קבוצות המתנדבים המגיעים אליהם. את כולם הם מקבלים בברכה וזה היופי לראות את החברותא הנפלאה שנוצרה: "הפכנו להיות משפחה אחת גדולה, המגויסת למטרה שהיא שליחות. כמו קבוצת המתנדבים 'נוצרים אוהבי ישראל', הנקראים 'קהילת-בית אל', המתגוררים בזיכרון יעקב ומגיעים לכאן מידי יום שישי, בשעה 6 בבוקר, ורוב תפקידם הוא להעמיס את הקופסאות הארוזות המיועדות לבסיסים בצפון, ולשנעם לפי ההזמנות שהועברו אלינו. החבר'ה מקהילת בית אל מוכרים במותג המאפיה שלהם 'דודה ברטה' ולכן, בנוסף הם תורמים עוגות ועוגיות המיוצרות במאפייה שלהם. המתנדבים מתקבצים לניר גלים מרחבי הארץ וישנם גם מתנדבים מהתפוצות בחו"ל, צעירים לצד מבוגרים, כמו מתנדבי 'תגלית' לצד תושבי העוטף או יחד עם תיירים יהודים מארה"ב, אירופה ועוד. יש כאן פסיפס אנושי חדור מטרה, הפועל כל כולו למען לוחמי צה"ל." 

דובל'ה פלהנדלר, בעלה של ציפי, מתנדב במיזם עם אשתו והמשפחה. ביום יום דובל'ה משמש כמנהל סניף בתחבורה הציבורית, אך תפקידו במיזם הוא מטגן שניצל בלילה לבן (לצד מטגנים רבים): "אנו עושים הכול באהבה והערכה לחיילים, כדי שהשניצל יהיה הכי טרי ופריך שאפשר, עד שיגיע לפיו של החיל, בהמשך היום. המחשבה שעוד כמה שעות, החיילים השבים מפעילות צבאית כלשהי יזכו, לביס בטעם של בית. זה נותן המון כוח להמשיך ולטגן, גם שעייפים. התחלנו מטיגון של 600-700 שניצלים, רק לפני כמה חודשים. הכול מותנה במספר ההזמנות והכמויות מהבסיסים השונים. וכן בכסף מהתרומות שאנו מצליחים לגייס. זה בהחלט לא מבצע קל אך משבוע לשבוע אנו מקבלים את המשימה, בזרועות פתוחות ואוהבות." 

ציפי דובלה וארבל פלהנדלר משפחה מתנדבת במיזם שישניצל מניר גלים עם המתנדב ניסים מבית שמש צילום חני סולומון
ציפי, דובל'ה וארבל פלהנדלר, משפחה מתנדבת במיזם שישניצל עם המתנדב ניסים, מבית שמש צילום: חני סולומון 

מתנדבת וותיקה שלא נחה 

עינב פרי (44) אחת מהמתנדבות הוותיקות ב"שישניצל", עובדת כקניינית רכש בחברת הייטק: "לפני עשור שנים הגענו למושב ממודיעין וזאת הייתה החלטה משמעותית וחשובה. בעבר הייתי חברה בוועדת תרבות במושב. יש לציין שגלגולו הראשון של המיזם האכלה לחיילים, נוצר במושב שוקדה. היינו קבוצת אזרחים פרטיים מתנדבים שנרתמו למיזם '‏שוקדה בדרכים'. בתחילה תיפקד המיזם כתחנת ריענון לחיילים, המספקת בכל יום: כריכים חמים, מרקים, פירות טריים, מאפים, שתייה חמה וקרה לסוגיה ועוד.  

"בהמשך המיזם גדל והדרישות מהשטח גברו. בין היתר הכנו וטיגנו שניצלים שצורפו בתוך חלה קטנה ככריך בטעם של בית. הכריכים הוקדשו בתחילה לתצפיתנית רוני אשל ז"ל ובהמשך המיזם עברנו להכנת מארזים לקראת שינוע במושב ניר גלים. זה יפה לראות שהמתנדבים המגיעים ותיקים וחדשים בכל שבוע, תורמים מזמנם ומיכולתם להצלחת המיזם." 

עינב מסבירה שההכנות למשלוחים בימי שישי מתחילות כבר ביום שני עם פתיחת מערכת ההזמנות לרס"פים, המונה כ-300 רס"פים מהיחידות השונות, אליהם מגיעים החבילות: "העבודה הפיזית מתחילה כבר ביום רביעי בערב. נשות ניר גלים בגיל הביניים מתנדבות להכשרת כל נתחי חזה העוף שהתקבלו, לקראת טיגונם. תפקידן להכין את כל שלבי הכנת השניצל מראש, החל מטבילתו בקמח, ביצה ופרורי לחם, אך עדיין בלי לטגנם. כל נתח שניצל מוכן לטיגון נארז ומוקפא, עד יום חמישי בלילה בחצות. רק אז הם מופשרים וממתינים למתנדבים אחרים שיטגנו אותם עד שעות הבוקר של יום שישי. 

"כל ההתארגנות הזאת מיועדת לכך, שהשניצלים יישארו פריכים עד כמה שאפשר, כדי שעד הצהרים יגיעו טריים וטעימים לחיילים," מוסיפה פרי. "כל אחד נותן את מלוא תרומתו בעשיה ובכל מה שנדרש. צריך רק לראות את השולחנות הארוכים העמוסים בהכנות, כסרט נע משומן היטב, בו עומדים המתנדבים, כל אחד לפי תפקידו. חלקם חוצים את החלות הקטנות, חלק מורחים במטבוחה, ואלו מכניסים לחלה את השניצל המטוגן והחמוצים. השלב האחרון הוא מארז אישי מוקפד לכל כריך וכריך בניילון נצמד, כולל הדבקת המדבקה המוקדשת לחייל החלל שנקבע לאותו השבוע. יש לציין שאנו דואגים גם לחיילים צמחונים וטבעוניים, ומשתדלים לתת מענה לכל חייל/ ת ככל שניתן." 

"בבוקר שישי, לקראת השעה עשר, כולם מרכזים את קופסאות הקרטון הרבות בהם מאוחסנים חבילות הכריכים הארוזים והמיועדים לשינוע לפי הכתובות שהתקבלו. אפשר גם לראות חיילים מהבסיסים השונים שהגיעו, העוזרים להעמיס את קופסאות הקרטון היוצאות לחלוקה לחיילים/ ות הלוחמים/ ות, שיקבלו בעוד כמה שעות ביס בטעם של בית . אנחנו נמצאים בקשר ישיר עם המפקדים בשטחי הלחימה והכינוס, לתיאום מירבי והספקת צרכיהם בהתאם לדרישותיהם."  

המתנדבים בירן קושמן ממושב רמות מאיר מיכאל וולפוביץ מאופקים והחיילים שבאו לנייד את החבילות לחיילים ברפיח צילום חני סולומון
המתנדבים בירן קושמן מרמות מאיר, מיכאל וולפוביץ מאופקים והחיילים שבאו לנייד את החבילות לחיילים ברפיח. צילום: חני סולומון 

משפחה אחת גדולה  

הודיה סימון (34), דור שלישי למייסדי המושב שרגא ורחל שמר ז"ל, עובדת בצוות פיתוח חקלאי בחברת הזרעים "אוריג'ין זרעים", הממוקמת בגבעת ברנר. ביום יום הודיה פעילה במחקר על גידול צמחים, ייצור ועיבוד זרעים ועוד. במיזם "שישניצל" היא פעילה בקבוצת  הפעילים.  

"התחלתי את פעילותי ההתנדבותית מעט אחרי פסח. חלק מהפעילות שלי במיזם היא להיות אשת הקשר לקליטת המצרכים. חלק מהפריטים הנחוצים מתעוררים תוך כדי הפעילות. לכאורה, זאת נראית פעולה פשוטה לקלוט בחמ"ל שהוקם, את כל המצרכים שהחברות העסקיות ובתי העסק תורמים או שנקנים מכספי התרומות, אך יש בכך עיסוק רב. הכל מיועד להגעה לטיגון ולאריזת הכריכים המוכנים ביום שישי בבוקר, שלא יחסר דבר. זה אומר שבעצם כל השבוע כולנו עסוקים במידה כזו או אחרת במיזם, מתחומים רבים ומגוונים, שכולם מסייעים להצלחתו בפועל. הכל נעשה בתוך הקבוצות השיתופיות שהקמנו במיוחד למיזם." 

לדוגמא, הודיה מסבירה שכל שבוע מקדישים את כריכי החלה עם השניצל העטוף לחלל שנפל במלחמה. הבחירה מגיעה מהמשפחה השכולה, היוצרת קשר ומבקשת להיכנס להנצחה במיזם שלנו. לצורך כך מדפיסים את התמונה, וכמה מילים המספרים מי החייל/ת על מדבקות. דפי ההנצחה מודבקים על כל מארז של חלה ממולאת בשניצל, עוגה או כל פריט אחר היוצא לשילוח.  

הודיה: "כך הייתי צריכה לבקש בקבוצה בקשה, מי פנוי ומתנדב להביא את המדבקות מאשדוד. אכן נרשם חבר מהמושב שלנו, ובנוסף הוא גם התנדב ושילם מכיסו 400 שקל עבור הדפסת המדבקות. כל יוזמה להתנדבות היא מרגשת בפני עצמה. דוגמא מרגשת נוספת היא עם הילדה אור שפירא, תלמידת כיתה ד', שהיא נינה של משפחת ריכמן ממיסדי ניר גלים. אור החליטה על דעת עצמה להתגייס להתנדבות. היא כיוונה את השעון מעורר לשעה 5 לפנות בוקר, מתוך כוונה להספיק להתנדב לפני תחילת הלימודים. התלהבנו כל כך מהאחריות שהציבה לעצמה, כשאמה עובדת כאחות במשמרות. לכן היא גם התמידה, כי הרגישה שהיא מייצגת את משפחתה." 

סימון מפרטת שמגיעות קבוצות מתנדבים/ת בגילאים שונים וכן מתנדבים/ות בודדים מכל רחבי הארץ: כפר סבא, ראשל"צ, מודיעין, בית שמש, פרויקט תגלית, בני דרום השכנים, קיבוץ חצור, מביה"ס התיכון במועצה האזורית באר טוביה ועוד.  

"בכל פעם מחדש אנו מתפעלים מכמה נכונות יש בעם ישראל לעזור ולסייע, עם פתיחות ענקית ולב רחב. רוב האנשים שמגיעים להתנדב לא מוכרים לנו. הצוות המארח מתלהב, אך לא מופתע שהמתנדבים מציינים שהם לוקחים את המיזם כשליחות חשובה ויפה לראותם מתמידים שבוע אחר שבוע. זה כולל כמובן גם שינוע, וכל מטלה המתבקשת, כולל תרומות כספיות. כל מי שמגיע נדבק באש האהבה ותחושת היחד המחברת את רוח ההתנדבות כמשפחה אחת גדולה." 

חגיגת יום הולדת של איתי דנה בן ה 8 בהתגייסות לצייר ברכות לחיילים צילום חני סולומון
חגיגת יום הולדת של איתי דנה בן ה-8 בהתגייסות לצייר ברכות לחיילים. צילום: חני סולומון 

המתנדבים מרחבי הארץ  

בירן (וטורי) קושמן, ממושב רמות מאיר, היא פעילה קהילתית ומתנדבת מובילה. לאחרונה נבחרה בבחירות לוועד המושב ברמות מאיר. בנובמבר 2023 ובאישור הצבא, שכן האזור היה שטח צבאי סגור, קושמן הקימה בשיתוף עם אבי הרוש ופעילים נוספים את מיזם "שוקדה בדרכים", בזמן שתושבי מושב שוקדה התפנו למלונות.  

מאז היא ממשיכה להתנדב ללא לאות: "המיזם היווה נקודה חמה ששימשה כתחנת ריענון לחיילים רבים בעת המלחמה. מקום שסיפק בשיאו כ-2,000 כריכים ביום ופינוקים נוספים ללוחמים בחזית עזה. התחנה התבססה על עשרות מתנדבים מסורים ואכפתיים, אך לתדהמת כולנו הגיעו גם מתנדבים תיירים כסולידריות מחבקת. הם שמעו עלינו בדרך כלשהי, והחליטו לעשות מעשה סולידרי ולהגיע לישראל. לחלקם היו בני משפחה שנלחמו בחזית, הם פשוט עלו על המטוסים ובאו לעזור ולתרום במה שנחוץ. מדובר במתנדבים יהודים: מברזיל, ארה"ב, אוסטריה, רומניה ועוד. רובם הגיעו לשבועיים וסייעתי להם בארגון לינה באזור. שמחתי על ההזדמנות שגיליתי אנשים מקסימים, העושים כל מה שצריך ונדרש מהם מכל הלב. מרגש, לראות ולהתנדב יחד עם כל כך הרבה מתנדבים מסורים ואכפתים מהארץ ומחו"ל. יפה לחוות את תחושת ההתרגשות המציפה, עם קבלת סרטוני התודה. והודעות המשתפות בהכרת התודה בקבוצת הוואטספ הרבות, מהלוחמים בגזרות השונות." 

בנוסף, קושמן יצרה את אפליקציית "שישניצל "המונה חברים רבים ומספרם עולה מדיי שבוע. בבאמצעות האפליקציה עוזרים  החברים במיזם בהתנדבות, בהכנה ובשינוע האוכל לחיילים בגזרות שונות.  

קושמן: "מדי יום שני האחראיים בבסיסי החיילים מזמינים את מספר הכריכים, שהם צריכים לאותו יום שישי בשבוע, וכמובן לאיזה בסיסים צריך לשנע את כל הטוב, שהוכן בשבילם במיוחד. במרוצת השבוע מתחילים בהכנות ומדי יום שישי עשרות מתנדבים מגיעים חדורי שליחות, מכינים ואורזים את הכריכים. המשנעים מקבלים טבלה מדויקת ליעדיי השינוע לגזרות הלוחמים, תוך כדי הפעלת המיזם בהצלחה וקבלת תגובות מרגשות מהחיילים בבסיסים. הלב מתרחב לדעת שאנחנו פועלים בכיוון הנכון. 

"לפני חג הפסח," משחזרת הודיה, "אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז״ל, פרסם בפיסבוק פוסט מרגש בו סיפר על רוני בתו היקרה. בפוסט הוא ציין שהוא מתגעגע לימים שהיה אוסף אותה מהבסיס, ורוני הייתה מבקשת לעצור ולכבד עצמה בחלת שניצל, שהיא כל כך אהבה. אמרנו שחייבים לעשות משהו לזכרה של רוני.  

"פנינו לאייל והוא שמח על הרעיון לשיתוף פעולה להנצחתה. הוחלט שנקדיש את המיזם 'שישניצל ' לזכרה של רוני אשל ז"ל, התצפיתנית ששרתה בגדוד 414, בחיל הגנת הגבול. רוני נפלה בעת מילוי תפקידה, בבסיס נחל עוז, בקרב מול מחבלי חמאס, ב-7 באוקטובר 2023. בת 19 שנים בנופלה, יהי זכרה ברוך. ההנצחה בוצעה באמצעות הדבקת מדבקה עם תמונתה של רוני והמילים המצוטטות על כריכי החלה והעוגות שהוכנו לחיילים." 

לאחר כמה שבועות מתנדבות המיזם קיבלו בקשות נוספות ממשפחות חללים להנציח את יקיריהם. וכך כל שבוע מונצח חלל אחר. בשבוע בו כתבת מערכת "קו למושב" הגיעה לסקר את המיזם, נבחר שמו של החייל גיבור ישראל נועם חבה הי"ד – תושב ירושלים, לוחם בגדוד 202 של הצנחנים, נעים הליכות שראה את הטוב בכל דבר. נועם רדף צדק ושמר על ערכיו ומעולם לא ויתר על זר פרחים לאמו בערב שבת. הוא נפל ב-15 לפברואר 2024 בקרב ברצועת עזה. בן 21 בנפלו. יהי זכרו ברוך.    

מיכאל וולפוביץ (43) מאופקים: "אני מתנדב כבר ארבעה חודשים, ונהנה מכל רגע. זה התחיל כשאני עצמי הייתי חייל מילואים בגדוד סיור 6261 ונהניתי לאכול את הכריך בטעם של הבית. במקרה קיבלתי תמונת מודעה בפייסבוק על המיזם, שמחפשים מתנדבים נוספים. הרגשתי שזאת המחויבות המתבקשת בשבילי, להחזיר לחיילים בשטח את הכייף שחוויתי. זה יפה שכל המתנדבים המגיעים מחוץ למושב ניר גלים, מרגישים כמוני – שהפכנו למשפחה גדולה ומלוכדת ושכולנו מגויסים למען אותה מטרה חשובה וטעימה."    

איל דנה (37) הגיע לניר גלים מתל אביב: "באנו כמה חברים עם הילדים לחגוג יום הולדת 8 לבן שלי איתי, כאן במיזם. הרעיון נולד מתוך זה שחלקנו כחיילי מילואים שגויסו לדרום, אכלנו ונהנו מחוויית הנתינה מכל הלב באכילת הכריכים הטעימים עם השניצלים בנקודת 'שוקדה בדרכים'. ורצינו להראות לילדינו את היופי בהמולת ההכנות של המטעמים עם עשרות מתנדבים, עבור החיילים הלוחמים. הילדים תרמו את כישרונם בציור וכתיבת ברכות לחיילים. יצירותיהם הצבעוניות הודבקו למשלוחי החבילות לחיילים. לדעתי זאת דרך ערכית חשובה להנחיל לילדים דרך להתנדבות ותרומה לקהילה, ואני שמח שרתמנו את אחד מאירועי יום ההולדת של איתי לטובת המיזם בניר גלים. אחרי הפעילות נסענו כל הקבוצה לטיול בסביבה." 

מתנדבים במיזם שישניצל מכל הארץ למען החיילים צילום חני סולומון
 
מתנדבים במיזם "שישניצל" מכל הארץ. צילום: חני סולומון 

קצת על ניר גלים  

ניר גלים הוא מושב שיתופי דתי לאומי בשפלה הדרומית, סמוך לאשדוד. המושב הוקם בנובמבר 1949 ושייך לארגון המושבים של "הפועל המזרחי" ולמועצה אזורית חבל יבנה. שמו הראשון של המושב היה "ניר וגל". המייסדים הראשונים היו שלושה  גרעינים: גרעין חיילים משוחרים, "גרעין צרד" ו"גרעין גאולה".  

קבוצת המייסדים הורכבה מתמהיל מיוחד במינו של בני גרעיני בני עקיבא, חיילים משוחררים ניצולי שואה ובוגרי בית הספר "מקווה ישראל". אלה ביקשו לייצר בניר גלים קהילה שיש בה ערכים, כגון התיישבות וערבות הדדית שזורים זה בזה. עם השנים עולים חדשים נוספים הצטרפו לקהילה, והיישוב פרח ושגשג. התושבים מתפרנסים מחקלאות ועבודות חוץ. 

מוזיאון "בית העדות" למורשת הציונות הדתית והשואה, מקיים גם היום את הקשר שבין הקרקע האידיאולוגית שעל ברכיה צמח היישוב, לבין הקהילה המקומית. כיום מתגוררת במושב קהילה מעורבת המורכבת הן מוותיקי המושב ובנים חוזרים, והן ממשפחות שנקלטו במקום במסגרת ההרחבה הקהילתית.  

* מיזם "שישניצל – ניר גלים" זקוק לעזרתכם על מנת להמשיך את הפעילות המבורכת עבור החיילים. להתקשרות ותרומות צרו קשר באתר:  https://www.shishnitzel.com/he  

  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן