יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 11 21 131103

חקוק בסלע

5 דק' קריאה

שיתוף:

הגרפיקאי חיים סלע יוצר כרזות למען "קבוצת צו 8 לחקלאות ישראלית" * סלע חבר לאוהד רוט מייסד 'קבוצת צו 8 לחקלאות' ומעצב בהתנדבות כרזות וקמפיינים

חיים סלע, הפתיע את הרשת כשעיצב באמצעות בינה מלאכותית כרזות הקוראות להתנדב לחקלאות. הייחודיות של הכרזות הגיעה לביטוי בסגנון ובעיצוב "של פעם" – כרזות הקוראות להצטרף לעשיה בחקלאות ככרזות שפורסמו בשנותיה הראשונות של המדינה.

סלע (63), נשוי פלוס 3 בנות – עלה לארץ בגיל צעיר מצ'ילה, ועסק בעיצוב וגרפיקה לצד עשייה שכולה אהבת הארץ. בין היתר היה מאייר קריקטורות לעיתון 'מעריב'.

על יצירת הכרזות שסחפו אלפי אנשים להגיע ולהתנדב בשדות החקלאיים, חיים מספר: "בשנת 1971 עליתי בגיל 11 לישראל מ‏סנטיאגו דה צ'ילה‏ והפכתי לבחור ישראלי מן המניין: למדתי בתיכון מקצועי ואחרי זה התגייסתי לצה"ל ותמיד התעניינתי בפוליטיקה. לאחר השירות הצבאי למדתי עיצוב גרפי בשלוחות החוץ של הטכניון. עבדתי בחברות של הפקות דפוס, גרפיקה, ואינטרנט, התפתחתי עם קורסים שונים, למדתי ציור אומנותי, הייתה לי חברה גדולה של תערוכות מקצועיות, בניתי את התערוכות ותכננתי אותן עם כל מה שדרוש. לאחרונה נכנסתי לעולם הבינה המלאכותית."

Screenshot 2023 11 21 135816
כי האדם הוא עץ השדה. כרזה בעיצוב חיים סלע

עיצוב הכרזות 

את הכרזות שעשו הדים ברשת, עיצב סלע באמצעות בינה מלאכותית. שיטת אינטליגנציה מלאכותית (המוכרת בשם AI) מנסה לדמות את יכולות החשיבה האנושית באמצעים טכנולוגיים. 

הרבה אומנים נרתעים מבינה מלאכותית, כי היא מדללת את כמות עבודתם, מדוע בחרת להשתמש דווקא בשיטה זאת? 

"לטעמי, עבור יוצרים ואמנים בינה מלאכותית זאת ברכה. שנים עשיתי קריקטורות פוליטיות עבור עיתון 'מעריב'. היינו עומדים לפני שולחן שרטוט, מציירים ועובדים במשך שעות. בפוליטיקה תמיד הייתי מעורב כי באמת אכפת לי מהמדינה בה אני חי. למשל, אני בצד של ההתנגדות למהפכה החוקתית כי משפחתי שגרה בצ'ילה חוותה דיקטטורה בצד המעשי. אנחנו מבינים איך זה מתחיל ואיך זה מסתיים.

מי שלא חווה את הדברים האלה, לא יודע לאן זה יכול להגיע. בצ'ילה גרנו ליד האצטדיון של סנטה  מריה באיקיקה, שם טבחו באנשים. אצלינו חוקי המהפכה אמורים להיות עדינים ולא יגיעו חלילה לכך, אבל אלימות היא חלק מדיקטטורה."

איך מתרחש תהליך המחשבה והיצירה שלך? 

"לצורך היצירה הספציפית הזאת שקוראת להתנדב בחקלאות, השתמשתי ב-AI. כתבתי בשורת החיפוש מילים הקשורות לסוציאליזם, חקלאות, גידול פירות וירקות וכולי. חיפשתי משהו שיחזיר את המתבונן לתקופה של קום המדינה. שילבתי בכרזות סיסמאות מקום המדינה ואימג'ים שהיו הרבה זמן ב'בוידם' – וכעת אנו 'מאווררים' כדי לעודד אנשים להגיע להתנדב בחקלאות. בשימוש בבינה מלאכותית אני כותב בתוכנה או בצ'אט את מה שאני רוצה לקבל, ולאחר מכן אני מעצב את מה שמתאים לי וממקם את זה ככרזה רלוונטית.  

"בתהליך היצירה מדובר בתהליך של כתיבת משפט ובקשה מהבינה המלאכותית, כמו למשל: 'אנשים עובדים בחקלאות בסגנון סוציאליסטי עם גוונים אדומים שחורים'. לאחר מכן אני רוצה 'אנשים מחייכים', 'שדה עם פירות' וכולי, זה מה שביקשתי. כשהגעתי לתוצאות מתאימות הוספתי דמויות ומשפחה. אני גם אוהב להיות קופירייטר: סוג של ארט דירקטור שיכול להתאים סלוגנים ומשפטים נכונים ולשייך את המשפט הנכון לכרזה. 

"לדוגמא: לעיצוב כרזות 'צו 8 לחקלאות' השתמשתי בקו של פונט שנחשב אחד הראשונים והוותיקים שהיו בארץ, אפילו השתמשו בו פעם במעריב, מה שהפך להיות וינטג'. האותנטיות הזאת מחזירה את האנשים לישראליות וזה בדיוק העניין – אנחנו לא יכולים לברוח מעצמינו, אנחנו כאן בישראל ונפעל כדי להחזיר אותה להיות מדינה חזקה." 

אין לך געגוע ליצירה של יש מאין? 

"תביני, העבודה פעם הייתה מאד קשה. דווקא אצלנו הגרפיקאים והמעצבים, ככל שאנחנו רואים יותר עזרים ויזואליים זה הופך אותנו ליותר יצירתיים. עם בינה מלאכותית אין לי גבולות ואין לי מושג לאן זה ייקח אותי, זה כיף גדול בעיקר כשזה עוזר לעורר אמוציות או עשייה. אני עושה כל כך הרבה דברים באומנות חזותית. כשיש נושאים על הפרק אני מעלה פוסטים ומשתמש הרבה בבינה מלאכותית. AI נותנת לנו כמות תמונות וכמות ויזואליים עצומה! לכן זה כלי אדיר לאומנים." 

אני מבינה שאתה אוהב חקלאות, למה לא לעבור למרחב כפרי, או להיות חקלאי?  

"אני לא יכול לגור במרחב כפרי כי אני אלרגי ל-28 זנים של פרחים וצמחים," הוא צוחק. "הפליא אותי שבאירופה לא מגדלים זנים אלרגניים ובארץ כן. הנושא של חקלאות, התחיל מיציאה לעזור לעוטף עזה ולמשקים אחרי האסון הנורא. ניסיתי לחפש איך אפשר לעזור בנושא הזה, לעורר התנדבות, להפיץ את הצורך בעובדים ממש כמו פעם בקום המדינה.

"אז התחלתי לעלות עם אוהד רוט מייסד 'קבוצת צו 8 לחקלאות' את הפוסטים. אוהד הוא בחור רציני שמריץ פרויקטים גדולים בתחום ההתנדבות. אמרתי לו שאני אנסה לעזור לו. אז העליתי כמה פוסטים שעיצבתי בסגנון וינטג' וזה תפס את הרשת. קיבלתי טלפונים מאנשים שהדברים החלו לנוע. גם הבת שלי, שהיא סמנכ"לית של חברת פרסום גדולה, אמרה לי שיש הדים ברשת. הבנתי שזה עורר אנשים שהתחילו להיכנס לקבוצה ולהבין שצריך לעזור לחקלאות ולמשקים שבצרות."

Screenshot 2023 11 21 135915
הטובים לקטיף. כרזה בעיצוב חיים סלע

'קבוצת צו 8 לחקלאות ישראלית' 

"קבוצת צו 8 לחקלאות ישראלית" מבצעת שיתוף פעולה בין כלל הארגונים והמיזמים ברחבי הארץ הפועלים בשטח. המטרה: לשלב מאמצים ולסייע לחקלאי ישראל על ידי חיבור למתנדבים ועובדים מקומיים. הקבוצה הוקמה כדי לתת מידע, לגייס מתנדבים בדחיפות להצלת החקלאות שנמצאת בקריסה שמשלבת שכול, שירות מילואים של החקלאים ועובדים, של עזיבת עובדים זרים ואי כניסת פועלים מעזה ושטחי איו״ש. הפוסטים של סלע, מושכים תשומת לב בשבועות האחרונות ומסייעים לקבוצה להגשים מטרות.

איזה הדים עוררו הפוסטים?

"כעת יש 4,000 שיתופים של פוסטים ואלפי תגובות. בתי העריכה שישנם כמאות אלפים ברשת. אני יודע שבימים האחרונים יש הרשמה מאד גבוהה לקבוצת צו 8 לחקלאות – ואנחנו נוציא פוסטים נגישים כדי שיחפשו אותנו וימצאו בקלות. הכול נעשה כמובן בהתנדבות וכולנו צריכים לחזור לעבודה. אז צריך לתמרן בין עבודה ועשייה.  

"יש אנשים שלקחו חופש לשבועיים שלוש והלכו לעזור. אנחנו מקפידים מאד בצו 8 לחקלאות שהעזרה תינתן למי שחייב אותה. יש מרכזים מסחריים שרוצים לארח משקים, אז אנחנו מתמקדים במשקים שהם בעיקר מעוטף עזה, כי המטרה הינה לקדם משקים מעוטף עזה ולמכור תוצרת בקניון או במרכז מסחרי. צריך בעצם לעשות את ההבדלה הזאת, בין משק שנמצא בצרה גדולה לכזה שעובד באופן רגיל. מה שאנו רוצים להשיג זה שכמה שיותר משקים וחקלאים יחשפו לקבוצה."  

איך אנשים יכולים לעזור?

"אנשים יכולים להיכנס לעמוד בפייסבוק ומוזמנים לשתף פוסטים של חקלאים שזקוקים לעזרה, או חמ"לים שקולטים עובדים ומתנדבים וכל דבר אחר רלוונטי. מדובר בקבוצה שקמה מתוך הצורך לקשר בין מתנדבים למשקים שהמצב שם לא טוב. 

"אוהד ואני מנסים להמציא בוט, באמצעותו כל מתנדב שנכנס לקבוצה יקבל טופס שהוא ימלא עם משקים שצריכים עזרה, ואז התהליך יהיה יותר מהיר. אנחנו במרוץ נגד הזמן כי אנחנו יודעים שעניין ההתנדבות מתחיל להתמסמס כי אנשים חוזרים לשגרה. אנחנו רוצים לשמור על כמות מתנדבים שתעזור.  

"אוהד אמר לי שהוא רוצה להקים גם אפשרות לעבוד בחקלאות כעבודה מרכזית – כי כבר אין עבודה עברית בתחום. ייתכן שדווקא כאן תהיה אבן דרך ואנשים יתחילו לעבוד בחקלאות וירצו לעשות את זה ולעורר את ענף החקלאות בישראל. בנוסף לכך אנחנו הולכים לעלות קמפיין שיעודד הנחת תוצרת חקלאית ישראלית על השולחן." 

מה הרצון העיקרי שלך ביצירה הספציפית הזאת?

"אני רוצה שמי שרוצה להתנדב יקבל קישור לאתר ומידע בקבוצת צו 8 לחקלאות. אני רוצה שאנשים יעבירו את הפוסטים ויתנו לייק, כי כאשר זה מגיע למשקים ולחקלאים זה כלי מעולה של חקלאי שיוכל למצוא מתנדבים משום שהמלחמה נמשכת. יכול להיות שאנשים ירצו לעשות הסבת מקצוע ולהפוך את ההתנדבות לעבודה בחקלאות. לכן חשוב שידעו שקיימת קבוצת צו 8 לחקלאות שיכולה לשנות חיים," הוא מסכם.  

לכניסה לעמוד הפייסבוק של צו 8 לחקלאות הכנסו לקישור הבא: 

https://www.facebook.com/groups/farmingil/?ref=share&mibextid=KtfwRi

או חפשו את הקבוצה ברשת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אומרת בטינה נעמן, מרמות נפתלי, שנאלצה להתפנות מהמושב, מהכרמים ומהיקב * עודד שוורץ, בעל המחלבה היחידה שפועלת בעמק החולה, שירת במילואים בהר דב ועכשיו מתקשה למכור גבינות * מרים ברנשטיין, שתפרה שמלות כלה וערב,
5 דק' קריאה
נפתלי פלדמן ממושב תקומה בעוטף עזה מצא בצמח האלוורה מזור לבעיות בריאות שונות * הוא מספר מהן הנסיבות לתגליתו, כיצד עבר מתחום ההייטק לגידול הצמח ולהכנת מוצרי בריאות, ועל השכול שפקד את משפחתו בעת
8 דק' קריאה
הפסיכולוגית החברתית שולי שפר פורת, מחברת ספר הילדים "חבורת חל"ק ותעלומת הקללה המסתורית", מספרת על התקשורת בטלפתיה עם בעלי חיים (!), שמסייעת לאיתור חיות אבודות ועל האתגרים בחייה: "אני יודעת לקום ולצאת מחוזקת כי
9 דק' קריאה
על השיעור שאין לו שיעור ופלאי עולם נוספים במפגש של ילד עולה חדש עם קיבוץ נגבה הדרומי בבוקר לח, בשנת תשי"ח (באביב 1958) בישרה לי אימי, כי אנו "נוסעים לראות קיבוץ". לא ידעתי דבר
3 דק' קריאה
איך נראה שבוע הפסח, כמה אנשים חיים בבארי כעת ואיך הייתה הפגישה בבית של גנץ. אביבית וחתול הבית מנסים להתחבר למציאות האבסורדית בדרך כלל אנחנו מחכים לחגים, לחופשים ולפגישות המשפחתיות. בבארי של עכשיו המקבץ
3 דק' קריאה
ענבל ליברמן מניר עם וברק שלום מעלומים ישיאו את משואת כיתות הכוננות ביום העצמאות *תמונה ראשית: ענבל ליברמן, רבש"צית ניר עם. תושיה ולחימה אמיצה. צילום: עמית ליברמן  ענבל ליברמן, רבש״צית ניר עם, וברק שלום
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן