יבול שיא
הרפת והחלב
השופט יעקב פרסקי

נמנע מהפך במנגנון זימון אסיפה כללית בקיבוץ ומושב שיתופי

2 דק' קריאה

שיתוף:

בית המשפט המחוזי בבאר שבע, דחה תביעה של חבר המושב השיתופי משואות יצחק, לפיה הודעה בדבר כינוס אסיפה כללית באגודה שיתופית שמספר חבריה עולה על 200, חייבת להתפרסם לפחות שבועיים מראש בשני עיתונים יומיים. 

דרך הזימון, לפי תקנון המושב, היא פרסום הודעה 48 שעות לפני האסיפה על לוח מודעות בתחומי המושב.

בפועל, ההודעה בדבר קיום האסיפה במשואות יצחק מתפרסמת בלוח ההודעות המרכזי במושב, שמצוי ליד בית הכנסת. פרסום דומה נעשה גם בעלון המקומי לחברים, וגם נשלחת הודעה במסרון וואטסאפ בקבוצה היישובית.

הפרסום נעשה סמוך ליום שישי בשבוע, כאשר האסיפה נקבעת בשבוע שלאחר מכן וזאת בין השאר בהתחשב באופי הדתי של המושב בו החברים מגיעים לבית הכנסת בסוף השבוע. אגודת-המושב טענה שהיא פועלת לפי תקנונה.

באמצעות עורכי הדין אייל נון חגי וגנפלד, טען החבר כי "גם אם האגודה מקיימת את האמור בתקנון, מדובר בזמן שאינו מספק ללימוד החומר, כאשר לעיתים מדובר בצורך ללימוד מעמיק, שכן היקף העסקים של האגודה הוא כדי 1.8 מיליארד שקלים.

פרקליטי החבר טענו, כי יש לפעול לפי הוראות 'תקנות האגודות השיתופיות – רשויות האגודה', שגוברות על האמור בתקנון האגודה, וקובעות, שעל אף האמור בתקנון עצמו של האגודה – אגודה שמספר חבריה עולה על 200, רשאית לכנס אסיפה, ולפרסם הודעות על המועד, המקום וסדר היום, לפחות שבועיים מראש בשני עיתונים יומיים.

לעמדת החבר, "הרשות המסורה לאגודה, לפי התקנה, "אינה רשות, אלא חובה", לנוכח "חשיבות הדברים וההיקפים הכספיים" שמנהל המושב. עמדתה של עו"ד שלומית שיחור-רייכמן, רשמת האגודות השיתופיות, באמצעות עו"ד עדן פריאב (פרקליטות מחוז דרום אזרחי), הייתה שמדובר ברשות, ולא בחובה.

כאשר מדובר באגודה שמספר חבריה עולה על 200, לאגודה מסורה הרשות להחליף את המנגנון הקבוע בתקנונה במנגנון של פרסום בעיתונות, ורק אם פעלה כך, יש צורך בהודעה מוקדמת של שבועיים. עמדה זהה הציג גם המושב, באמצעות פרקליטיו: אביתר קנולר, יסמין אלבז ונצר ברטפלד (קנולר ושות').

אכן, אמר השופט יעקב פרסקי, לשון התקנה ברורה "ומותירה שיקול דעת ורשות לאגודה שיתופית שבה מעל 200 חברים להודיע על כינוס אסיפה בעיתונות.

הוא קיבל את עמדת המושב, שאין זו הדרך שמתאימה לאגודה שחבריה מתגוררים באגודה, ומטבע הדברים בסוף השבוע מגיעים ללוחות המודעות המרכזיים, מעיינים בלוחות המודעות ובעלון היישוב.

פרסום בעיתונים יומיים במקום הצגת הזמנה לאסיפה על לוח המודעות כפי שקובע תקנון המושב, יביא לכך שפחות אנשים יידעו על קיום אסיפת החברים.

משמעות התביעה של החבר, אמר השופט, היא איסור על כינוס אסיפות בלא הודעה מוקדמת של שבועיים מראש. זו למעשה "חקיקה שיפוטית" שמשנה את תקנון האגודה ולכך אין כל הצדקה. אם החבר מבקש לשנות את תקנון המושב, הוא יכול לעשות שימוש במנגנון הפנימי של המושב כדי לעשות זאת. 

סוף דבר, השופט דחה את תביעת החבר וחייב אותו לשלם למושב 18,000 שקלים הוצאות המשפט.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

"בדרך כלל אני כותבת על אחרים," אומרת עדינה בר-אל, כתבת העיתון, חברת מושב ניר-ישראל * "הפעם החלטתי לכתוב עלי, ויותר נכון – על כל בני הדור שלי, הדור שגדל עם המדינה החדשה, הדור שהוריו
8 דק' קריאה
בצל המלחמה, ובצל הביטולים במערכת החינוך לאור המצב הביטחוני והאיום האיראני, הצליחו בתנועה החדשה בשומר החדש לקיים את מפעלי פסח המסורתיים כשהשנה המסעות היו מרגשים במיוחד.החניכים והחניכות צעדו בעקבות הגיבורים והגיבורות, וערכו מפגן הזדהות
2 דק' קריאה
בעקבות ביקורו של המחנך הנודע יאנוש קורצ'אק באשדות יעקב הוא שלח לילדי בית הספר מיקרוסקופ, מפות וציוד לימודי יקר. הילדים החזירו בחוברת בה דמיינו כיצד יסתיים ספרו "המלך מתיא הראשון" בכתבה משולבים קטעים מכתבה
3 דק' קריאה
למה חשוב שהטילים האיראנים יהיו מדויקים ואיך זה קשור לסדרת המשטרה C.S.I לאס וגאס? הרפתקאות הדי בן עמר בלילה אביבי אחד שלא ישכח   בעשר בלילה ירדה חניה זוגתי-לחיים-ארוכים מחדרה וניצבה בפתח החדר שלי.  "עשרות
4 דק' קריאה
אנשי תנועות הנוער הציוניות, אשר רבים מהם הפכו לחברי קיבוצים, פעלו ב-1944 בבודפשט להצלת יהודים תוך סיכון חייהם. בני הדור השני, "שגרירי המחתרת", פועלים כדי שמפעלם של ההורים לא יישכח *תמונה ראשית: משה אלפן,
6 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן