יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 07 26 145229

אחיזת עיניים? – או לא!

2 דק' קריאה

שיתוף:

בג"צ קבע כי "תכנית הכשרה חקלאית למשתלמים ממדינות מתפתחות, ראויה ומבורכת מכל בחינה אפשרית: אנושית, ערכית ומדינית" ● "התכנית מהווה מופת וגאווה לענף החקלאות בישראל"

בית המשפט העליון, בשבתו כבית דין גבוה לצדק, דחה החודש עתירה שהוגשה על ידי עמותת "קו לעובד". העמותה טענה כי אלפי המשתלמים המגיעים לישראל מדי שנה לעבור כאן השתלמות מתקדמת בחקלאות, באים לכאן ככסות להפעלתם כעובדים זרים באתרי חקלאות ברחבי המדינה.

בטיעוניה בפני בג"צ טענה העמותה כי כל תכנית ההשתלמות היא "אחיזת עיניים, אין ממש בתכנית הלימודים והם באו לעבוד". עמותת קו לעובד פועלת שנים להגן על זכויות עובדים בתחומי פעילות שונים במדינה. בדיון בבג"צ נאמר בין השאר כי בעשור האחרון מגיעים לישראל מדי שנה 4000 משתלמים ממדינות מתפתחות ביבשות אסיה ואפריקה והם מופנים לחמישה מרכזי השתלמות שזכו בשעתו במכרז של משרד החוץ. על פי התכנית המקורית המשתלמים הזרים לומדים יום אחד בשבוע וארבעה ימים נוספים עובדים בשטחי גידול כסטאז'.

העתירה של "קו לעובד" הוגשה במהלך שנת 2021 וההחלטה נתקבלה ב-3 ביולי 2023. ההחלטה נתקבלה פה אחד על ידי שלושת שופטי ההרכב שישבו בדיון, בראשות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטים יצחק עמית ועופר גרוסקופף.

העתירה הוגשה נגד שורה של משרדי ממשלה הנוגעים להפעלת המשתלמים הזרים: משרדי החוץ, הפנים, העבודה, החקלאות והמשפטים, נגד המרכז הבין לאומי למשתלמים ונגד מרכזי המשתלמים רמת נגב ושדות נגב, המכללה האקדמית כנרת והחברה הכלכלית לפיתוח עזתה.

התבטאות מעניינת במיוחד הנוגעת למעמדה של חקלאות ישראל, הייתה של נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות שכתבה: "איני סבורה כי עלה בידי העותרת לעמוד בנטל המוטל עליה לבסס את הטענה לפיה תכנית המשתלמים מהווה למעשה אחיזת עיניים ושאין לראות בה תכנית לימודית. היידע שנצבר בישראל בתחום החקלאות הוא מקור לגאווה עבורנו ברמה העולמית; ואחת המטרות שהתכנית, נושא העתירה, הציבה לעצמה היא כי משתתפיה "יהפכו עם שובם למדינות מוצאם לשגרירים של ישראל".

השופט עופר גרוסקופף הוסיף באותו נושא: "תכנית הכשרה חקלאית למשתלמים ממדינות מתפתחות, המקנה להם יידע ויכולות מודרניים המבוססים על הישגיה של החקלאות הישראלית, היא לא רק אפשרית כעניין משפטי, אלא גם ראויה ומבורכת מכל בחינה אפשרית: אנושית, ערכית ומדינית". את מפעילי התכנית במרכזי המשתלמים רמת נגב ושדות נגב ייצג בבג"צ עו"ד יגאל דנינו שהתבטא כך אחרי ההחלטה: "בג"צ סילק את הטענות המופרכות של "קו לעובד" נגד תכנית המשתלמים הזרים בחקלאות, המהווה מופת וגאווה לענף החקלאות בישראל. מלכתחילה לא היה מקום לדרוש לבטל את התכנית הטובה והמיטיבה הזאת, וטוב עשה בג"צ כשדחה את העתירה והכיר בכך שהיא משקפת את התגשמות הערך של "תיקון עולם".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מגדלי תפוחי אדמה מכל הארץ, התכנסו ב-19 בפברואר בקריה החקלאית להיפגש עם מדריכים וחוקרים בתחום, ולשמוע על המחקרים החדשים שנעשו בתפוחי האדמה לאחר דברי הפתיחה של זיו מי-טל, מדריך ירקות בשה"מ,  סיכם אברהם ארליך
3 דק' קריאה
חוקר ראשי: דר׳ תמר אזולאי-שמר מנהל המחקר החקלאי, נווה -יער מדריך שה״מ״ שי צעידי שותפים: דר׳ דנה חרובי מנהל המחקר החקלאי, בית-דגן, דר׳ יובל כהן מנהל המחקר החקלאי, בית-דגן, דר׳ מרק-פרל  אגרו-מטאורולוגיה האגף לשימור
3 דק' קריאה
כדי לענות על שאלה זו, ביקרתי בכפר הנוער בן שמן, נושא הדגל של החינוך החקלאי בישראל, והופתעתי לטובה *תמונה ראשית: מרכז המשק כלי בראון (משמאל) והסמנכ"ל משה בן שושן, בגן הזואולוגי "אם חקלאות כאן,
5 דק' קריאה
הזית הוא אחד הגידולים החקלאיים החשובים והנפוצים ביותר בעולם בכלל, ובארץ בפרט. שיטת איסוף הזיתים משפיעה באופן ישיר על איכות המסיק ועל יעילות העבודה. במהלך השנים פותחו סוגים שונים של מנערות זיתים. לכל שיטת
7 דק' קריאה
משבר האקלים, שבליבו התחממות גלובלית, כבר משפיע עלינו כיום, והתחזיות צופות החמרה נוספת. כל אחת מהשנים בעשור האחרון מדורגת כאחת מעשר השנים החמות ביותר שתועדו, כששנת 2023 דורגה כשנייה הכי חמה ושנת 2024 כראשונה.
5 דק' קריאה
היחידה לחקלאות וחדשנות גולן יצאה לסיור מקצועי בדרום הארץ במטרה לקדם שיתופי פעולה, לחלוק ידע מקצועי וללמוד מהצלחות חקלאיות בדרום תמונה ראשית: אנשי צוות חוות היישום וההכשרה- אלדד עפרוני, עדי מנור וריטה מונדר לומדים מחקלאי
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן