יבול שיא
הרפת והחלב
ניר מאיר

מהו מצב הקיבוץ מבחינת שיתוף חבריו בקבלת החלטות?

2 דק' קריאה

שיתוף:

סקר דעת קהל 2020 של המכון לחקר הקיבוץ: נתונים ראשוניים מסקר דעת קהל 2020 של המכון לחקר הקיבוץ באוניברסיטת חיפה פרופ' מיכל פלגי ואליאט אורחן

בסקר דעת קהל שערכו פרופ' מיכל פלגי ואליאט אורחן מהמכון לחקר הקיבוץ שכלל כ-1700 חברי קיבוץ, נבדקה חוות דעתם על מצב הקיבוץ מבחינת שיתוף החברים בקבלת החלטות וכן כיצד הם מעריכים את יכולתם האישית להשפיע על החלטות כלכליות וחברתיות בקיבוץ.

עמדות חברי הקיבוץ לגבי מצב קיבוצם בתחום שיתוף החברים בהחלטות

קרוב למחצית (43%) מהמשיבים סבורים שמצב קיבוצם טוב מבחינת שיתוף החברים בקבלת החלטות וכחמישית (23%) שמצבו לא טוב.

הבדלים בין קיבוצים במצב כלכלי שונה: המצב נתפס כטוב יותר בקיבוצים שהם חזקים כלכלית מאשר בקיבוצים החלשים. פי שלושה משיבים מקיבוצים במצב כלכלי טוב (52%) במאשר משיבים מקיבוצים במצב כלכלי לא טוב (17%) מדווחים שמצב קיבוצם טוב מבחינת שיתוף החברים בקבלת החלטות. בקיבוצים החלשים כלכלית קרוב למחצית מהמשיבים, סבורים שמצב קיבוצם לא טוב  מבחינת שיתוף החברים בקבלת החלטות (42%).

 

השפעה אישית על הנעשה בקיבוץ ושביעות רצון מיכולת ההשפעה

סקר הקיבוצים
סקר הקיבוצים

 

בדקנו גם כיצד רואים המשיבים את השפעתם האישית בקיבוץ על ההחלטות הנוגעות לנושאים כלכליים וחברתיים ושביעות רצונם מיכולתם להשפיע על הנעשה בקיבוץ.

נמצא שפחות משישית (15%) מהמשיבים מעריכים שהשפעתם האישית על החלטות הנוגעות לנושאים כלכליים גבוהה ושלוש חמישיות מעריכים אותה כנמוכה (61%). כרבע מהמשיבים מעריכים את השפעתם האישית על החלטות חברתיות כגבוהה (28%) ושתי חמישיות כנמוכה (43%).

רבים יותר מבין הגברים (21%) מאשר מבין הנשים (9%) מציינים שהשפעתם האישית על החלטות הנוגעות לנושאים כלכליים גבוהה.

בבחינת שביעות הרצון מיכולת ההשפעה האישית על הנעשה בקיבוץ נמצא שמעל לשליש (40%) מהמשיבים שבעי רצון מהאפשרות שלהם להשפיע על הנעשה בקיבוץ וכרבע (27%) אינם שבעי רצון.

מאז 2002 ניכרת עליה  באחוז המשיבים שהם שבעי רצון מהאפשרות שלהם להשפיע על הנעשה בקיבוץ מ-27% ל-40%.

כמו כן, אחוז גדול יותר מגילאי 46-65 (47%) מאשר מגילאי 21-45 (40%) ומהקבוצה המבוגרת, גילאי 66 ומעלה, (35%) מציין שביעות רצון גבוהה מהאפשרות להשפיע על הנעשה בקיבוץ.

כיצד משפיע המצב הכלכלי של הקיבוץ, כפי שרואים אותו המשיבים, על האפשרות הניתנת להם להשפיע בנושאים חברתיים וכלכליים וכן את מידת שביעות רצונם מאפשרות זאת. באיור למטה מוצגת ההשוואה בין תשובותיהם של חברים מקיבוצים במצב כלכלי שונה המציינים שיכולת ההשפעה שלהם רבה וכן שביעות רצונם משיתופם בקבלת החלטות בקיבוץ.

55% מהמשיבים בקיבוצים החלשים כלכלית סבורים שהשפעתם האישית על החלטות הנוגעות לנושאים חברתיים נמוכה בהשוואה ל-36% מהמשיבים בקיבוצים החזקים כלכלית. כמו כן, 20% מהמשיבים בקיבוצים החלשים מעריכים את השפעתם בנושאים החברתיים כגבוהה בהשוואה ל-34% בקיבוצים החזקים כלכלית.

74% מהמשיבים בקיבוצים החלשים סבורים שהשפעתם האישית על החלטות הנוגעות לנושאים כלכליים נמוכה בהשוואה ל-54% מהמשיבים בקיבוצים החזקים. 7% מהמשיבים בקיבוצים החלשים מעריכים את השפעתם בנושאים כלכליים כגבוהה בהשוואה ל-19% בקיבוצים החזקים כלכלית.

46% מהמשיבים בקיבוצים החלשים כלכלית אינם שבעי רצון מהאפשרות להשפיע על הנעשה בקיבוץ בהשוואה ל-19% בקיבוצים החזקים; בקיבוצים החלשים 23% מהמשיבים שבעי רצון בהשוואה ל-48% בחזקים כלכלית.

כללית ניתן לומר, שקיים קשר בין המצב הכלכלי הנתפס של הקיבוץ לבין מידת היכולת של החברים להשפיע בנושאים חברתיים וכלכליים וכן ממידת שביעות רצונם מכך.

סקר המכון לחקר הקיבוץ – סקר בקרב הנהגות הקיבוצים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שיא של 9 שנים בהיקף הנזקים לחקלאות * את עיקר הנזק בשנה החולפת, למעלה מ-118 מיליון ש"ח, ספגו גידולי הירקות ובכללם אבטיח, מלון, תפוחי אדמה וגידולי ירקות לתעשייה משבר האקלים ממשיך לפגוע קשות בחקלאים
3 דק' קריאה
כנס 'ירקות קיץ' מוצלח במיוחד התקיים במרכז לחדשנות ויזמות בחיספין, כחלק ממהלך אסטרטגי להקמת ענף גידול חדש בגולן, שמטרתו לתת מענה למחסור החמור בירקות בשוק הישראלי בחודשי הקיץ. הכנס, שאורגן על ידי היחידה לחקלאות
2 דק' קריאה
שלחנו את ליאם ודור לחוויית בישול בירה בלב העיר תל אביב. זו סדנה שמלמדת על עולם הבירה כולל בישול ושתיית בירה לרוב. אבל אם אתם כבר באים לתל אביב, מומלץ בחום להצטרף גם לאחד
5 דק' קריאה
רס"ן בן שלי ממושב קדרון נפל בדצמבר 2023 בקרב גבורה בסג'אעייה * משפחתו בחרה להנציח את בן במספר אופנים * היה ברור להם שהנצחה הראויה לאישיותו, אמורה להיות בפעילות ערכית מתמשכת, כגון ליווי חניכים
11 דק' קריאה
"אני בטוח שאם היינו יודעים על שני תאים של חיזבאללה היינו ישר פועלים נגדם," אומר זוהר (זורקו) כהן, מראשי ארגון "עד כאן" – "אז למה אנחנו לא יודעים לפעול נגד 300-400 אנשים שמשליטים טרור
6 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן