יבול שיא
הרפת והחלב
יפתח הדר מתחרה בפנסילניה צילום Dean Alberga

"היעד שלי הוא אליפויות עולם" 

3 דק' קריאה

שיתוף:

אומר יפתח הדר בן ה-18 ממושב בית שערים, מהקשתים המובילים של נבחרת ישראל בחץ וקשת * לפני שלושה שבועות חזר עם מדליית זהב מתחרות נוער יוקרתית בלאנקסטר, פנסילבניה * הדר מתחרה בדגם "קומפאונד", קשת מדויקת שטרם נכנסה רשמית למשחקים האולימפיים, אך נכללת באליפויות העולם 

*תמונה ראשית: יפתח הדר בן ה-18 בתחרות הנוער היוקרתית בלאנקסטר, פנסילבניה. צילום: Dean Alberga 

ליפתח הדר, ממושב בית שערים אשר בעמק יזרעאל, ימלאו בקרוב 18 שנה! יפתח עזב את תיכון נהלל באמצע כיתה י', במטרה להפוך לקשת ברמה עולמית. יפתח גר עם אביו, מהנדס ב"אלביט", כבר יותר מעשר שנים בבית שערים, לאחר שעזב את מושב אלוני אבא בעקבות גירושי הוריו. היום הוא מקדיש שישה ימים מלאים בשבוע לאימונים מפרכים, רובם במכון וינגייט. תכנית האימונים כוללת עבודה עם קשת, ריצה ומשקולות בחדר כושר. 

ערכות חץ וקשת ניתן למצוא כמעט בכל חנות צעצועים, אבל לקשתים המקצוענים אין שום קשר למוצר העממי. מדובר בענף שנכלל במשחקים האולימפיים והמתחרים נעזרים בערכה מודרנית ומשוכללת שכוללת, בין היתר, כוונת על הקשת וכמות גדולה של חצים.  

הדר מתחרה בדגם "קומפאונד" – עליו מותקן הדק מכאני ומערכת גלגלים קטנים. קשת זו נחשבת למדויקת ביותר אבל אינה נכללת במשחקים האולימפיים, (וגם לא תיכלל לפחות עד 2032), מאחר שלאחרונה נפסלה הצעה להכניס אותה ללוס אנג'לס 2028.  

הדר החל להתעניין בענף בעקבות אחיו הגדול (22), שהתנדב בזמנו במועדון "מכבי העמק וההר" בבית לחם הגלילית. הדר החל להתאמן במועדון עוד כשהיה נער בן 11 בדגם האולימפי "ריקרב" ולאחר שנה עבר ל"קומפאונד". הניקוד, כדאי לציין, נובע מפגיעה במעגלים 6-10 (בחורף 5-10). פגיעה במעגל בקוטר של מטבע של 1 שקל מעניקה עשר נקודות מלאות. תחרות מלאה מורכבת משלב מוקדם, בו כל המתחרים יורים 60 חצים, ושלבי הכרעה אחד מול אחד עם 15 חצים. 

יפתח על הפודיום בתחרות בלנקאסטר פנסילבניה Nick Kravitz
יפתח הדר על הפודיום עם מדליית הזהב בתחרות בפנסילבניה. צילום: Nick Kravitz 

אלוף הארץ ב"קומפאונד" 

ב-2020 הוא הפך בגיל 13 לאלוף הארץ לנוער בדגם זה, והקריירה הבינלאומית בבוגרים החלה במדליה קבוצתית עם הנבחרת ב-2022. הוא זכה במדליית כסף באליפות אירופה לנוער באולם ב-2021 ולפני שלושה שבועות חזר עם מדליית זהב מתחרות נוער יוקרתית בלאנקסטר, פנסילבניה. בתחרות בלאנקסטר שברו שיא של השתתפות: כ-3,000 קשתים השתתפו בתחרות ונגד יפתח התחרו כמה מאות קשתים בקטגוריית הנוער. התחרות ארכה בשלושה סבבים, במהלכה ירה יפתח הדר כ-120 חיצים עד הזכיה במדליית הזהב.  

לפני מספר חודשים בוטלה השתתפות הנבחרת באליפות אירופה באולם בטורקיה, בגלל נסיבות בטחוניות. 

איך אתה מגיע למכון וינגייט במהלך השבוע? 

"יש לי רישיון ואני נוהג, ולפעמים בטרמפ עם אבא." 

מה הוביל אותך לבחירה בקשת שאינה אולימפית? 

"אחרי שנה עם 'ריקארב', החלטתי ש'קומפאונד' עדיפה לי. הדגם הזה סקרן אותי וראיתי שאני מצליח איתו, אז נשארתי. אולי בעתיד הוא יהיה אולימפי, מ-2032 והלאה." 

נסעת לפנסילבניה במימון עצמי. 

"אכן, לאיגוד אין תקציב לממן אותי אז מצאתי דרך. מדובר בתחרות השנייה בחשיבותה לנוער בארה"ב וגם בחוויה ענקית מעבר לתחרות עצמה ולכן המימון מוצדק בעיניי, וזו הפעם השנייה שלי שם, אבל ברור שהמימון לא פשוט. הניצחון שם נחשב בעיניי להישג הכי גדול שלי עד כה." 

רמת הענף בישראל השתפרה מאוד בשנים האחרונות, עד לרמת ייצוג אולימפי. 

"אכן. בזמן הקורונה האיגוד הביא לפה מאמן אנגלי בשם ריצ'רד פריסטמן והשקיעו כספים. הענף נכלל לראשונה במשלחת הישראלית למשחקי טוקיו 2021, ובפריז היו כבר שני נציגים, רועי דרור ומיכאלה משה. יש גם מאמן קרואטי שמדריך אותנו דרך המסך." 

מה הסיבה לכך? 

"אין תקציב למימון מגורים בישראל ולכן הוא עובד איתנו מרחוק ומתרכז בעניינים טכניים כמו שיפור זוויות." 

לאחרונה זכית באליפות ישראל באולם, מה ההבדל בין תחרות באולמות לתחרות רגילה? 

"התחרות בחוץ נחשבת יותר קשה ואיכותית והתחרות באולם נועדה גם לשמור על רצף פעילות בחודשי החורף, כמו שבאתלטיקה נכנסים בחורף לאולם ויוצאים באביב לאיצטדיון. התחרות באולם קצרה יותר וכללת 15 חצים לעומת 60 בתחרות בזירה. באולם המרחק מהמטרה הוא 18 מטר ובחוץ 50. בחוץ אתה מושפע ממזג האוויר והרוחות." 

איזה ניקוד נחשב טוב מבחינתך? 

"בתחרות של 15 חצים – רק 147 נקודות ומעלה, ב-60 חצים – השיא הנוכחי שלי עומד על 592 נקודות. חשוב להבין שבמוקדמות כולם מתחרים והטובים ממשיכים הלאה, ובנוקאאוט גם 150 נקודות עלולות לא להספיק, גם אם המתחרה הגיע למאזן מושלם. במקרה כזה יש הכרעה בחץ שובר שוויון."    

אתה עוקב אחרי תחרויות בעולם במטרה להשתפר? 

"כן, אני משתדל לצפות בכל סרטון יו-טיוב אפשרי, במטרה להבין מה עושים הקשתים המובילים בעולם ולהבחין בהתמודדות שלהם עם לחצים בתחרות. הענף שלי דורש חזרה על פעולת הירי למטרה, לעתים מעל מאה פעמים בתחרות, ולכן כל כך חשוב לדעת להתמודד עם לחץ." 

מה היעד המרכזי שלך ל-2025? 

"הדגם שלי, כאמור, אינו אולימפי ולכן היעד שלי הוא אליפויות עולם. התחרות הקרובה היא אליפות עולם לנוער בקנדה באוגוסט ואני מאמין שאני יכול לזכות במדליית זהב. כדאי גם לדעת שתחרות אולימפית מוגבלת ל-32 מתחרים ובאליפות העולם המספר גדול בהרבה והרמה גבוהה יותר." 

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תקציר הרצאתו של דר’ רוברט ג’יימס, פרופ' בדימוס, אוניברסיטת וירג'יניה טק כנס לקוחות אמבר תרגום: רן סלומון, אמבר עריכה: גל פלג-אריאל קישור לתרגום המלא מה הם השיקולים לרכישת מינקת? לפני שנתחיל, חשוב לציין את
6 דק' קריאה
רפת בראשית בבית העמק היא שותפות בין בית העמק, אושה וראש הנקרה. לרפת מכון חליבה חדשני רוטרי, מכון קרוסלה עם 72 עמדות, מה שהופך אותו כרגע למכון החליבה הגדול ביותר בארץ נכון להיום. כל
6 דק' קריאה
לפני מספר חודשים הייתי אמורה להעביר הרצאה בנושא "רווחת היונק" בקורס מנהלי רפתות, שהתקיים במדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות. לצערי, בסופו של דבר ההרצאה לא יצאה לפועל ולכן החלטתי לשבת ולכתוב עבור המשתתפים בקורס
7 דק' קריאה
כתבו: דר' יהונתן ברקוביץ ודר' דן גלסר וטרמרקט – ר.ו.מ (רפואה וטרינרית מתקדמת) ברפת החלב הישראלית, ייצור החלב הלך ועלה בעשורים האחרונים. זאת הודות להתקדמות גנטית, ניטור מתקדם, ניהול ספר עדר והתקדמות ממשקית. עם זאת,
6 דק' קריאה
לקראת חג הפסח והמעבר למנות כשרות דיברנו עם מיטב התזונאים בארץ בנוגע למזונות, המלצות וכללי אצבע בתכנון מנות לפסח. תודה מיוחדת לדר' גבי עדין, גמלאי משרד החקלאות; סטיבן רוזן, גמלאי משרד החקלאות, הרמן-פרוג'קט;  יואב
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן