"במידה ובית הדין הארצי לא ייתן מענה נפתח בשביתה מלאה" כך אמר חן לוי, חבר בוועד הרבש"צים, בישראל * לדבריו, שביתה כללית של הרבש"צים פירושה החזרת הנשקים האישיים ורכבי הביטחון * משרד הביטחון ממשיך לטעון כי האחריות על הרבש"צים היא בידי הישובים והמועצות האזוריות
וועד הרבש"צים בישראל: מאבק הרבש"צים בישראל לקבלת הכרה כעובדי משרד הביטחון (משה"ב) ממשיך לצבור תאוצה. ביום שלישי שבוע שעבר, היו הרבש"צים אמורים לפתוח בשביתה כללית, כולל החזרת נשקיהם האישיים, אולם זו נדחתה בהסכמה, לאחר ששופטת בית הדין הארצי לעבודה קבעה דיון חירום בנושא הרבש"צים ליום שלישי השבוע.
כפי שדיווח ב-"קו למושב", באמצע דצמבר 2019 הורתה שופטת בית הדין המחוזי לעבודה על משרד הביטחון להצטרף למשא ומתן בין ההסתדרות הלאומית והרבש"צים לבין המועצות האזוריות. באותו דיון לא חסכה שופטת בהד"ן האזורי לעבודה, אריאלה גילצר, במילים בדבר אחריות משרד הביטחון לדאגה לרבש"צים.
השופטת ציינה, כי יש לקיים תוך 48 שעות דיון ראשון במשא ומתן ולדווח עליו לבהד"ן האזורי לעבודה. לטענת הרבש"צים משרד הביטחון לא הגיע לדיונים בלב חפץ ולכן תכננו הרבש"צים לפתוח בשביתה מלאה כבר ביום שלישי שעבר, אולם בשל החלטת השופטת המחוזית להעביר את הדיון בנושא לדיון בבית הדין הארצי לעבודה, דחה וועד הרבש"צים את השביתה.
חן לוי, חבר בוועד הרבש"צים, מסר כי: "מאז החרפנו את המאבק, אנחנו נמצאים כבר 17 ימים בעיצומים, אנחנו עדיין בנתק מול הצבא ומחר (יום שלישי השבוע) נראה מה יחליט בהד"ן ארצי לעבודה. גם השופטת בבהד"ן המחוזי לא הבינה איך המדינה מבזה את המדינה בצורה כזאת, זה היה באמת מחזה סוריאליסטי. בסופו של דבר מישהו צריך להיות המבוגר האחראי, הקשר שלנו עם התושבים ישיר ומיידי ואם בהד"ן הארצי לא ייתן לנו מחר תשובות נצא לשביתה מלאה, כוללה החזרת הנשקים וכלי הרכב, כך שגם אם נצטרך לתת מענה, לא יהיו לנו את הכלים לעשות זאת."
לדברי לוי: "מקומנו הטבעי להיות מועסקים במשה"ב, ואמנם עד תחילת עד שנות ה-2000 היינו מועסקים ע"י משה"ב. בעצם, יש כ-60 רבש"צים רבש"צים וותיקים שהם עדיין מועסקים על ידי משה"ב.
"זה תפקיד שנוצר עוד לפני קום המדינה – תמיד היה מישהו שאחראי על הביטחון ביישוב, שדאג לביטחון הישובים בפריפריה. מי שאמור להתמודד מול שריפה, מחבלים או חדירה ליישוב חייב להיות תחת אחריות משה"ב.
וועד הרבש"צים בישראל
"גם בשוטף, משה"ב דואג שנשמור על תקינות ומוכנות המתקנים ביישוב שבאחריותו – מערכת הכריזה, חדר ביטחון, המקלטים, הגדר ההיקפית – כל אלה הם באחריות הרבש"ץ לא רק בחירום אלא גם בשגרה. לאחרונה אנחנו רואים שמשרד הביטחון מקצץ בסל הביטחון של הישובים בפריפריה. מהרגע שנחזיר את הנשקים והרכבים זה יהיה מדובר בממש סיכון חיי אדם אבל נראה שלאיש לא אכפת. מצד אחד, אם רבש"צ מאבד נשק הוא עומד למשפט בבית דין צבאי ומאידך אם הוא נפצי אז משרד הביטחון לא מכיר בו. צריך לשים לזה קץ. מדובר באוסף של פקידים שאין להם קשר מציאותי עם השטח."
יש לציין כי רבש"צים רבים נפגעו במהלך מילוי תפקידם: זאביק עציון ז"ל מנירים, נהרג במבצע צוק איתן; יצחק קברטץ ז"ל, הרב"ש של מנרה נרצח ע"י יהודי ועמית שטיינהארט, הרבש"ץ של הר אדר, שחיסל את המחבל בפיגוע ביישוב נפצע קשה ועוד רבים אחרים. למעשה, רבים מהרבש"צים נפגעו בצורה כזאת או אחרת בעת מילוי תפקידו, אם מירי, פיצוץ, עימות פיזי, שריפה ועוד.
לטענת וועד הרבש"צים: "הרבש"צ נמצא באירועים מסכני חיים, אולם לאחר שההמולה שוככת והדי התקשורת דועכים – הרבש"צ לא מקבל את הכיסוי שהוא אמור לקבל, כי לא הישוב, לא המועצה ולא משרד הביטחון לוקחים עליו אחריות."
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון מוקיר ומעריך את פועלם של הרבש"צים ואת תרומתם לחיזוק הביטחון ביישובים. לכן גיבש המשרד, יחד עם מרכז המועצות האזוריות, הסכם חדש, הכולל הגדלה של תקציב הסיוע במימון מרכיבי ביטחון למועצות וליישובים המעסיקים רבש"צים. רובן המוחלט של המועצות האזוריות, לרבות ביישובי עוטף עזה, כבר חתמו על ההסכם החדש וקיבלו את התקציב. מספר מועצות בודדות טרם חתמו ואנו פועלים מולן בניסיון להגיע לסיכומים".