יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 02 12 115631

יותר טריים, יותר ישראלים, יותר בריאים 

2 דק' קריאה

שיתוף:

לקראת ט"ו בשבט, מועצת הצמחים קוראת לציבור להעדיף פירות טריים תוצרת הארץ על פני הפירות המיובשים המיובאים 

*תמונה ראשית: רני בר נס, יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים 

לקראת ט"ו בשבט, שיחול השנה ביום חמישי ה-13 בפברואר (סדר ט"ו בשבט יצוין ערב קודם, ב-12 בפברואר), יוצאת מועצת הצמחים בקריאה לציבור לצרוך פירות טריים ישראלים במקום פירות מיובשים ומיובאים.  

מדי שנה בט"ו בשבט נוהגים אזרחי ישראל לציין את חג האילנות באכילת פירות מיובשים. מקור המנהג ביהודים שחיו בגלות וסבלו ממחסור בפירות טריים בעונת החורף, ולכן צרכו במקומם פירות מיובשים שהובאו לגולה מישראל. אבל היום, כשניתן למצוא על המדפים עשרות סוגים של פירות טריים תוצרת הארץ, אין שום סיבה להמשיך ולצרוך פירות מיובשים. 

מלבד התמר, הגדל בישראל ומתייבש על העץ באופן טבעי ללא צורך בתוספת סוכר או חומרים משמרים, מרבית הפירות המיובשים הנמכרים בארץ מיובאים ומעובדים, חלקם עתירי סוכר מוסף, חומרים משמרים וצבעי מאכל, בעוד הפירות הטריים טבעיים לחלוטין ועשירים בוויטמינים וערכים תזונתיים רבים, ללא כל צבע מאכל או עיבוד תעשייתי. במועצת הצמחים מדגישים כי יש כרגע פירות טריים ישראלים רבים על המדפים, ביניהם בננה, תפוח, תפוז, תות שדה, אגס, קיווי, קלמנטינה, מלון, אפרסמון, אשכולית, רימון, פומלה, אשכולית אדומה ועוד.  

לדברי רני בר-נס, יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים וחקלאי המגדל פירות (אפרסקים, נקטרינות, רימונים, שזיפים, אפרסמונים ועוד), "אכילת פירות טריים בט"ו בשבט היא מימוש הסמל של מאכל פירות מארץ ישראל, ארץ הקודש. יחד עם זאת, צריכת פירות מתוצרת הארץ מבטיחה אספקת פירות טריים ביום יום לציבור, מחזקת את החקלאות המקומית ומבטיחה אספקת מזון וביטחון תזונתי לאזרחי המדינה. הפירות שלנו הם בריאים, טעימים ותמצאו אותם בכל השנה על המדפים במגוון גדול ובאיכות וטעמים מיוחדים לנו. אנו שמחים להגיש לאזרחי המדינה את הפירות לחג." 

ד"ר מאיה רוזמן, תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים, מוסיפה כי: "למרות ההילה הבריאותית שיש סביבם, ולמרות כמה ערכים תזונתיים לא מבוטלים שיש בפירות המיובשים, כדאי לדעת שהערך התזונתי של הפירות הטריים גבוה בהרבה. יש לכך כמה סיבות: 

* חומרים משמרים מזיקים: רוב הפירות המיובשים שנוכל לקנות ברשתות השיווק אינם אורגניים, וככאלו הם מכילים חומרים משמרים מסוג סולפיטים שמזיקים לבריאות של כולנו. הם גורמים לכאבי ראש לחלק גדול מן האנשים, ובחלק מן המחקרים גם נמצאו כמסרטנים. משתמשים בהם בפירות המיובשים גם עקב השפעתם על שימור צבע הפרי – משמש מיובש עם חומרים כאלו יהיה יותר כתום מאשר משמש מיובש אורגני שצבעו יהיה כתום חלש נוטה לחום. 

* אין בהם ויטמין C: בתהליך הייבוש, ויטמין זה נהרס כמעט במלואו. דווקא בחורף, עונת השפעות והווירוסים – אנו זקוקים ליותר ויטמין C על מנת לחזק את מערכת החיסון, ובעוד צריכת הירקות יורדת – יש משמעות גוברת לצריכת פירות טריים, ולא מיובשים. 

* קלוריות: אמנם בפרי מיובש אחד יש בדיוק אותה כמות קלוריות כמו בפרי טרי אחד, אך עקב אובדן הנוזלים וצמצום גודל הפרי, במאה גרם פרי יבש יש מעל 300 קלוריות למאה גרם.  
כשיושבים ליד קערית שופעת פירות מיובשים, ואוכלים בצורה לא מדודה, קל להגזים ולהגיע לכמות קלוריות גבוהה, כמו גם לכמות סוכר שחורגת מעל הצריכה בפירות טריים בגודלם המקורי. 

עקב כל הגורמים הללו, מומלץ להמשיך ולצרוך פירות טריים במיוחד בעונה זו – וגם במהלך חג האילנות הקרוב. ואם מחפשים פרי מיובש שהוא הכי בריא וערכו לא משתנה כמעט לעומת הטרי – התמר זוכה במקום הראשון. גם ישראלי וגם הכי בריא. חג שמח!" 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תקציר הרצאתו של דר’ רוברט ג’יימס, פרופ' בדימוס, אוניברסיטת וירג'יניה טק כנס לקוחות אמבר תרגום: רן סלומון, אמבר עריכה: גל פלג-אריאל קישור לתרגום המלא מה הם השיקולים לרכישת מינקת? לפני שנתחיל, חשוב לציין את
6 דק' קריאה
רפת בראשית בבית העמק היא שותפות בין בית העמק, אושה וראש הנקרה. לרפת מכון חליבה חדשני רוטרי, מכון קרוסלה עם 72 עמדות, מה שהופך אותו כרגע למכון החליבה הגדול ביותר בארץ נכון להיום. כל
6 דק' קריאה
לפני מספר חודשים הייתי אמורה להעביר הרצאה בנושא "רווחת היונק" בקורס מנהלי רפתות, שהתקיים במדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות. לצערי, בסופו של דבר ההרצאה לא יצאה לפועל ולכן החלטתי לשבת ולכתוב עבור המשתתפים בקורס
7 דק' קריאה
כתבו: דר' יהונתן ברקוביץ ודר' דן גלסר וטרמרקט – ר.ו.מ (רפואה וטרינרית מתקדמת) ברפת החלב הישראלית, ייצור החלב הלך ועלה בעשורים האחרונים. זאת הודות להתקדמות גנטית, ניטור מתקדם, ניהול ספר עדר והתקדמות ממשקית. עם זאת,
6 דק' קריאה
לקראת חג הפסח והמעבר למנות כשרות דיברנו עם מיטב התזונאים בארץ בנוגע למזונות, המלצות וכללי אצבע בתכנון מנות לפסח. תודה מיוחדת לדר' גבי עדין, גמלאי משרד החקלאות; סטיבן רוזן, גמלאי משרד החקלאות, הרמן-פרוג'קט;  יואב
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן