השבוע התקיים כנס יזמים באזור התעסוקה "קמה" במועצה האזורית בני שמעון, הכולל מגרשים בשטח 190 דונם לעיבוד תוצרת חקלאית, יקבים, ייצור גבינות ומבשלות בירה המיקום – על תוואי כביש 6 ובלב האזור החקלאי הגדול בישראל
משבר הקורונה הוכיח כי ימי החקלאות הישראלית לא עברו מהעולם. השאיפה לייצר ביטחון תזונתי המושתת על ייבוא בלבד התנפצה אל מול הגבולות הסגורים, והמדינה כולה נשאה שוב את עיניה אל חקלאי ישראל – שגם הפעם – עמדו במשימה בגבורה וסיפקו, כהרגלם, מזון טרי, טעים ואיכותי לאזרחי ישראל. כדי לספק מענה לצורכיהם ההולכים וגדלים של החקלאים בישראל, קיימה החברה הכלכלית של המועצה האזורית בני שמעון, כנס ליזמים המתעניינים בהקמת מפעלים לעיבוד תוצרת חקלאית באזור התעסוקה החקלאי החדש "קמה".
אזור התעסוקה ישתרע על פני כ-283 דונם, מתוכם כ-190 דונם מיועדים לשיווק כמגרשים, המיועדים לתעסוקה חקלאית על כל גווניה – מיזמים כגון יקבים, מבשלות בירה ומגבנות שמתקשים למצוא היום מקומות לפעול בהם באופן חוקי העונה על כל צורכיהם. בנוסף, מתאים אזור התעסוקה גם למפעלי עיבוד קנאביס רפואי – תחום הנמצא בצמיחה אדירה.
ניר זמיר, ראש המועצה האזורית בני שמעון: "משבר הקורונה הוכיח את מה שאנחנו כחקלאים יודעים כבר מזמן – ביטחון תזונתי מחייב שמירה ופיתוח של החקלאות הישראלית – שהיא היום הייטק לכל דבר ועניין. זו הציונות האמיתית." בנוסף, הדגיש ניר זמיר את מחויבות המועצה לא רק לפיתוח תעסוקה, אלא גם לשמירה על הסביבה.
אזור תעסוקה חקלאי
צומת קמה, בו עתיד לקום פארק התעשייה החדש, הוא צומת הכניסה הראשי לנגב ושוכן על ציר כביש חוצה ישראל, שלאורכו מובלת היום רוב הסחורה החקלאית בישראל – מרחק שעה נסיעה מתל אביב, ירושלים ונמל אשדוד. אזור התעשייה סמוך ל-3 תחנות רכבת במרחק של 20 דק' נסיעה. באזור התעשייה מתוכננות שתי כניסות ויציאות לכבישים בינעירוניים העתידים לעבור הכפלה בשנתיים הקרובות. אזור התעסוקה "קמה" שוכן בפתחו של האזור החקלאי הגדול בישראל – מחוז הנגב – הכולל כמיליון דונם מעובדים, המהווים 44% מכלל שטחי ענפי הצומח בארץ ומהווה את 'אסם הירקות' של המדינה לשוק המקומי ולייצוא. האזור נועד לקלוט מפעלים חקלאיים הזקוקים לשטחים ייעודיים לעיבוד חקלאי כדי לפעול, ולמפעלים חקלאיים הפועלים כיום בתוך מושבים.
ערן ראובני, מנהל מרחב דרום ברשות מקרקעי ישראל: "רמ"י תומכת בפרויקט הזה, שהובל על ידי דרור קרואני, מנכ"ל בני שמעון ייזום ופיתוח, מהרגע הראשון. אנחנו רואים חשיבות עליונה בפיתוח של תעסוקה מגוונת בפריפריה, ופיתוח החקלאות והביטחון התזונתי של מדינת ישראל הוא יעד חשוב מאין כמותו."
דרור קרואני, מנכ"ל החברה הכלכלית בני שמעון ייזום ופיתוח: "במשך שנים אנחנו ערים למצוקות של החקלאים באזורנו, והצימאון לפתרונות מהסוג שאזור התעסוקה קמה מציע. אני חושב שזהו עידן חדש לחקלאות בצפון הנגב, ואולי בישראל בכלל."
רמ"י היא שותף מרכזי בקידום הפרויקט, והיא זו שהציבה את המימון לפיתוחו ותכנונו. שותף פעיל נוסף לפרויקט הוא משרד הכלכלה, שמעניק לפרויקט ליווי ומאפשר הליך קבלת מגרש בפטור ממכרז בפרויקט זה. מנהל מרחב הדרום במשרד החקלאות, יואב מורג: "המשרד בוחן דרכים לתמיכה במיזמים שישתתפו, בכלל זאת סבסוד רכישת המיכון במפעלים וכדומה." אביב חצבני, נציג התאחדות התעשיינים, ציין את מחויבות ההתאחדות לליווי היזמים בפארק וקרא להם לנצל את אפיקי התמיכה שהמדינה מציעה להם היום: "בעקבות הקורונה, המדינה מעניקה מגוון רחב של כלים זמינים. היעזרו במועצה ובנו כדי להגיע אליהם ולמצות את האפשרויות."