יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 09 29 184153

המלצות גידול לסובארופיים (מנגו וליצ'י) (סתיו 2025)

9 דק' קריאה

שיתוף:

ההמלצות נכתבו על ידי מדריכי שה"מ העוסקים בגידולים הסובטרופיים:
נועה זכריה, שי צעידי ונמרוד אבן – מדריכי הגידול

כרמית סופר ארד – מדריכת הגנת הצומח

יוסי פורטל – מדריך קרקע ומים

ענף המנגו

עונת קטיף המנגו נמצאת בעיצומה, ומגדלים רבים מוצאים את עצמם עם כמויות גדולות של פרי על העצים ללא יעד שיווקי. ההבשלה המוקדמת השנה, בשילוב אירועי החום הכבד, הביאו את השוק המקומי לעודפי פרי ולמחירים נמוכים עד כדי רווחיות אפסית. גם ביצוא אין שקט תעשייתי, השוק האירופאי מלא בפרי. שינוי המכסים בארה"ב הוביל לשינוע תוצרת חקלאית לכיוון אירופה ולפגיעה במחיר השוק. גם בעטיה של המלחמה חווינו גזרות במישור הפוליטי והצרכני: חרמות נגד הפרי הישראלי באירופה והיעדר השוק בעזה, שהיה צרכן מנגו חשוב, שגרמו לעודפי פרי בשוק. למרות האתגרים המשמעותיים, שניצבו בפנינו, שולחן המגדלים ממשיך להשקיע בשיפור איכות היבול, בחדשנות טכנולוגית ובהרחבת מגוון הזנים, במטרה לשמור על מוניטין המנגו הישראלי בשוקי היצוא ולספק לצרכן המקומי פרי איכותי.

מטעים צעירים

בסתיו מומלץ מאוד לזרוע צמחי כיסוי בין השורות. ברחבי הארץ יש קבלנים המתמחים בנושא, וניתן להיעזר בהם וכן במתכננים ובאנשי שימור הקרקע במחוזות. כדאי לזרוע שיבולת שועל למניעת סחף ולשימור הקרקע בין הגדודיות. עם זאת, יש לזכור כי שורת הנטיעה צריכה להיות נקייה מעשבים במהלך הגידול כולו.

עיצוב

חשוב לעצב את השלד המרכזי של השתילים, במטרה לייצר נוף רחב, מסועף וחזק, שיוכל לשאת יבול רב בשנים הבאות. בניית השלד בצורה נכונה בשנותיו הראשונות של העץ, תבטיח עץ חזק שאינו שמוט. במרבית הזנים נחוץ עיצוב של העץ בשלוש השנים הראשונות לפחות, כשהוא עדיין חסר פרי. יש לציין כי בזן קיט תהליך עיצוב השלד אורך מעט יותר – כ-5 שנים ללא פרי, עד אשר נבנה שלד חזק מספיק, שיוכל לשאת את עומס היבול. יש לזכור כי אין לבצע בנטיעות צעירות גיזומים במועדים מאוחרים בסתיו. יש חשש לכך שלבלובים צעירים שיפרצו יגיעו רכים מדי לחורף ועלולים להיפגע מהשחרה בקטריאלית.

השקיה ודישון

השקיה נכונה, המשולבת בדישון אחיד ומדויק, תורמת להתפתחות השתילים. חנקן בריכוז 30 ח"מ, שיינתן במים במהלך העונה כולה, וכילאט ברזל, שיינתן במנות של כ-4-2 ק"ג לדונם, חשובים להתפתחות התקינה של המטעים הצעירים. ההשקיה והדישון יימשכו עד תחילת עונת הגשמים והירידה הממשית בטמפרטורות.

Picture4 1

ביטוח קנ"ט למטעים צעירים 

אנו נחשפים לאירועים קיצוניים, המשפיעים באופן דרמטי על מטעים צעירים. לפיכך, חשוב להסדיר את ביטוח נזקי הטבע לפני תחילת החורף, כשלא ידוע איזה מזג אוויר צפוי השנה. יתר על כן, כל מגדל שנטע באזור המועד לקרה, חייב להקצות אמצעים להגנה על הגידול, כמו הגנה בעזרת רשת או המטרת מים מעל נוף העץ. יש לבטח כנגד נזקי טבע את הנטיעות הצעירות בנפרד מהמטעים המניבים.

מטעים בוגרים

גיזומים ועיצובים

חשוב להקדיש מחשבה לעיצוב ולגיזום העצים, כדי לקבל גלי לבלוב, שיתבגרו ויתמיינו לפריחה באופן מיטבי.

מומלץ לבצע את ה גיזום בעצי המנגו בשני שלבים:

שלב א' מיד בתום הקטיף – מומלצת פתיחת שורות בצורה ידנית (עדיפה) או ממוכנת עד ליצירת מבנה של טרפז (ראו תמונה). גובה גיזום העצים יהיה כזה אשר יאפשר קטיף יעיל, ללא הפלת פירות ובלא גרימת נזק עתידי לפרי. כמו כן , מומלץ לבצע גיזום בין עצים באותה שורה על מנת להגדיל את שטח הפנים של המטע, כך שייווצר מרווח של כמטר אחד בין עץ אחד למשנהו.

שלב ב' – לקראת החורף – סוף נובמבר ותחילת דצמבר – מומלץ ליצור מפרצי אור בתוך העצים ובין העצים לאורך השורה ('חלון' ו'דלת'), בכל מקום שבו נוצר סבך עלווה חשוך. יש לזכור כי האור המוקרן על הפרי בהמשך מייצר צבע עז על 'לחי' הפרי.

במטעים בוגרים יש 'להרים שמלה' כלומר את הענפים הנוגעים בקרקע או הקרובים אליה. בדרך כלל נוצרים פקעי פריחה בענפים אשר נגזמו מאוחר (בחודשים נובמבר-דצמבר), אך לא ניזוק פוטנציאל הפריחה (והיבול) כתוצאה מפעולת הגיזום, שמטרתה למנוע בקיץ את מגע הפרי הנמוך עם הקרקע.

גיזום בזן קיט – מיד לאחר הקטיף נדרש גיזום ממוכן או ידני. חשוב ביותר ליצור עלווה שתצמח עד סוף חודש אוקטובר. בכל מקרה, אין לבצע גיזום מאוחר במהלך הסתיו. אם נאלצים לדחות את הגיזום לאחר אמצע ספטמבר, מומלץ לבצע את הפעולה בראשית חודש דצמבר.

טיפולים סתוויים בהגנת הצומח

בוטריוספריה במנגו

לאחר פעולת הגיזום במטעים מומלץ לשוב ולבצע גיזומים ידניים סלקטיביים לשם הסרת הענפים הנגועים. רצוי לגזום ולהגיע לרקמה בריאה למען חידוש צימוח בריא ונמרץ. במקרים של שילוד או חשיפת הגזעים לקרינה ישירה, יש להלבין היטב. מומלץ לבצע את הפעולות במהירות וביעילות ולנצל את תקופת הקיץ שנותרה לקבלת כמה גלי לבלוב בריאים. כדי להפחית את התפרצות המחלה, רצוי להשקות בצורה מסודרת, כיוון שעודף או חוסר מים עלולים לגרום לעקה.

Picture5 1
מגינית אדומה
צילום מסך 2025 09 29 184354
למעלה: כנימת מנגו המוטפלת על ידי צרעה טפילית. למטה: כנימת מנגו שאינה מוטפלת

כנימות

מגינית אדומה / מגינית מזרחית – Aonidiella orientalis / auranti Aonidiella המגינית מתיישבת גם על הפרי ופוגעת באיכותו לאחר הקטיף והאחסון. במקרה שזוהתה מגינית בחלקה או שנמצאו פירות נגועים במהלך הקטיף, כדאי לשקול טיפול סתווי בריסוס בשמן בנפח גבוה, תוך נסיעה איטית, או טיפול הגמעה באחד מהתכשירים המורשים: אקטרה או סייפן. במידה ונשקלת האפשרות לשימוש במוצר לבלבול זכרי המגינית האדומה, חובה להגדיר את מין הכנימה טרם תליית המוצר. המוצר טרם נבדק במנגו, במידה והוחלט רצוי לשתף את המדריכים לצרכי מעקב ולימוד טיב המוצר. 

מגינית אדומה

כנימת המנגו – Milviscutulus mangiferae – יש לנטר את רמת הנגיעות ולבחון את רמת הטפילות ואת מצב האויבים הטבעיים בשטח. במקרה של נגיעות קלה, המתבטאת בכנימות אחדות לעץ, ונוכחות גבוהה של אויבים טבעיים, מומלץ להמשיך במעקב. במקרה של נגיעות בינונית, המתבטאת בכנימות אחדות לעלה, מומלץ לטפל בשמן קיצי בנפח גבוה, תוך נסיעה איטית, עד לקבלת כיסוי מלא של הכנימות. בנגיעות גבוהה, המסתכמת בעשרות כנימות לעלה, ניתן לשקול התערבות כימית בריסוס בנפח גבוה באחד מהתכשירים המורשים או בהגמעה בתכשיר אקטרה.

כנימה קמחית – Planococcus citriההתמודדות עם הכנימה הקמחית תיעשה באמצעות גיזומים להרמת שמלה ומריחת הגזע בחומרים המונעים תנועה של נמלים, אשר פוגעות בפעילות האויבים הטבעיים. על המגדל לציין את המוקדים הנגועים ולפעול בהתאם בעונה הבאה.

דגשים לטיפולי הדברה

חשוב לגזום ולפתוח את העצים לאוורור ולחדירת תכשירי ההדברה באופן מיטבי.

טיפול בשמן להדברת כנימות – ריסוס בנפח גבוה של 300 ליטר/דונם. לכיסוי מיטבי של השמן על העלווה, מומלץ לנסוע בכל בשורה 'הלוך ושוב'. יש לבצע טיפול נוסף כעבור 14-10 ימים. אין לבצע טיפול בשמן בשרב.

טיפול הגמעה: תכשירים בהגמעה חייבים להינתן לפני ההתקררות ובטרם מתחילה עונת הגשמים, כאשר אין פירות על העצים, אך בתנאי שיש צימוח חדש. טרם ההגמעה יש להצמיא את החלקה, ולאחר מכן מומלץ להשקות בכ-5-3 מ"ק/ד'. בשליש השני של ההשקיה יש להגמיע, כך שכל עץ יקבל עד 10 סמ"ק חומר. על המגדל לנהוג בדיוק על פי האמור בתווית התכשיר.

אויבים טבעיים – חרקים מועילים, המסייעים באיזון ובהפחתת אוכלוסיית החרקים המזיקים בחלקה, כמו מושיות, צרעות טפיליות, ארינמל, עכבישים ועוד.

Picture6 1
צימוח חדש שנפגע מהתקפת התריפס

תריפסים

תריפס הקיקיון – Scirtothrips dorsalis – פוגע בקודקודי הצמיחה. בעצים צעירים עלול לעכב את התפתחות העץ, ובעצים מבוגרים ומניבים עלול לפגוע ביבול השנה הבאה. בעצים צעירים מומלץ להעריך את הנגיעות בקודקודים ולטפל כאשר 30% מהקודקודים נגועים קשות. בעצים בוגרים מומלץ להעריך את שיעור הקודקודים הנגועים לאחר הגיזום ופתיחת העץ, ולטפל כאשר 15% מהקודקודים נגועים באופן חמור. טיפולי ההדברה ייעשו בשני ריסוסי טרייסר אולטרה עוקבים בהפרש של 4-3 ימים, כדי למנוע הטלה והתגלמות חדשים.

צימוח חדש שנפגע מהתקפת התריפס

דישון והשקיה בעונת הסתיו

כל מגדל ישלים בעונה זו את תוכנית הדישון, כפי שקבע בתחילת העונה. יש לדשן ביסודות מקרו וביסודות מיקרו, לפי תוצאות בדיקות הקרקע ובהתאם ליבול, ולהמשיך עד סיום מנה עונתית של כ-15-10 יחידות חנקן בזנים הדורשים זאת. אין להעלות ריכוזים מעל 50 ח"מ חנקן במים.

