יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2026 03 29 232900

החלטה תקדימית במגזר הכפרי: ועדת הערר מבטלת היטלי השבחה בגין שימושי פל"ח בנחלות חקלאיות

2 דק' קריאה

שיתוף:

ועדת הערר במחוז דרום קיבלה לאחרונה שני עררים עקרוניים וקבעה כי במקרים של אישור שימושים לפעילות לא חקלאית (פל"ח) בנחלות – לא יחול היטל השבחה, אלא מנגנון של "חלף היטל השבחה" בהתאם לחוק. ועדת הערר קובעת – כאשר רמ״י היא הנהנית הכלכלית מהשבחת הקרקע, לא ייגבה היטל השבחה מהחוכר.

כידוע, בשנים האחרונות רשויות מקומיות אישרו בתחומן תכניות מתאר המאפשרות שימושים לא חקלאיים בנחלה, כמו: אחסנה, משרדים, צימרים ועסקים קטנים, בשטח של עד 500 מ"ר מבונה.

תוכניות הפל"ח מאפשרות לבעלי הנחלות הזדמנויות כלכליות נוספות לצד הפעילות החקלאית, וזאת לנוכח הקשיים המשמעותיים עימם מתמודד ענף החקלאות. יחד עם זאת, מימוש הזכויות לפל"ח בנחלה נושא עימו תשלומים גבוהים לרשויות עבור מרכיב הקרקע, היטל השבחה לועדה המקומית ותשלום דמי היוון (91%) לרשות מקרקעי ישראל.

היטל השבחה הוא היטל הנגבה על ידי הועדה המקומית בעת "מימוש זכויות" המתקיים במקרים של קבלת היתר בניה או בעת מכירת הנחלה. סכום ההיטל הוא מחצית מעליית שווים של המקרקעין עקב אישור התכנית המשביחה.

החלטת ועדת הערר, עוסקת באחת הסוגיות הבוערות בתחום היטל השבחה בנחלות: האם תוספת שימושים לא חקלאיים בנחלה מצדיקה גביית היטל השבחה – או שמא מדובר במצב שבו יש להחיל את מנגנון “חלף היטל השבחה”, במסגרתו רשות מקרקעי ישראל היא הנושאת בתשלום.

המבחן הכלכלי: מי באמת נהנה מההשבחה

הנקודה המרכזית בהחלטה נוגעת לניתוח הכלכלי של העסקה. ועדת הערר קבעה כי לצורך מימוש זכויות הפל״ח, נדרש החוכר לשלם לרשות מקרקעי ישראל תשלום בשיעור של עד 91% משווי הזכויות. במצב דברים זה, נקבע כי הנהנית העיקרית – ואף הכמעט בלעדית – מההשבחה היא רמ״י, ולא בעל הנחלה.

השלכות רחבות על המרחב הכפרי

הכרעה זו משתלבת במגמה בפסיקה להעדיף פרשנות כלכלית-מהותית, הבוחנת את חלוקת הרווחים בפועל – ולא רק את עצם קיומה של השבחה “על הנייר”.

החלטת ועדת הערר מסמנת, הלכה למעשה, קו פרשת מים בתחום היטלי ההשבחה במגזר החקלאי. היא מבהירה כי לא כל תוספת זכויות תוביל אוטומטית לחיוב – וכי יש לבחון לעומק את מהות ההשבחה ואת זהות הנהנה ממנה.

חשוב להדגיש, החלטת ועדת ערר אינה סופית וניתן להגיש עליה ערעור לבית משפט לעניינים מנהליים ואף לבית המשפט העליון. ובכל זאת, ככל שמגמה זו תמשיך ותעוגן בפסיקה נוספת, ייתכן כי אנו עומדים בפתחו של שינוי משמעותי באופן בו מחושבים היטלי השבחה במגזר הכפרי.

הכותב הינו כלכלן ושמאי מקרקעין, מומחה במגזר החקלאי ובמושבים בנושאי הערכות שווי, היטל השבחה ורשות מקרקעי ישראל.

טלפון:03-9677432

מייל:  [email protected]

אתר:  www.maromg.co.il

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

 "כְּתָב-לְךָ אֶת-הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה"  (שמות ל"ד, כ"ז) יש משהו שאני אוהבת בחג השבועות. האווירה, הלילות הארוכים והעשב הירוק שצומח מכל כיוון. והכי חשוב, הוא הרעיון שמאחורי החג: "זמן מתן תורתנו", מזכיר לנו את הרגע בו
2 דק' קריאה
עם התקדמות רגולציה מתאימה, הוסדרה לאחרונה האפשרות להקמת פרויקטים סולאריים בחלקות פרטיות (חלקות א') במושבים. חיבור המערכת הראשון בישראל, יתרחש השבוע במושב בני עטרות, בטקס מיוחד של שותפות נופר אנרגיה נחלה סולארית, בהשתתפות שר
3 דק' קריאה
דגן יראל, מנכ״ל יצרני החלב: ״רשמנו היום הישג היסטורי בוועדת הכלכלה. המאבק שהובלנו לצירוף רפתות הערבה להגדרת "העמקים החמים" הסתיים בהצלחה, וזוהי בשורה אדירה לחקלאות בערבה. הבטחנו שלא נשאיר אף רפת מאחור, ואנחנו מקיימים.
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: ליה קריבדה מכפר יהשוע סטודנטית מצטיינת. צילום: המכללה האקדמית עמק יזרעאל  במכללה האקדמית עמק יזרעאל התקיים טקס הענקת תעודות הצטיינות לסטודנטים ולסטודנטיות, על הישגים אקדמיים ועל עשייה משמעותית בתחום המעורבות החברתית. נועה מנחם מעפולה, סטודנטית לתואר ראשון בשירותי
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: עידן איזיקסון משדה ניצן מקבל את תעודת ההצטיינות  בסוף אפריל התקיימו טקסי מצטייני יום העצמאות של החטיבה הדרומית ואוגדת עזה, וזכינו לראות בהם את האנשים שמאחורי הביטחון שלנו מקבלים את ההוקרה הראויה להם — האנשים ששומרים על הבית, שהתייצבו
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: שגב פז, מנהל התכנית החקלאית של "אדם ואדמה" בקיבוץ מצובה  שגב פז, בן 43, תושב קיבוץ דליה, נשוי ואב לשלושה, מונה לתפקיד מנהל התכנית החקלאית החדשה של רשת "אדם ואדמה" בקיבוץ מצובה שבמועצה האזורית מטה אשר. התכנית כוללת פנימייה, ובהמשך
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!