מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני
ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני
שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים
רקע
מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן ותיק מאוד, והיא המנדרינה העיקרית המשווקת בארץ בחודשים נובמבר-דצמבר. יתרונות הזן 'מיכל' הן צבע תרוג, קלות קילוף ויבול גבוה. לעומת זאת, יש לזן 'מיכל' חסרונות רבים, בעיקרם ריבוי זרעים (בין 5-15 זרעים בפרי), פרי קטן, ובעיות של התייבשות פנימית (איור 1).
פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני פיתח בעבר את הזן 'לילי', שהינו טיפוס של 'מיכל' מוקרן מועט זרעים, ואולם מסיבות שונות הזן 'לילי' לא נהיה מסחרי בארץ.
לאחרונה, פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני פיתח את הזן 'אפרת' (מכלוא סצומה X עידית) (הזן בורר ב-2015 ונרשם כפטנט ב-2017), אשר מניב במועד של 'מיכל', והינו טעים, מתקלף בקלות, וחסר זרעים לחלוטין (איור 1).
במחקר הנוכחי ערכנו מבחני התקבלות והעדפת צרכנים של הזן החדש 'אפרת' בהשוואה לזן המסחרי 'מיכל', ובכלל זה התרשמות ממראה הפרי, נוכחות זרעים, התקבלות הטעם ומבחני העדפה.
מהלך המחקר
המחקר כלל שני מבחני התקבלות והעדפות צרכנים של הזנים 'אפרת' ו-'מיכל'. מבחן ההתקבלות הראשון נערך ב-25.11.24 בקרב 48 נשאלים וכלל פירות 'אפרת' מפרדס ההשבחה במכון וולקני, ופירות 'מיכל' שנרכשו בסניף שופרסל בראשל"צ. מבחן ההתקבלות השני נערך ב-4.12.24 בקרב 40 נשאלים וכלל פירות 'אפרת' מפרדס ההשבחה במכון וולקני, ופירות 'מיכל' מפרדס מסחרי בצומת רופין. הנשאלים היו עובדים, סטודנטים ומשתלמים במכון וולקני (איור 2).
הנשאלים נתבקשו לתת ציוני התקבלות עבור מדדים של מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעמם של הזנים השונים, ואח"כ לבחור את הזן המועדף עליהם, וכן לציין את הסיבות לבחירת הזן המועדף (איור 3).
תוצאות
ציוני התקבלות של מדדי איכות פרי:
הנשאלים נתבקשו לתת ציונים בסולם של בין 1 (גרוע) עד 9 (מצוין) למדדי איכות שונים בשני הזנים, ובכללם מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעם הפרי. פירות מנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל' קיבלו ציוני התקבלות דומים יחסית של בין 7-8 עבור המדד של מראה הפרי (איור 4). לעומת זאת, הזן 'אפרת' שהינו חסר זרעים קיבל ציוני התקבלות גבוהים של בין 8-9 עבור המדד של נוכחות זרעים, בעוד הזן 'מיכל' קיבל ציונים נמוכים של בין 4-5 בלבד (איור 4).
הזן 'אפרת' גם קיבל ציוני התקבלות גבוהים של בין 7.5-8.1 עבור המדד של טעם הפרי, בעוד הזן 'מיכל' קיבל ציונים של בין 5.8-6.9 בלבד (איור 4).
מבחן העדפה: הנשאלים נתבקשו לבחור איזה מבין שני הזנים הינו הזן המועדף עליהם. התוצאות מראות שבין 74-88% מהנשאלים העדיפו את הזן החדש 'אפרת', ורק בין 12-26% מהנשאלים העדיפו את הזן 'מיכל' (איור 5).
סיבות להעדפת זן מנדרינה 'אפרת': בהמשך למבחן ההעדפה, הנשאלים נתבקשו לציין מהן הנסיבות בגללם בחרו בזן המנדרינה המסוים? ממצאי הבדיקה הראו שבין 22-27% מהנשאלים בחר בזן 'אפרת' בזכות מראהו החיצוני, 60% בחרו בזן 'אפרת' בזכות היותו חסר זרעים, ובין 85-90% בחרו בזן 'אפרת' בזכות טעמו (איור 6).
מסקנות
מבחני התקבלות הצרכנים שערכנו מעידים שזן המנדרינה החדש 'אפרת' נמצא מועדף על פני הזן הוותיק 'מיכל' במדדים של נוכחות/חוסר זרעים וטעם הפרי. במבחן ההתקבלות הראשון זוהה הבדל ניכר לטובת הטעם של מנדרינה 'אפרת', ואילו במבחן ההתקבלות השני זוהה הבדל קטן בלבד, כנראה בגלל הבדלים באיכותם וטעמם של פירות מנדרינה 'מיכל' אשר נאספו ממקורות שונים.
רוב גדול של הנשאלים בשני מבחני ההתקבלות שערכנו (בין 74-88%) העדיפו את הזן 'אפרת' על פני 'מיכל' בזכות יתרונותיו בתכונות של היעדר זרעים וטעם מועדף.
על סמך ממצאי מבחני ההתקבלות והעדפות הצרכנים שערכנו, אנו מציעים לבחון את אפשרות הגידול המסחרי של זן המנדרינה המוקדם החדש 'אפרת', ובכך לספק לתושבי ישראל זן מנדרינה בכיר איכותי, קל לקילוף, חסר זרעים לחלוטין וטעים.
תודות
אנו מודים לכל חברי פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני בהווה ובעבר אשר עבדו על פיתוח זן המנדרינה החדש 'אפרת', ובעיקר תודות רבות ליוסי יניב.