על הדישון בברזל במנגו דובר כבר רבות, אך נזכיר כי המנה השנתית צריכה לכלול כבסיס 6-5 ק"ג לכל דונם אחד. בעונת הסתיו מומלץ להשקות במנות מים של כ-6-5 מ"ק לדונם למנה, במרווחי השקיה של פעם ביומיים. יש לשמור על גודל מנה קבוע, כדי למנוע הצטברות מלחים. גודל המנה היומית ייקבע על ידי הגדלת האינטרוואל בין ההשקיות. יש להיערך ל'השקיית הדחה' (כ-30 מ"ק לדונם) עם הגשם האפקטיבי הראשון. הדחה זו מיועדת לדחיקת המלחים שחדרו לבצל ההרטבה של הטפטוף.

ריסוסי עלווה במטעים בוגרים ובמטעים צעירים  

בהתאם למצב הוויזואלי של הלבלובים הצעירים, ניתן לבצע על כל גל לבלוב בסתיו ריסוס בפירוטכניקה 0.3%, ואין צורך להוסיף משטח. כמו כן, רצוי לרסס אחת לשנה על הלבלוב הסתווי אבצאון 0.3% + משטח. יש לטפל בריסוסי הזנה ביסודות מיקרו, כמו למשל ריסוס קורטין 1% או מיקרו מיקס 0.2% על נוף הלבלוב המתפתח בתחילת החורף. הריסוסים ייעשו בתנאי מזג אוויר נוחים וללא אירועי שרב. מומלץ שלא להפחית בצורה דרסטית את מנות המים עד לפריצת גל לבלוב חדש ובריא.

בדיקות קרקע בסתיו

בסוף אוקטובר מומלץ לבצע דיגום קרקע לבדיקת מליחות ויסודות מקרו – אשלגן וזרחן. הדיגום יבוצע מהרובד העליון של הקרקע, כלומר משכבה 30-0 ס"מ. נקודת נעיצת המקדח תמוקם מתחת לטפטפת. על סמך דיגום זה ניתן יהיה לקבוע את הצורך בהשקיית ההדחה ואת תוכנית הדישון לשנה העוקבת.

ליצ'י 

יבול הליצ'י ממשיך במגמת העלייה מהשנים האחרונות בשל כניסה לניבה של מטעים צעירים. בהתאם לכך, נראה שהיקף היצוא גדל אף הוא, ושולחן הליצ'י משקיע מאמצים במציאת פתרונות לשיווק הפרי, כמו הגדלת הצריכה בשוק המקומי.

בליצ'י, שעד לאחרונה נחשב לגידול הנקי ממחלות ומזיקים, דווח העונה על מזיק הסגר: אקרית הלבד. על המגדלים להיות ערניים להופעת המזיק, כדי למנוע את התפשטותו (פירוט בהמשך).

גיזום

הגיזום בליצ'י יתבצע מיד לאחר הקטיף, בכדי לעודד לבלוב חזק עד הסתיו. הגיזום העיקרי הוא גיזום 'טופינג' להורדת גובה וגיזום שדרה. חשוב לזכור שהפרי מתמיין על הענפים החיצוניים, ולכן רצוי לשמור על מרווחים בין העצים, הן בין שתי שורות והן בתוך השורה. כמו כן, מומלץ לגזום לפתיחת פתח המאפשר חדירת אור למרכז העץ למניעת התייבשות. ניתן לבצע גיזום באמצעות שילוב מיכון ועבודה ידנית.

הזנה במטע בוגר

יש להמשיך ולדשן את החלקות עד לתחילת ההצמאה. שליש מהדשן אמור היה להינתן מתחילת האביב עד יוני, ושני השלישים הנותרים – לאחר הקטיף ועד ההצמאה. בעונה הבאה ניתן לחזור לדשן לאחר עונת החורף.

את הליצ'י יש לדשן בשלושת יסודות המקרו (חנקן, זרחן, אשלגן). הליצ'י אינו מגיב היטב לריכוזים גבוהים של דשן, ולכן יש להקפיד על ריכוז חנקן הנמוך מ- 30 ח"מ במי ההשקיה. במטע מניב מנת דשן היא כ- 10 יחידות חנקן לעונה, וכ- 3 יחידות זרחן, כאשר החנקן והאשלגן ישמרו על יחס של 1:1. הדשן יכלול את כל יסודות המיקרו, כאשר הדישון בברזל ייעשה בהתאם לניסיון המגדל בחלקה הרלוונטית, ומנת הבסיס תהיה 2 ק"ג לדונם לשנה.

הצמאה

בכדי לעצור את הלבלוב בסתיו, העלול לפגוע בהתמיינות לפריחה, פותח פרוטוקול הצמאה, שלפיו תתבצע סגירת מים מוחלטת ב- 1 באוקטובר. אולם הניסיון מהשנים האחרונות מעיד על כך שהסתיו מתארך, ולכן ניתן למשוך מעט את מועד הסגירה בהתאם למזג האוויר. לקראת מועד ההצמאה בחודש אוקטובר נבצע ירידה הדרגתית בכמויות המים במטע. ההצמאה תחל בסגירת מים מוחלטת לפחות לשבועיים, ולאחר מכן נתחיל במעקב באמצעות תא לחץ, כדי שלא לחרוג מרמה של 25 אטמוספירות. שימו לב שבקרקע חולית או בקרקע כבדה על גבי גדודיות, ההצמאה עוצמתית יותר. חשוב לגלות ערנות לסוג הקרקע. אלה שאינם יכולים לבצע מדידות בעזרת תא לחץ, מומלץ שייוועצו במדריכים בביצוע ההצמאה באופן מדויק יותר.

בשנים האחרונות, בשל עליית הטמפרטורות גם בתקופת הסתיו, ההצמאה אינה מספיקה בהכרח, ועלול לפרוץ אחריה גל לבלוב סתווי. לבלוב זה עלול לפגוע בהתמיינות לפריחה, כך שתתקבל פריחה מעטה באביב, שכתוצאה ממנה ייפגע היבול. במקרה שמבחינים בלבלוב נוסף לאחר סיום ההצמאה, מומלץ להיוועץ במדריכי הגידול לגבי דרכי הפעולה, ולשקול ביצוע קיטומים. כדאי לעיין במאמר בעלון 'הנוטע' שפרסמו פרופ' רפי שטרן, ד"ר סמדר הרפז ופרופ' יורם אייל, בנושא: "טיפולים סתוויים לשיפור פריחה בליצ'י".

הגנת הצומח

גידול הליצ'י נחשב נקי יחסית ממחלות וממזיקים וכמעט שלא נעשה בו שימוש בחומרי הדברה. עם זאת, בתקופה האחרונה נצפו במטעים מעט כנימות שחורות ותריפסים, והעונה דווח ממטעי ליצ'י בצפון הארץ גם על הימצאות מזיק הסגר: אקרית הלבד של הליצ'י.

אקרית הלבד

אקרית הלבד ידועה כמזיק בגידול הליצ'י ברמה עולמית. נזקה העיקרי מתבטא ביצירת עפצים (בליטות לבדיות) על הלבלוב הצעיר, הגורמים לעלים להתעוות, להתייבש ולנשור. ברמת אוכלוסייה גבוהה עשויים להיפגע גם ענפים צעירים, פקעי פרחים ופירות. אקרית הלבד עלולה לגרום לירידה משמעותית ביבול וכן לעלייה בעלויות הייצור. האקרית היא ספציפית לליצ'י ואינה מתפתחת על צמחים אחרים.

לאחרונה הסתיים סקר של השירותים להגנת הצומח ולביקורת במטעי הליצ'י בישראל, במטרה לאתר חלקות הנגועות במזיק. בסקר נמצאו חלקות נגועות באצבע הגליל, ובהן ייערך ביעור במטרה למנוע את התפשטות המזיק לשאר מטעי הליצ'י. יש לזכור כי סקר הוא מדגמי בלבד, וחשוב לגלות ערנות יתרה להופעת סימנים חשודים בחלקות. במקרה שהתגלתה חלקה נגועה או שיש חשד להימצאות אקריות הלבד – יש להקפיד על הפרדת ציוד בין חלקות נגועות לחלקות נקיות ולהימנע מכניסה לחלקות נקיות לאחר ביקור בשטח. אם נתקלתם באקרית הלבד, אנא דווחו למדריכים הרלוונטיים או לסוקרי השירותים להגנת הצומח ולביקורת.

צילום מסך 2025 09 29 185723
פגיעת אקרית הלבד בעצי ליצ'י. צילום: איתן רכט

כנימה שחורה

בשנים האחרונות נמצאה בכמה מטעים הכנימה השחורה –  .Parasaissetia nigraבארץ לא נערכו ניסויים בהדברת כנימה זו, ואם נצפית נגיעות גבוהה בחלקה, מומלץ להיוועץ במדריכים. יש חשיבות רבה להרמת שמלת נוף העץ בגיזום, כדי למנוע את מעבר הנמלים, המפיצות את הכנימות בשטח.

צילום מסך 2025 09 29 185735
כנימה שחורה רכה. צילום: רינה רוסו ותמר שקד

תריפס הקיקיון

תריפס הקקיון – ,scirtothrips dorsalis ומינים נוספים פוגעים בקודקודי הצמיחה. בעצים צעירים עלולים התריפסים לגרום לעיכוב בהתפתחות העץ. בעצים מבוגרים ומניבים התריפס עלול לפגוע ביבול בשנה העוקבת. כיום אין חומרים המורשים לטיפול בתריפס בגידול ליצ'י. מומלץ להעריך את רמת הנגיעות במטע לפי התבוננות בקודקודי הצמיחה. אם נראה כי נגועים קשות 30% מהקודקודים במטעים צעירים או 15% במטעים בוגרים – כדאי להיוועץ במדריכי הגידול ובמדריכי הגנת הצומח לגבי הפעולות הנדרשות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רקע בשנת 1985 התגלה לראשונה עש ההסגר בישראל ונחשב למזיק הסגר המאיים על היצוא. עש זה הוא מזיק רב-פונדקאים, כמו הדרים, רימונים, אבוקדו, גויאבה, מקדמיה, פלפל, קיקיון ופקאן. בדרום אפריקה, שבה נערכו המחקרים הרבים
5 דק' קריאה
מולי זקס1, יגאל מירון2, עדי נוה3 1ממ"רית טכנולוגיה של השקיה ומצעים מנותקים, שה"מ; 2ממ"ר גידול מלפפון, שה"מ; 3מדריך קרקע, מים והזנת הצמח, מחוז מרכז, שה"מ גידול במצע מנותק – פירושו גידול במצע אי-אורגני או אורגני,
10 דק' קריאה
לראשונה תוצג בתערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025 מכסחת עשבים  מקצועית  – פתרון אידיאלי לניהול שטחים ירוקים ביעילות מקסימלית!" * אם אתה מחפש פתרון מקצועי, יעיל שיחסוך לך זמן וכסף לטיפול בשטחים גדולים וירוקים,
2 דק' קריאה
בין הרי ירושלים הירוקים והפסטורלים, מתחת למלון 'לוגוס' – שוכן דיר עזים מיוחד במינו: דיר יד השמונה. העיזים בדיר חיות במרחב פתוח ונעים ומטופלות ע"י מספר משפחות מהישוב.  מחלב העיזים, מייצרות המשפחות יוגורט וגבינות
5 דק' קריאה
דנה מיניס מנהלת רפת נצר סרני, מספרת על ניהול רפת הקיבוץ דנה מיניס מקיבוץ נצר סרני, מנהלת כבר שמונה שנים את רפת הקיבוץ. הרפת, שהוקמה בשנת 1948, והיו בה שתיים – שלוש פרות בלבד,
7 דק' קריאה
אלמוג סורין; גל פלג-אריאל יואל חג'בי, מושבניק, נולד וגדל במושב יכיני שממוקם בצפון הנגב. אביו היה בעל רפת, בה עבד ועזר כבר מילדות. ברפת המושבית הם עשו הכל לבד- הזנה, חליבות וטיפולים בריאותיים. הוא
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן