יבול שיא
הרפת והחלב
עובדים זרים תשלום ביטוח רפואי

העסקת עובדים זרים בקיבוץ – אחריות נושא משרה

2 דק' קריאה

שיתוף:

שתי אגודות שיתופיות ('המדגרה' ו'המשתלה') מקיבוץ בית העמק, הואשמו בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, בהעסקת עובדים זרים ללא היתר, ובניגוד לחוק "עובדים זרים".

גם שני 'המנהלים הפעילים' של שתי האגודות הללו – הואשמו בעבירה על חוק זה, שמחייב "נושא משרה לפקח ולעשות כל שאפשר למניעת עבירות" (בגדר 'נושא משרה', נכללים, לפי חוק זה, גם מנהל פעיל בתאגיד וכן מי שחובתו לפעול לקיים את חובות התאגיד שלא להעסיק עובדים שלא כדין).

  'המשתלה' הגיעה להסדר טיעון לפיו הורשעה ונקנסה. אשר ל'מדגרה' ושני המנהלים כאמור, נמשך הדיון בבית הדין. 

כדי להרשיע בפלילים אדם שעבר עבירה – יש להוכיח את "היסוד העובדתי" של העבירה (העובדות שמהוות את מעשה העבירה) וגם את "היסוד הנפשי" שבעבירה (המודעות לרכיבים העובדתיים של העבירה, לטיב המעשה ולתוצאה, כוונה, פזיזות, אדישות, רשלנות ועוד).

חוק העונשין קובע כי אדם מבצע עבירה רק אם עשה אותה ("היסוד העובדתי") "במחשבה פלילית" ("היסוד הנפשי").  

עוד קובע חוק עובדים זרים, כי אם נמצא שתאגיד עבר עבירה של העסקת עובדים שלא כדין,  נוצרת חזקה שנושא משרה בתאגיד הפר את חובתו, אלא אם הוכיח שנהג בלא מחשבה פלילית ובלא רשלנות, ופעל ככל שניתן היה למנוע את העבירה.

העסקת עובדים זרים בקיבוץ

השופט אסף הראל פסק שעלה בידי המדינה לעמוד בנטל השכנוע להוכיח מעבר לספק סביר את התקיימות היסוד העובדתי בעבירות בהן הואשמו המדגרה והמשתלה.

במילים אחרות: הוכח שהמדגרה והמשתלה העסיקה עובדים זרים מבלי שניתן היתר ממשרד הפנים להעסיק אותם. 

עם זאת קבע השופט כי לא הוכח שהתקיים אצל אגודת-המדגרה ואף לא אצל מנהלי האגודות  היסוד הנפשי בעבירות שיוחסו למדגרה ולמשתלה.

לא הוכח, הסביר השופט, שאצל המנהלים הייתה מודעות לכך שהעובדים הזרים לא היו רשאים לעבוד במדגרה ובמשתלה, ולכך שלא היה היתר להעסיקם.

השמת העובדים הזרים בקיבוץ ובתאגידיו, מצא השופט, טופלה בצורה בלעדית בידי הקיבוץ, לרבות הסדרת חוקיות העסקתם, ולא על ידי תאגידי הקיבוץ עצמם (ובכלל זה המדגרה או המשתלה).  

לנאשמים, כאורגנים של המדגרה והמשתלה אשר שימשו כמנהליה, המשיך השופט, לא הייתה מודעות שהעסקת העובדים הזרים הייתה בלתי חוקית.

הם הסתמכו על כך שהקיבוץ מטפל בלעדית בכך. זו הסתמכות סבירה, במבנה של ההתנהלות בבית העמק, ולא הייתה בכך כל רשלנות. תפקידם לא כלל עיסוק בנושא העובדים הזרים בקיבוץ או בהסדרת חוקיות העסקתם.

משכך, נסתרה אותה חזקה הקובעת אחריות לנושא המשרה בתאגיד, הוסיף השופט ופסק כי יש לזכות את שני המנהלים ואת אגודת-המדגרה. 

הנאשמים יוצגו בידי הפרקליטים: דין סיני, אלון קלמנסון, ארז בלוך. המדינה   יוצגה בידי הפרקליטה חגית רונן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן