יבול שיא
הרפת והחלב
גימלאי קיבוץ

היש לגימלאי בקיבוץ המתחדש זכות לתקציב, בנוסף לפנסיה?

2 דק' קריאה

שיתוף:

  שופטי בג"ץ דחו  עתירה של בעז אפלל, לחייב קיבוצים מתחדשים להעביר "תקציב" לחבריהם

בעז אפלל חבר קיבוץ יפתח, אינו מוותר. לפני כשנה נדחתה עתירה שהגיש לבג"ץ בעניין "הסדרת זכויותיהם של חברי קיבוץ מתחדש שהגיעו לגיל פרישה" וכעת הוא חוזר בעתירה דומה לפני הרכב שופטי בג"ץ: דפנה ברק-ארז, דוד מינץ ויעל וילנר.

טענתו המרכזית מתייחסת ללשון ההגדרה של המונח "קיבוץ מתחדש" ב"תקנות הסיווג" או בשמן המלא: "תקנות האגודות השיתופיות (סוגי אגודות)".

תקנה 5 לתקנות אלה מגדירה  "קיבוץ מתחדש", בין השאר, כקיבוץ אשר בתקנונו הוראה באחד או יותר מהעניינים האלה: (1) חלוקת תקציבים לחבריה בהתאם למידת תרומתם, לתפקידיהם או לוותקם בקיבוץ (2) שיוך דירות (3) שיוך אמצעי הייצור  לחברים.

טענו המרכזית של החבר-העותר היא, כי הגדרה זו מלמדת על כך, שכל חבר קיבוץ מתחדש, לרבות כל חבר קיבוץ מתחדש שהגיע לגיל פרישה, זכאי לקבל "תקציב". לשיטתו, מתארת השופטת ברק-ארז, זכות זו היא בנוסף לזכותו של חבר קיבוץ מתחדש שפרש מעבודה לקבל "גמלה פנסיונית".

באמצעות עו"ד אורן פרג' בנימין טען אפלל, כי  חברי קיבוץ מתחדש בגיל פרישה אינם מקבלים כיום "תקציב" בנוסף ל"גמלה  הפנסיונית"  (סכום הפנסיה שמשלם הקיבוץ לחבריו) לפי  תקנות הערבות ההדדית, ובדרך זו נפגעות זכויותיהם הכלכליות. הוא הגיש את העתירה כנגד רשם האגודות השיתופיות ושר הכלכלה. אלה האחרונים ביקשו באמצעות עורכות הדין  תהילה רוט ונטע אורן  (ממחלקת הבג״צים בפרקליטות המדינה), לדחות את העתירה על הסף, והסבירו כי "העותר מבקש לקרוא לתוך תקנות הסיווג, המגדירות את סוגי האגודות השיתופיות, זכויות כלכליות מהותיות ואף סמכויות אכיפה ביחס לקיבוץ מתחדש". החבר השיב כי לעמדתו, תקנות הסיווג מקנות זכויות כלכליות נוספות לחברי קיבוץ מתחדש, ובכלל זאת גם לחברים בגיל פרישה, ללא כל תלות בזכויות אחרות, הניתנות להם מתוקף דברי חקיקה אחרים.

הוא גם ציין, שטענותיו אלה שונות מעתירה אחרת שנדחתה בזמנו שהגישה עמותת "פנסיה בראש" (שביקשה לתקן את חישוב סכום 'התקציב הפנסיוני' לחבר בגיל פרישה, כך. שגמלת הפנסיה לחבר עם 35 שנות ותק תעמוד על 70% מהשכר הממוצע באותו קיבוץ, במקום 40%  מהשכר הממוצע במשק, כפי המצב הקיים).

יש בעתירה, אמרה השופטת ברק-ארז, "טענות כלליות בנוגע לחלוקת התקציבים בקיבוץ מתחדש", אך היא אינה כוללת תשתית עובדתית סדורה לביסוס הטענות. כידוע, הסבירה השופטת, העדר תשתית עובדתית מפורטת וברורה שעל יסודה ניתן לבחון את הטענות המועלות בעתירה, עלול להוות כשלעצמו עילה לדחייה על הסף. השופטת ציינה כי קיים פגם בכך שהחבר  לא צרף  כמשיבים (כצדדים נוספים)  לעתירתו את כלל הגורמים הנוגעים לסוגיה הנדונה, והוסיפה כי גם לגופם של דברים העתירה מעוררת קושי,  בשים לב לכך שהחבר  לא הניח תשתית משפטית ברורה בכל הנוגע לסמכות האכיפה שלשיטתו על רשם האגודות ושר הכלכלה להפעיל.

במישור היותר כללי, אמר בג"ץ, כי ל"נוכח העובדה שהעתירה מכוונת לשינוי משמעותי בכל הנוגע לחיובים כספיים שבהם יישאו קיבוצים מתחדשים כלפי חבריהם, על הטוען לכך שיש להטיל עליהם חיוב כזה, להצביע על מקור סמכות ברור לעשות כן".

סוף דבר, בג"ץ דחה את העתירה וציין כי "לפנים משורת הדין", הוא אינו מחייב את החבר בהוצאות משפט, "אך העותר ישים אל ליבו, כי לא לעולם חוסן בהקשר זה".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן