תרגום: עמוס דה וינטר
שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור
מקור: EastFruit
עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים גם הם על מחירים מוכפלים
אנליסטים זיהו תרחיש מורכב בשוק המנדרינות האירופי לקראת סוף שנת 2024, שסומן בעקבות תדהמת הצרכנים מהמחירים הגבוהים ותלונות של יצרנים על יבול נמוך, שאינו תואם לרמות הביקוש. פדיר ריבלקו, דמות בולטת בשוק הפירות והירקות הבינלאומי, מדווח על ירידה משמעותית בייצור המנדרינות של טורקיה לשנה. לאור מעמדה של טורקיה כיצואנית מובילה של מנדרינות טריות, לירידה זו יש השלכות על דינמיקת התמחור ברחבי מזרח אירופה והמזרח התיכון, עם השפעה ניכרת על שוק האיחוד האירופי.
בלטביה, על פי מריט גאילייט (Marite Gailite) מ-Latvijas dārznieks, העונה נראה זינוק חריג במחירי המנדרינה ופירות ההדר, כאשר סופרמרקטים מתמחרים מנדרינות ב-1.99 אירו לק"ג ותעריפים מוזלים של 1.69 אירו לק"ג, למרות האיכות המפוקפקת. גאילייט מדגישה כי קיים ביקוש גלוי למנדרינות באיחוד האירופי, ומייחסת את היבול הנמוך למזג אוויר שלילי ולאתגרים לוגיסטיים. במקביל, איטליה ראתה עליות מחירים דומות, שהטרידו את הצרכנים שהתרגלו לתעריפים נוחים יותר עבור פירות העונה הללו.
מחירי המנדרינה הסיטוניים הגיעו לרמות חסרות תקדים במספר מדינות, כולל פולין, אוקראינה ומולדובה, כפי שאושר על ידי מאמצי ניטור המחירים של EastFruit. שווקים במרכז אסיה, כמו אוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים גם הם על מחירים מוכפלים, יחד עם בעיות כמו תעודות צמחיות מזויפות למנדרינות פקיסטניות. הירידה בביקוש בשוקי מפתח כמו רוסיה ואוקראינה, שהוחרפה על ידי גורמים כלכליים, הובילה להפסדים תפעוליים בקרב אורזים טורקיים ויבואנים רוסים, מה שמסבך את הדינמיקה הסחר.
ריבלקו שופך אור על הירידה ביבוא המנדרינות מטורקיה לאוקראינה, מ-43,000 טון בדצמבר 2023 ל-33,000 טון בדצמבר 2024, מה שמעיד על שינוי בתזרימי הסחר עם יוון, שמקזז חלקית את הגירעון. למרות אתגרי השוק הנוכחיים, היצואנים הטורקים נשארים אופטימיים, ומעכבים חוזים חדשים בציפייה לשיפור ברמות המחירים.
המחסור העולמי בתפוזים מחמיר מזג אוויר קיצוני משבש את היבול ומעלה את המחירים
מקור: TCD
תנאי מזג אוויר קיצוניים שיבשו את יבולי התפוזים ברחבי העולם, וגרמו להפחתה משמעותית בהיצע. בספרד – ההצפות הקטסטרופליות באוקטובר הובילו לפגיעה ניכרת בתשואות היבול של המדינה, עם הפסדים מוערכים של כ-205 מיליון דולר. ולנסיה, מחוז גדול לייצור תפוזים, נפגע במיוחד. מצב זה אילץ את השחקנים בשוק לחפש ספקים חלופיים. התרחיש מחמיר על ידי תפוקות תפוזים נמוכות דומות בברזיל ובפלורידה, מה שמוביל לזמינות מיץ התפוזים הנמוכה ביותר מזה כ-50 שנה, כפי שצוין על ידי איגוד מיץ הפירות הבריטי.
ספרד, בהיותה יצואנית התפוזים הגדולה בעולם בשנת 2022, עם שווי תעשייה של 3.65 מיליארד דולר, עומדת בפני השפעה כלכלית מהותית עקב הפחתת ייצור היבול. זה משפיע לא רק על התוצר המקומי הגולמי של המדינה, אלא גם על חקלאי התפוזים שלה.
התדירות הגוברת ועוצמת ההצפה, המיוחסת להתחממות הגלובאלית שנגרמת על ידי בני האדם, מדאיגות. טמפרטורות השיא של כדור הארץ בשנים האחרונות מצביעות על מגמה שעלולה לגרום להצפות תכופות יותר, להשפיע על החקלאות ולהוביל למחסור במוצרי צריכה כמו מיץ תפוזים, ובהמשך להעלות את המחירים. מחירי הבנצ'מרק של Mintec הדגישו עלייה של 130% במחירי מיץ התפוזים משנה לשנה.
בתגובה, חלק מהחקלאים מגוונים את ייצור ההדרים שלהם כדי לכלול מנדרינות, שהושפעו פחות ממזג אוויר קיצוני. בנוסף, שווקים חדשים נבחנים לאספקת תפוזים, כולל מצרים, יוון, מרוקו, ארגנטינה ופרו. טיפול בגורם השורש לשינויי האקלים על ידי הפחתת זיהום התחממות כדור הארץ, חיוני להפחתת ההשפעות העתידיות על החקלאות ואספקת המזון.
פונג'אב משקיעה 6.5 מיליון דולר לחידוש תעשיית ההדרים של פקיסטן ולהגברת היצוא
מקור: The Express Tribune
ממשלת פונג'אב מייעדת השקעה של 6.5 מיליון דולר לשיקום ושדרוג מגזר ההדרים של פקיסטן, אבן יסוד בייצוא החקלאי של המדינה. יוזמה זו, כפי שתוארה על ידי איגוד יצואני הפירות והירקות של פקיסטן (PFVA), נועדה להציג שיטות חדשניות ולגוון את זני ההדרים במספר צעדים אסטרטגיים.
בלב השינוי הזה עומדת הקמת משתלות הדרים נטולות מחלות, המסוגלות לייצר מיליון צמחים מדי שנה. בנוסף, הפרויקט יראה יבוא של זני הדרים חדשים ויצירת מטעי הדגמה בצפיפות גבוהה, כולם מצוידים בטכנולוגיות ההשקיה העדכניות ביותר. גם הכנסת יחידות ניידות לבדיקת קרקע ומים עומדת על הפרק, לצד החכרת קרקעות למשקיעים לפיתוח פרדסים אוונגרדיים.
ה-PFVA הדגיש את הצורך הדחוף להתמודד עם השפעות שינויי האקלים עם זני הדרים עמידים ומתודולוגיות חקלאות מתקדמות. "תעשיית ההדרים היא היצואנית החקלאית מספר אחת של פקיסטן, אך שינויי אקלים וזנים מיושנים מסכנים אותה. ההמלצות של ה-PFVA הניחו את הבסיס ליוזמה הטרנספורמטיבית הזו של ממשלת פונג'אב,", אמר וואהיד אחמד, מנהל ראשי של PFVA .
תוכנית מקיפה זו כוללת גם התקשרות עם ספקי שירותים פרטיים מוסמכים לניהול מטעים מיוחדים והשקת תוכנית מנהיגות באיכות הדרים להגברת ייצור ברמת יצוא. מעבדה מודרנית לבדיקת שאריות חומרי הדברה, שהוקמה בשיתוף עם שותפים בינלאומיים, תבטיח עמידה בסטנדרטים העולמיים. יתר על כן, מחקר שוק בינלאומי ממצה יזהה הזדמנויות חדשות ליצוא ההדרים של פקיסטן.
משלחת בראשות וואהיד אחמד מוכנה לדון בפרטי הפרויקט עם ההנהגה החקלאית של פונג'אב. "השקעה זו משקפת את המחויבות של ממשלת פונג'אב לשמור על עתיד תעשיית ההדרים שלנו ולמתן את ההשפעות של שינויי האקלים על המגזר החיוני הזה", ציין אחמד. היוזמה נועדה לא רק להצעיר את מגזר ההדרים, אלא גם לבצר את מעמדה של פקיסטן בשוק החקלאות הבינלאומי, ולסלול את הדרך לחוסן כלכלי וסביבתי.
צ'ילה: צפוי גידול בייצור קלמנטינות ומנדרינות
מקור: USDA FAS
הייצור של מנדרינות וקלמנטינות בצ'ילה יגדל ב-13.1% בשנים 2024-2025 ויסתכם ב-250,000 טון מטרי (MT), כך צפה לאחרונה משרד החקלאות האמריקני (USDA FAS).
אזור נטוע – השטח הנטוע במנדרינות צפוי להיות 12,700 דונם, עלייה של 4.8% לעומת עונת 2023-24. בשל רווחים גבוהים, השטח הנטוע באזורי מטרופוליטנה, או'היגינס ו-ואלפראיסו בחלק המרכזי של המדינה, גדל באופן משמעותי בשלוש שנות השיווק האחרונות. המנדרינות הפכו לחלופה רווחית עבור יצרנים באזורים אלה.
לדוגמה, באזור Valparaíso, נטיעות מנדרינות גדלו בגלל יכולת ההתאמה של היבול לשטח ולאקלים. היצרנים עברו מאבוקדו, הרגיש מאוד לטמפרטורות נמוכות ולחות – למנדרינות, ושתלו אותם על גבעות באמצעות השקיה בטפטוף.
גשם ובצורת – כללית, בצ'ילה ירדו גשמים בשפע בחורף 2023–24. עם זאת, באזור גידול המנדרינה העליון של קוקימבו, הבצורת נמשכת וזמינות המים להשקיה אינה מספקת. אזור קוקימבו מחזיק ב-42.2% משטח המנדרינות של צ'ילה. לבצורת באזור זה יש השפעה רבה על ייצור המנדרינות של צ'ילה.
יצוא ויבוא – פרויקטי ייצוא של USDA FAS בשנים 24 -2025 יגדלו ב-14.1% ויסתכמו ב-218,000 MT. בעונת 2023-24, עד ספטמבר, שוק היצוא הראשון של צ'ילה ביצוא מנדרינה היה ארצות הברית, שקיבלה 139,859 MT מנדרינות וקלמנטינות מצ'ילה. נתון זה משקף 97.1% מיצוא ההדרים של צ'ילה. שווקים נוספים למנדרינות מצ'ילה הם קנדה, ספרד ומקסיקו.
צ'ילה מייצאת מנדרינות ממאי עד דצמבר. היצוא מגיע לשיא בסביבות ספטמבר בכל שנה. בעונת 2023-24, היצוא היה נמוך יותר בחודשי השיא, בשל היקפי ייצור נמוכים שנבעו מבצורת באזור קוקימבו.
נפח היבוא של מנדרינות לשווקים בצ'ילה אינו עולה על 1,000 MT בשנה. בעונת 2023-24, על פי נתונים עד ספטמבר, ייבאה צ'ילה 210 MT של מנדרינות, ירידה של 56.5% לעומת 2022-23. ארצות הברית היא הספקית המובילה של מנדרינות לצ'ילה, עם נתח שוק של 68.6%.