יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 07 26 145229

אחיזת עיניים? – או לא!

2 דק' קריאה

שיתוף:

בג"צ קבע כי "תכנית הכשרה חקלאית למשתלמים ממדינות מתפתחות, ראויה ומבורכת מכל בחינה אפשרית: אנושית, ערכית ומדינית" ● "התכנית מהווה מופת וגאווה לענף החקלאות בישראל"

בית המשפט העליון, בשבתו כבית דין גבוה לצדק, דחה החודש עתירה שהוגשה על ידי עמותת "קו לעובד". העמותה טענה כי אלפי המשתלמים המגיעים לישראל מדי שנה לעבור כאן השתלמות מתקדמת בחקלאות, באים לכאן ככסות להפעלתם כעובדים זרים באתרי חקלאות ברחבי המדינה.

בטיעוניה בפני בג"צ טענה העמותה כי כל תכנית ההשתלמות היא "אחיזת עיניים, אין ממש בתכנית הלימודים והם באו לעבוד". עמותת קו לעובד פועלת שנים להגן על זכויות עובדים בתחומי פעילות שונים במדינה. בדיון בבג"צ נאמר בין השאר כי בעשור האחרון מגיעים לישראל מדי שנה 4000 משתלמים ממדינות מתפתחות ביבשות אסיה ואפריקה והם מופנים לחמישה מרכזי השתלמות שזכו בשעתו במכרז של משרד החוץ. על פי התכנית המקורית המשתלמים הזרים לומדים יום אחד בשבוע וארבעה ימים נוספים עובדים בשטחי גידול כסטאז'.

העתירה של "קו לעובד" הוגשה במהלך שנת 2021 וההחלטה נתקבלה ב-3 ביולי 2023. ההחלטה נתקבלה פה אחד על ידי שלושת שופטי ההרכב שישבו בדיון, בראשות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטים יצחק עמית ועופר גרוסקופף.

העתירה הוגשה נגד שורה של משרדי ממשלה הנוגעים להפעלת המשתלמים הזרים: משרדי החוץ, הפנים, העבודה, החקלאות והמשפטים, נגד המרכז הבין לאומי למשתלמים ונגד מרכזי המשתלמים רמת נגב ושדות נגב, המכללה האקדמית כנרת והחברה הכלכלית לפיתוח עזתה.

התבטאות מעניינת במיוחד הנוגעת למעמדה של חקלאות ישראל, הייתה של נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות שכתבה: "איני סבורה כי עלה בידי העותרת לעמוד בנטל המוטל עליה לבסס את הטענה לפיה תכנית המשתלמים מהווה למעשה אחיזת עיניים ושאין לראות בה תכנית לימודית. היידע שנצבר בישראל בתחום החקלאות הוא מקור לגאווה עבורנו ברמה העולמית; ואחת המטרות שהתכנית, נושא העתירה, הציבה לעצמה היא כי משתתפיה "יהפכו עם שובם למדינות מוצאם לשגרירים של ישראל".

השופט עופר גרוסקופף הוסיף באותו נושא: "תכנית הכשרה חקלאית למשתלמים ממדינות מתפתחות, המקנה להם יידע ויכולות מודרניים המבוססים על הישגיה של החקלאות הישראלית, היא לא רק אפשרית כעניין משפטי, אלא גם ראויה ומבורכת מכל בחינה אפשרית: אנושית, ערכית ומדינית". את מפעילי התכנית במרכזי המשתלמים רמת נגב ושדות נגב ייצג בבג"צ עו"ד יגאל דנינו שהתבטא כך אחרי ההחלטה: "בג"צ סילק את הטענות המופרכות של "קו לעובד" נגד תכנית המשתלמים הזרים בחקלאות, המהווה מופת וגאווה לענף החקלאות בישראל. מלכתחילה לא היה מקום לדרוש לבטל את התכנית הטובה והמיטיבה הזאת, וטוב עשה בג"צ כשדחה את העתירה והכיר בכך שהיא משקפת את התגשמות הערך של "תיקון עולם".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עונת הביטוח 2026/2027 נפתחת בצל אתגרי הביטחון המדגישים את חשיבות החקלאות הישראלית # קנט מציגה שיפור משמעותי בתנאי ביטוח נזקי הטבע המורחב: הפחתת ההשתתפות העצמית ל-6% וללא סף כניסה לקבלת פיצוי. האירועים הביטחוניים של
2 דק' קריאה
כשותית הגפן היא מחלה הרסנית, הנגרמת ע"י מחולל דמוי פטריה מקבוצת האואומיצטים. המחלה משגשגת בתנאי לחות וגשם במהלך עונת הצימוח ומהווה אחד האיומים העיקריים על הכרם. הכשותית תוקפת את כל חלקי הגפן הירוקים, מתבטאת
< 1 דק' קריאה
הדפון הוכן ע"י מדריכי ההדרים: יוסי גרינברג, שוקי קנוניץ', דניאל קלוסקי, עמירם לוי שקד, יחזקאל הראש, יעקבהרצנו, נוה הרצנו-גל, שחם מגידיש וניצן רוטמן אנו בשלהי חורף 2025/26, החורף הזה אמנם היה גשום יחסית לחורף
31 דק' קריאה
מבצע "שאגת הארי", כמו גם מלחמת "חרבות ברזל" ייצרבו בתודעה הישראלית כתקופה של מבחן מתמשך לחוסן הלאומי. מציאות מורכבת זו עימה אנו מתמודדים למעלה משנתיים מחדדת את התרומה העצומה שיש לחקלאי ישראל, הפועלים בכל
2 דק' קריאה
ד"ר מור סלומון1, עמירם לוי-שקד2, שחם מגידיש2 1המכון להדברה ביולוגית, ענף ההדרים, מועצת הצמחים 2מדריך גידול הדרים, שה"מ מבוא כתמיּות בעלי עצי הדרים היא "קריאת עזרה" ויזואלית של העץ שיכולה להעיד על מגוון רחב
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!