מתוך כ-730 תושבים רק שלושה מתפרנסים בשדה יצחק מחקלאות, בעיקר בגידול פרחים וירקות * חברי המזכירות ביקרו במשק של יצחק מלכה ובמשק של אברהם דניאל
בתאריך ה-29 באוקטובר קיימנו סיור במושב שדה יצחק במזרח השרון, השייך למועצה האזורית מנשה.
כללי
מושב שדה יצחק הוקם בשנת 1952 ע"י עולים מפולין, פרס ותימן, על אדמות קיבוץ להבות חביבה ששינה את מקומו שלושה ק"מ מזרחה. שדה יצחק נקרא ע"ש יצחק שדה ז"ל, מייסד הפלמ"ח ומפקדו.
ביישוב 730 תושבים במסגרת של 79 משקים. רוב תושבי המושב מתפרנסים ממקצועות חופשיים ו-3 משקים בלבד מתפרנסים מחקלאות. תקן הקרקע בישוב הינה 25 דונם.
שלושת החברים העוסקים בחקלאות הינם חקלאים גדולים השוכרים את הקרקעות מייתר חברי המושב ועוסקים בעיקר בגידול פרחים וירקות.
משק מלכה יצחק
בתחנתנו הראשונה ביקרנו במשק מלכה יצחק. יצחק עלה ארצה ממרוקו עם הוריו בגיל שש. לדבריו, בגיל 15 ביקש מהישוב לשריין עבורו משק חקלאי. משפחת מלכה היתה אחת מ-10 משפחות שהגיעו למושב בשנת 1956. יש לציין כי 9 משפחות לא יכלו להסתגל למקום ועזבו אותו.
משק מלכה הינו המשק היחיד שנותר מעלייה זו. כמשקים רבים גם משק מלכה יצחק התחיל את פעילותו בגידול בקר (2 פרות). אביו עסק בחקלאות מצומצמת ונקלע לחובות, אותם בהמשך כיסה יצחק בנו. יצחק שימש כיו"ר המושב והחל לקדם את גידול הפרחים בסיוע של משרד החקלאות.
בחלוף הזמן המשק גדל וכיום יצחק מגדל כ-100 דונם פרחים וכ-300 דונם ירקות (מלפפון, שרי, פלפל, פלפלונים), כולל 50 דונם במושב אחיטוב במשק של בנו אלמוג. במשק מועסקים בני משפחתו ועובדים זרים נוספים.
בעבר השיווק בוצע לרשתות אך כיום השיווק הינו ישיר לבסטות, חנויות ירקות ואחרים, המגיעים למשק ולוקחים את הזמנותיהם. משק מלכה עבר מהפכה בסיוע יועץ ארגוני ואכן, הדבר ניכר בשטח ביצירת שפה משותפת וכללי עבודה, הבאים בסופו של דבר לידי ביטוי באיכות הגידול, איכות התוצרת וההתנהלות הכללית של המשק.
בנוסף, יש לציין כי המשק מנהל סופרמרקט במושב וחלק מהתוצרת נמכרת בצורה זו. כמו כן, התוצרת נמכרת במחיר מוזל ב-20% ממחירי השוק, כאשר חלק מהמוצרים נמכרים במחיר קבוע.
משק אברהם דניאל (ש.פ.ע.)
תחנתינו הבאה היתה במשקו של אברהם דניאל (משק ש.פ.ע.), אשר שימש בין היתר כמזכיר ארגון מגדלי הפרחים.
לאברהם דניאל 2 בנים ובת המשולבים במשק. המשק מגדל בסך הכל כ-300 דונם על בסיס פרחים וירקות (מלפפון, סוויט בייט, שרי). השיווק מתבצע במסגרת של קבוצות רכישה וכן לסיטונאים.
הפרחים נשלחים ברובם לבורסות באירופה (בעיקר בהולנד). המשלוח כולו לאירופה מתבצע עצמאית ע"י המשק, ללא צורך להעבירו דרך בתי אריזה, שעם השנים נסגרו בגלל פרישה של מגדלים מהענף.
בסיור בבית האריזה של המשק נחשפנו לאופן ביצוע השיווק הישיר במסגרת קבוצות הרכישה. אברהם דניאל מספר כי ככל שהמשק גדול כך גדלה רמת הסיכון.
אנחנו כמובן מאחלים למשקים אלו הצלחה רבה ופרנסה טובה מהמשקים החקלאיים, איחולים שבימים קשים אלה אינם מובנים מאליהם.