יבול שיא
הרפת והחלב
1 טוביה 1

תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר 

3 דק' קריאה

שיתוף:

סיפור חייו של טוביה ליבנה מחניתה, בן לשורדי שואה שגדל בקיבוץ וחזר בתשובה, איבד בפיגוע את אשתו ובתו ומצא כוחות להתמודד 

על אף שהספר שכתב "עם עלות השחר" (הוצאת בית העורכים) מספר את סיפור חייו, טוביה ליבנה (71) מחניתה רואה בו כמייצג של ההוויה הישראלית. "זהו סיפור החיים שלי שנמצאים בתוך קונטקסט היסטורי של תקופה מסוימת. אי אפשר לנתק את הסיפור מהישראליות, מהסיפור של העם היהודי שהקים מדינה בארצו, ושלמרות אסונות דבק בארץ ובאמונה". 

הוא נולד בקבוצת כנרת להורים שברחו מפולין לצפון סיביר ושרדו את הדרך עד שהקימו בית בישראל, וגדל כילד ונער המחובר לחיי הקיבוץ והטבע סביבו: עבודה בחקלאות, חליבה ברפת והעברת המכוורות. עם סיום התיכון התגייס לסיירת שריון, מלחמת יום כיפור תפסה אותה לקראת תום השירות הצבאי. "מצאנו את עצמנו ארבעה ג'יפים שמסופחים לגדוד שריון בגזרת סיני". 

הוא חזר לקיבוץ ובמסלול שהיה אז פחות מקובל יצא לטייל בעולם, חזר ושוב יצא לטיול ארוך במהלכו פגש בקנדה את לין, ילידת אנגליה. "טיילנו יחד במשך כשנתיים אבל ידעתי שאני רוצה לחזור לארץ. חזרנו אני ולין והגענו לחניתה כי היה פה אולפן לעברית ולין עברה במקביל גם גיור בקיבוץ שלוחות. התחתנו על הדשא בכנרת וקבענו את חיינו בחניתה". 

2 טוביה ולין 1
טוביה ולין ליבנה. "התחתנו על הדשא בכנרת וקבענו את חיינו בחניתה". צילום: מהאלבום המשפחתי 

חיי משפחה דתיים בסביבה חילונית קיבוצית 

במהלך תהליך הגיור של לין התוודע טוביה לעולם האמונה היהודי. "התחלתי להניח תפילין, יותר ויותר התחברתי. תמיד הייתי איש הומני, התחברתי לדברים הקשורים בנפש, רוח, חברה. מצאתי ישיבת הסדר במעלות שהזמינה אותי לשמוע שיעורים. הקיבוץ אישר לי יום לימודים בשבוע ובהמשך גם הרחבתי את לימודי בתחום היהדות במכללת אורנים. זה דיבר אלי. התחלתי לקיים מצוות וחזרתי בתשובה". על אף הדילמה של חיים דתיים בקיבוץ חילוני החליטו טוביה ולין, שבמהלך השנים נולדו להם שלוש בנות ובן, להמשיך בחייהם בחניתה. 

"זה לא פשוט להגיע להרמוניה, חיי משפחה דתיים בסביבה קיבוצית חילונית, לא היה פשוט לקבל אותנו ולא היה קל לילדים. מצאנו את הדרך לחיות כך, הרבה מזה בזכות לין", אומר טוביה. 

3 טוביה עטרה 1
עטרה ליבנה. נהרגה עם אימה בפיגוע חבלני ליד מצובה. צילום: מהאלבום המשפחתי 

נפרדנו בחיוך 

ב-2002 פרצה בישראל האיניתיפדה השנייה "היו פיגועים במרכז הארץ ואנחנו עקבנו בדאגה". ב-12 במרץ, בליל סערה, עברו שני מחבלים את גדר הגבול בלבנון והתמקמו על יד מצובה. הם רצחו רועה צאן ולקראת צוהריים התמקמו ליד גבעה ותצפתו. "עטרה בת ה-15 ביקשה מאימא שלה שתסיע אותה לחבר במצובה. בבוקר היא עוד עברה בבית ונפרדנו בחיוך". כשיצאו לדרכן פתחו המחבלים בירי על רכבים שעברו בכביש. נהג משאית נהרג, מורה משלומי אימא לילדים, ולין ועטרה שהיו בדרכן למצובה. 

"זו הייתה תקופה קשה. נפילות, כאבים" אומר טוביה, שלמרות זאת בחר במוטו "גם מחר יעלה השחר. אנחנו חלק משרשרת ארוכה. אנחנו קמים ולא נשברים, יש מדינה, מולדת, היא שלנו". 

האמונה הדתית עזרה לך להתמודד עם האובדן? 

"זו שאלה שאני חוזר ונשאל. זה לא עזר לי. יש התמודדות עם הצדק האלוהי בעולם, יש התמודדות עם האבל, עם האסון שלי. המסקנה שאני הגעתי אליה שיש השגחה פרטית, יש השגחה אלוהית, אבל זה לא אומר שאלוהים הוא שוטר או משגיח על. אלוהים לא משגיח עלינו וזה לא באשמתו אם מתרחשת השואה או מתרחשים אסונות. אלוהים לא עשה – לא לטוב ולא לרע. מה שחיזק אותי זה הכוח הפנימי שאני מאמין שיש לכל אדם בתוכו. יש כוחות אדירים שאנחנו לא מודעים לקיומם, הם באים לידי ביטוי ברגעים כאלה. לא כולם מצלחים להתגבר. יש כאלה שנשברים". 

את הספר התחיל לכתוב לפני כשנתיים. "זה משהו שהיה בי והבשיל. בער בי לכתוב את סיפור החיים שלי, את החשיבות ההיסטורית של התקופה, לתת ייצוג לישראליות, לזעוק את האסון שקרה לי, את אי הצדק. כמו איוב המתמודד עם חוסר הצדק, עם הרוע בעולם, האכזריות של מי שפועל נגדנו בדרכי טרור". 

"עם עלות השחר", הוצאת בית העורכים, ניתן לקנות את הספר באמזון ובאתר עברית 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן