יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 1390238207

המדד, הריבית ואנחנו

2 דק' קריאה

שיתוף:

איך משפיעים המדד והעלאת הריבית על התחייבויות הקיבוץ וכלכלת המשפחה: מנהל אגף הכלכלה בתנועה הקיבוצית מסביר וממליץ

בשבוע שעבר העלה נגיד בנק ישראל את הריבית במשק ב-0.5 אחוז נוספים, והעמידה על 3.25 אחוז. למעשה מדובר ברצף עליות שהחל השנה בחודש אפריל, וזאת לאחר תקופה ארוכה בה הריבית במשק הייתה בשיעור של 0.1 אחוז בלבד. מה הסיבות לכך, ואיך משפיעה העלאת הריבית על הקיבוץ, על כלכלת המשפחה?  

קצת רקע: העלאת הריבית היא כלי משמעותי שיש בידי הנגיד לבלימת גל ההתייקרויות במשק, אשר הוביל לאינפלציה בשיעור של 5.1 אחוז ערב ההעלאה האחרונה, שיעור אשר חורג מיעד האינפלציה שהציב בנק ישראל. לנסיבות מקומיות אלה יש להוסיף גם השפעות של הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה אשר גם הם נקטו באותה גישה של העלאת הריבית ואף ביתר שאת.  

השפעות עליית הריבית 

ייקור ריבית הפריים: בשל העלאת הריבית, גם ריבית הפריים מתייקרת בהתאמה ועומדת כיום על 4.75 אחוז (ריבית הפריים מורכבת מריבית בנק ישראל בתוספת קבועה של 1.5 אחוז).  

ייקור הלוואות צמודות: בשל עליית המדד והתייקרות ריבית הפריים מתייקרות גם ההלוואות הצמודות שלקח/לוקח הציבור, וכל לווה מרגיש בכיסו את הגידול בתשלומי ההלוואה. הגידול מורגש היטב גם בהלוואות המשכנתא, בהן מרבית הלווים ניצלו את השנים של סביבת ריבית אפסית ובחרו למשוך את מלא הסכום שניתן היה לקבל במסלול הצמוד, אך היום נאלצים לשלם סכומים גבוהים יותר בהחזר החודשי, שהלך ותפח בחודשים האחרונים. 

משלמים יותר על משיכתיתר: אותו מנגנון ריבית המופעל על הלוואות, קיים גם על משיכת יתר (אוברדרפט) בבנקים. הבנקים מחייבים את הלקוחות על "המינוס" בריבית, הכוללת את ריבית הפריים בתוספת מרווח נוסף (המשתנה בין לקוח ללקוח), כך שלמעשה כל לקוחות הבנקים משלמים יותר על המינוס.  

תשואה בפיקדונות: מי שמחזיק בבנק פיקדונות הצמודים למדד או לריבית הפריים, צפוי ליהנות מתוספת תשואה הנובעת מעליית הריבית (בניגוד למסלול פיקדון בריבית קבועה שאינו "נהנה" מעליית המדד/ריבית). כיום, הבנקים מתחרים ביניהם מי מציע את מסלולי הפיקדונות הטובים ביותר ובהחלט כדאי לבצע בדיקה השוואתית הבוחנת הן את תנאי הריבית המוצעת, הן את החלפת מסלול הריבית הקבועה במסלול של ריבית משתנה, והן את תקופת הפיקדון וסכומי ההשקעה המינימליים להשקעה.  

הבורסה מגיבה: שוק ההון מתאפיין בחוסר ודאות ותנודתיות רבה, ועשוי להיות מושפע מגורמים רבים המשפיעים על הכלכלה העולמית. הניסיון מלמד שעליית הריבית משפיעה על הבורסה כך שבסמוך למתן הודעת הנגיד ישנן ירידות שערים (למעט במקרים חריגים בהם שיעור העלייה נמוך מהציפיות במשק). ירידות השערים נגרמות בין היתר משום שעליית הריבית פוגעת בכדאיות לקיחת ההלוואות המשמשות מינוף להשקעות, ירידה בכסף הפנוי שבידי הציבור שבעבר הופנה להשקעות אך כעת מוסט לתשלום הגידול בסכומי החזר ההלוואות (ולעיתים אף לסילוקן המלא) ומנגד מייצרת תמריץ להשקעות בפיקדונות צמודים המניבים תשואה, חלף ההשקעות בבורסה. 

יחד עם זאת, הניסיון גם מלמד שההשפעה השלילית על הבורסה היא בדרך כלל לטווח הקצר, אך בטווח הארוך השוק מתייצב (בעיקר באמצעות הגופים המוסדיים). השפעה זו ניכרת גם בקרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות אשר, כאמור, בטווח הקצר נראה שחיקה בשווי החיסכון אך בטווח הארוך יותר השוק מתייצב והתשואות בהתאם. 

המלצות לקיבוץ ולמשקי הבית  

על מנת להפחית את הצריכה המוגברת בשוק ואת רמות הביקוש למוצרים הגורמים לעליית מחירים ואינפלציה (הגבוהה מתחזיות בנק ישראל), נאלץ הנגיד לנקוט בצעדים שיגרמו להאטה. אחד הכלים המשמעותיים לכך הוא העלאת הריבית במשק, מהלך המשפיע באופן ישיר על השימושים בכסף שבידי הציבור.  

לפיכך, מומלץ למשקי הבית וכן גם להנהלות הקיבוצים לבחון היטב את התחייבויותיהם לזמן הקצר והארוך ולהתאימן לסביבת הריבית הנוכחית (לרבות מחזור ההלוואות בהתאם ליכולת ההחזר), לבחון את היקף מסגרות האשראי שעלות הקצאתן עלתה, ובמקביל אף לבחון את תמהיל תיק ההשקעות.   

ניהול תקציב המשק בתקופת רצף העלאות ריבית הוא מאתגר, ומחייב בחינה של תוכניות העבודה השנתיות ומעקב שוטף אחר מסגרת התקציב, בשים לב לתחזיות הריבית המתפרסמות מעת לעת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

"בדרך כלל אני כותבת על אחרים," אומרת עדינה בר-אל, כתבת העיתון, חברת מושב ניר-ישראל * "הפעם החלטתי לכתוב עלי, ויותר נכון – על כל בני הדור שלי, הדור שגדל עם המדינה החדשה, הדור שהוריו
8 דק' קריאה
בצל המלחמה, ובצל הביטולים במערכת החינוך לאור המצב הביטחוני והאיום האיראני, הצליחו בתנועה החדשה בשומר החדש לקיים את מפעלי פסח המסורתיים כשהשנה המסעות היו מרגשים במיוחד.החניכים והחניכות צעדו בעקבות הגיבורים והגיבורות, וערכו מפגן הזדהות
2 דק' קריאה
בעקבות ביקורו של המחנך הנודע יאנוש קורצ'אק באשדות יעקב הוא שלח לילדי בית הספר מיקרוסקופ, מפות וציוד לימודי יקר. הילדים החזירו בחוברת בה דמיינו כיצד יסתיים ספרו "המלך מתיא הראשון" בכתבה משולבים קטעים מכתבה
3 דק' קריאה
למה חשוב שהטילים האיראנים יהיו מדויקים ואיך זה קשור לסדרת המשטרה C.S.I לאס וגאס? הרפתקאות הדי בן עמר בלילה אביבי אחד שלא ישכח   בעשר בלילה ירדה חניה זוגתי-לחיים-ארוכים מחדרה וניצבה בפתח החדר שלי.  "עשרות
4 דק' קריאה
אנשי תנועות הנוער הציוניות, אשר רבים מהם הפכו לחברי קיבוצים, פעלו ב-1944 בבודפשט להצלת יהודים תוך סיכון חייהם. בני הדור השני, "שגרירי המחתרת", פועלים כדי שמפעלם של ההורים לא יישכח *תמונה ראשית: משה אלפן,
6 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן