חצי שנה חלפה מפרוץ מלחמת חרבות ברזל. כמה עדיין שוהים בבתי מלון, מי מהקיבוצים מצא דיור ביניים בערים ומי הגיעו לקיבוצים אחרים?
חצי שנה למלחמת "חרבות ברזל", חצי שנה מאז פונו מבתיהם תושבי קיבוצי הנגב המערבי, היישובים והערים בעקבות מתקפת הטרור האכזרית. עם התארכות המערכה, התושבים, ששוכנו בתחילה במלונות ובקיבוצים שקלטו אותם ברחבי הארץ, מצאו פתרונות לטווח הביניים ולטווח הארוך.
נכון לזמן זה עדיין שוהים בבתי מלון כ-6,350 תושבים. 40,150 מתושבי הנגב המערבי חזרו לביתם, באישור פיקוד העורף.
בקיבוצים צמודי הגדר ובמיוחד אלו שנפגעו פיזית במהלך הטבח של ה-7 באוקטובר טרם חזרו תושבי הקיבוץ. בקיבוצים אלה נעשית עבודת לשיקום ובנייה מחדש של המבנים שנהרסו. מנהלת תקומה הגדירה כ-525 בתים ומבני ציבור כמיועדים להריסה, שיקום ולבנייה מחדש ולמעלה מאלף בתים המיועדים לשיפוץ.
לכ-1,942 תושבי קיבוצים אלו נמצאו פתרונות מגורים לטווח הביניים ולטווח הארוך.
קיבוץ בעיר, קיבוץ בקיבוץ
חלק מהקיבוצים נקלטו בבנייני דירות בערים:
תושבי קיבוץ ארז נקלטו בקרית גת; רעים נקלטו במתחם דירות בתל אביב; ניר עוז נקלטו בקרית גת; סופה נקלטו ברמת גן; נירים נקלטו בבאר שבע ואופקים; עין השלושה נקלטו בנתיבות.
לחלק אחר מהקיבוצים נמצא פתרון בקיבוץ אחר שקלט את חברי הקהילה:
תושבי כפר עזה נקלטו בשפיים למין היום הראשון למלחמה, בהמשך יעברו לרוחמה, שם יוצבו עבורם קראווילות; תושבי כרם שלום נקלטו באשלים; ניר יצחק נקלטו באיילות (בבית המלון); חולית נקלטו ברחובות ויקלטו ברביבים; תושבי קיבוץ נחל עוז נקלטו במשמר העמק מהיום הראשון למלחמה, ובחרו להישאר בקיבוץ שאפשר את קליטתם; כיסופים יקלטו בעומר; תושבי קיבוץ שפונו לים המלח יקלטו במתחם קראווילות שהוקם עבורם בחצרים.
במטרה לתת מענה לצרכים השונים הנובעים הן מההרס של מתקפת הטרור והן ממהלך פינוי התושבים מעניקה מנהלת תקומה מענקים שוטפים לרשויות מקומיות ועבור פרויקטים למענים מידיים, כמו גם עבור ביטחון, פתרונות דיור זמניים (כולל שכירות בפרויקטים עירוניים, רכש יבילים ופיתוח בפרויקטים כפריים, מענקי הצטיידות ודמי כלכלה) חינוך (בינוי זמני ובתי ספר עורפיים) וכספים נוספים המוענקים עבור סדנאות לצעירים וערבי קהילה, מרכזי הזדמנות ועבור הנצחה ומורשת.
נזכיר שעד כה מנהלת תקומה מטפלת בכל הנושאים הקשורים ליישובי הנגב המערבי שנפגעו. עבור יישובי הצפון ובהם הקיבוצים צמודי הגדר המטווחים על ידי החיזבללה וכן עבור כל אותם תושבי הצפון שפונו מבתיהם ושוהים בבתי מלון, טרם הוקמה מנהלת צפונית.
ועוד שאלה שנותרה ללא מענה, מתי יוסר האיום מצפון ומדרום ומאות אלפי המפונים יוכלו לשוב בבטחה לבתיהם?
החול יזכור
החלו העבודות להקמתו מחדש של חוף זיקים
כחצי שנה לאחר הפשיטה של מחבלי החמאס לחוף זיקים, ורציחתם של עשרות אזרחים וחיילים במקום, החלו בשבוע שעבר העבודות להריסת התשתיות והמתקנים שנפגעו בחוף לצורך בנייתם מחדש, ושדרוג החוף המוכרז. עבודות הבנייה הינן תוצר של עשייה משותפת של המועצה האזורית חוף אשקלון עם מנהלת תקומה.
בשבת השחורה של ה-7 באוקטובר פשטו עשרות מחבלי חמאס על חוף זיקים, במקביל לירי מסיבי של רקטות. עשרות אזרחים, נערים, ששלושה מהם תושבי המועצה האזורית חוף אשקלון, וחיילים נרצחו בפשיטה על החוף, שתשתיותיו ומתקניו נהרסו כליל.
"חוף הים הוא לא רק מקום בילוי, יש בו גם היבטים של חוסן קהילתי ונפשי שכולנו זקוקים לו בימים אלו", אמר ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, איתמר רביבו. "לצד ההתחדשות והשדרוג אנחנו נפעל על מנת להנציח ולהזכיר את שאירע כאן ואת החיים שנלקחו כאן באותה שבת ארורה".