יבול שיא
הרפת והחלב
בית דולפין 1

חובה לשלב את ערכיו ההיסטוריים והאדריכליים של מתחם דולפין בשבי ציון בתכנית הפיתוח  

2 דק' קריאה

שיתוף:

כך אומרים במועצה לשימור אתרים, בעקבות החלטת הוועדה מקומית לתכנון ולבנייה חבל אשר כי אין הצדקה לשמרו 

בעקבות החלטת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חבל אשר כי אין הצדקה לשימור מתחם דולפין ההיסטורי במושב שבי ציון, טוענת המועצה לשימור אתרים כי חובה לשלב את הערכים ההיסטוריים והאדריכליים של המקום בתכנית הפיתוח העתידית.  

במכתב ששלח לראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר הוועדה, משה דוידוביץ', מדגיש אדר' גיא שחר, מנהל מחוז חיפה, גליל מערבי ומנשה במועצה לשימור אתרים, כי שילוב שכזה מתבקש הן מבחינה ערכית והן מבחינה כלכלית-עסקית.  

פנסיון בית דולפין נפתח בקיץ 1942, ביוזמת יוסף גרינבלט, נדבן יהודי-רומני, יחד עם לוטה אייזנברג שניהלה את המקום ורוז פיש-פולברמכר, מומחית קולינרית גלילית שהיתה אחראית על המטבח וחדר האוכל. הפנסיון כלל 12 חדרים גדולים, מעוצבים ברמה אירופית גבוהה והוקף במדשאות רחבות. בשלהי תקופת המנדט, היה המקום חביב במיוחד על הקצונה והפקידות הבריטית הבכירה בארץ. 

ב-1950 נרכש המלון על ידי מפיק הסרטים הישראלי נורמן לוריא, ששיפצו והפך אותו למלון הבוטיק הראשון בישראל. ב-1951 נוסף למלון אגף בן 50 חדרים, ומ-1953 התארחו בו מכובדים מהארץ ומהעולם, בהם הנשיא יצחק בן צבי ורעייתו, רחל, כוכבים הוליוודיים כמו דני קיי, סופיה לורן וקירק דאגלס ואחרים. 

ב-1965 נמכר בית דולפין למלונאי חיים שיף, ששיפץ והפעיל אותו עד שנות ה-70'. בתקופה זו, היה בית דולפין 'מלון הבית' של חברי אגד, שאף רכשו חלק מהבעלות בו. לאחר מכן, נמכר המלון לקופ"ח כללית, והופעל כבית הבראה. בהמשך, שימש כמרכז קליטה, עד שננטש לפני כ-40 שנה ומאז עמד בשממונו. 

לטענת המועצה לשימור אתרים, אין ספק כי לבית דולפין חשיבות רבה, הן ברמה הלאומית כמוקד תיירות בולט בהיסטוריה של מדינת ישראל והן ברמה האזורית והמקומית. בנוסף, מדגישה המועצה כי מבחינה עסקית – הערך הכלכלי של שילוב מבנים היסטוריים במיזמי תיירות אינו מוטל בספק, וכי דוגמאות מוכחות לכך ניתן למצוא במטה אשר, לרבות בשבי ציון עצמה! השדרה ההיסטורית הכוללת גם את בית דולפין, זרועה מבנים היסטוריים ששומרו, שוקמו וקיבלו חיים ושימושים מסחריים ותיירותיים חדשים, בהתאם למגמה ההולכת ומתרחבת בכל העולם. בין אלה ניתן למנות מבני משק שהפכו לאתרי מסחר והסעדה, צריף מימי חומה ומגדל (כיום מוזיאון היסטורי), ומגדל השמירה, ששוקם בתמיכת המועצה ומשמש כיום את ארכיון המושב. 

אדר' גיא שחר, מנהל מחוז חיפה, גליל מערבי ומנשה במועצה לשימור אתרים: "המועצה מברכת על כל תהליך שיגאל את המתחם משממונו ויפיח בו חיים חדשים. ואולם, לא ניתן לפגוע בערכים ההיסטוריים במקום, ובמחויבות לעשות תכנון ראוי לאדם, למרקם ולמיזם. אנו קוראים לערוך תיעוד מקיף למתחם, ולבצע תהליך תכנון משתף, המכבד וממנף את המבנים ההיסטוריים המשמעותיים בו. לאור ניסיוננו הרב במקרים דומים בעבר, אנו נכונים להירתם לסייע, הן בתהליך התיעוד והן בתהליך התכנון." 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

טיול מאלף בשלושה מוסדות תרבות, היסטוריה וארכאולוגיה סמוכים, בקרית המוזיאונים בירושלים * סיום היום בשוק מחנה יהודה אצל יהודית ובכלל שש אחרי המלחמה בילדותי קראתי את הספרון "שש אחרי המלחמה": סיפורים באבק, שירים באש,
7 דק' קריאה
שני הדר ממושב שדמות דבורה כתבה שני ספרים – האחד על הקיבוץ והשני על המושב * בשני ספריה היא מתארת אנשים שחיים בחברה קטנה וסגורה, שבויים בעבותות של קשרים מן העבר ומאבקים של ההווה
5 דק' קריאה
קהילת באר טוביה ממשיכה להוביל רוח של התנדבות וערבות הדדית. בהתראה קצרה במיוחד אסף סניף האגודה למען החייל במועצה מוצרי היגיינה עבור יחידת הימ״ס המאומצת. תושבי ותושבות המועצה נרתמו מיד ותרמו ביד רחבה כאשר
< 1 דק' קריאה
במושב אביחיל חשבו על דרך יצירתית לשמח את הקהילה בימי החג, בתקופת המלחמה; עגלת נקניקיות, לחמניות ורטבים, שהוכנה במקור עבור העדלאידע שבוטלה, עברה בין כל תושבי אביחיל ביום שבת. בנוסף, היום חולקו משלוחי מנות
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: מרוץ הר לעמק חוזר ובגדול. צילום: גלעד קוולרצ'יק אחרי שנתיים של מלחמה, מילואים וביטולים מרוץ השליחים האגדי "הר לעמק" – המרוץ החברתי של ישראל חוזר ובגדול. באוקטובר יוזנק המירוץ ממטולה בצפון ויחבר
< 1 דק' קריאה

כתבות נוספות

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!