יבול שיא
הרפת והחלב
ארון קודש תוצרת רהיטי לביא

זכויות יוצרים בארון קודש

2 דק' קריאה

שיתוף:

התקבלה תביעת פיצויים של 'רהיטי קיבוץ לביא' כנגד מי שהעתיק עיצוב ארון קודש

האם "הדמיה ממוחשבת" של עיצוב ארון קודש היא "יצירה אמנותית" שמוגנת לפי חוק זכויות יוצרים או שמא מדובר ב"מדגם" שאם לא נרשם, אינו זוכה להגנה מפני העתקה? השופטת תמר נאות פרי מבית המשפט המחוזי בחיפה דנה בכך בתביעת פיצויים שהגישה "תעשיות רהיטים לביא", האגודה השיתופית מקיבוץ לביא, שמתמחה בייצור רהיטים לבתי כנסת (נקרא לה כאן – התובעת) כנגד מי שלטענתה העתיק עיצוב של ארון קודש שהיא יצרה.

התובעת סיפרה שניהלה מו"מ עם נציגי בית כנסת בנתניה, שביקשו לרכוש ממנה מושבים וארון קודש. היא הפיקה והציגה לבית הכנסת תריסר הַדְמָיוֹת ממוחשבות לאפשרויות שונות לבניית ארון הקודש, אך בית הכנסת בחר לרכוש מהתובעת רק את המושבים. בהמשך נודע לתובעת כי אדם אחר (נקרא לו כאן – הנתבע) יצר ומכר ארון קודש לבית הכנסת.

לטענת התובעת, באמצעות עו"ד שבח ילון, הנתבע העתיק את ההדמיות שהכינה ובנה לפיהן ארון קודש. לטענתה, יש לה זכויות יוצרים בהדמיות באשר אלה "יצירות אמנותיות", המוגנות ב"חוק זכויות יוצרים", והנתבע שהעתיק את ההדמיות, פעל שלא כחוק.

באמצעות עו"ד עפרה אורנשטיין טען הנתבע, שמעצב בחברה שבבעלותו יצר לבקשת בית הכנסת דגמים של ארון קודש "בסגנון מרוקאי", בהשראת אלמנטים ידועים ומוכרים לכלל, שאין בהם זכויות יוצרים לתובעת. הנתבע אמר שלא הייתה לו גישה להדמיות, והן לא הועברו אליו מבית הכנסת.

זכות היוצרים, נסביר, מגינה על קניינו הרוחני של אדם ב"יצירה" (ספרותית, אמנותית, דרמטית, מוסיקלית שֶׁקוּבְּעָה בצורה כלשהי). חוק זכויות יוצרים מעניק ל"יוצר" את הזכות למנוע מאחר להעתיק ללא רשותו את "היצירה".

לפי חוק זכויות יוצרים, אמרה השופטת, נכללים בגדר "יצירה אמנותית" גם רישום או יצירה אדריכלית (בין אם הועלו על הכתב, בצילום, בציור או בקובץ מחשב). יש להוכיח שמקורה של היצירה הוא ביוצר עצמו והיא לא מבוססת על יצירה אחרת. על היוצר להוכיח כי השקיע "עמל" ביצירה (זמן, עבודה, כישרון, ידע), ויש בה מידת יצירתיות המשקפת ביטוי אינטלקטואלי ואמנותי שלו. היא פסקה, שעיצוב ארון הקודש וההדמיות מהווים יצירות אמנותיות המוגנות מכוח החוק והתובעת היא בעלת הזכויות בעיצוב ובהדמיות. בהתאם, המשיכה השופטת, הנתבע או כל אדם אחר, לא רשאי להעתיק את ההדמיות או ליצור ארון קודש על סמך עיצוב התובעת ללא היתר שלה. השופטת מצאה שהנתבע העתיק את העיצוב ואמרה כי "די במבט חטוף ובעין שאינה מקצועית", כדי להבחין כי שתיים מתוך ההדמיות כמעט זהות לארון הקודש שבנה הנתבע בפועל.

השופטת דחתה את טענת הנתבע שמדובר ב"מדגם שלא נרשם" ולכן "אין הגנה" לתובעת כנגד העתקה (מדגם רשום" מעניק הגנה בתחום הקניין הרוחני  לגבי המאפיינים החזותיים של המוצר קווי המתאר והמראה שלו, הצבע, החומר ועוד). דיני המדגמים והעיצובים נועדו לאפשר לגורמים מסחריים ייצור חוזר ומדויק של עותקים מהמוצר, לצורך שיווק המוני. ההדמיות והעיצוב, שיצרה התובעת, הם פריטים בודדים שנועדו לבניית ארון קודש, ב"התאמה אישית". ההדמייות הן כאמור, "יצירה" ולא חייבים ברישום כ"מדגם".

השופטת חייבה את הנתבע לפצות את התובעת, רהיטי לביא בסך 60,000 שקלים והוציאה צו המונע ממנו להשתמש בהדמיות של התובעת או בעיצוב של ארון הקודש, ואף לא לפרסם את תמונת ארון הקודש שהוא ייצר עבור בית הכנסת. כן חייבה אותו השופטת לשלם הוצאות משפט לתובעת בסך 15,000 שקלים.

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שבו ארבל, גדי, ירדן ועופר מניר עוז וקית' מכפר עזה  *תמונה ראשית: גדי מוזס, ירדן ביבס, ארבל יהוד, עופר קלדרון, קית' סיגל  שישה חטופים וחטופות חזרו במהלך השבוע האחרון במסגרת השלב הראשון של העסקה
2 דק' קריאה
קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, משיקה את  תחרות הצילום המסורתית "הגלריה החקלאית" לשנת 2025. כמדי שנה, התחרות מוקדשת בכל פעם לנושא אחר. הפעם היא תתקיים בסימן הצדעה לחקלאיות  הישראליות ולתרומתן הייחודית לחקלאות ולחברה.
2 דק' קריאה
כנס 'ירקות קיץ' מוצלח במיוחד התקיים במרכז לחדשנות ויזמות בחיספין, כחלק ממהלך אסטרטגי להקמת ענף גידול חדש בגולן, שמטרתו לתת מענה למחסור החמור בירקות בשוק הישראלי בחודשי הקיץ. הכנס, שאורגן על ידי היחידה לחקלאות
2 דק' קריאה
שלחנו את ליאם ודור לחוויית בישול בירה בלב העיר תל אביב. זו סדנה שמלמדת על עולם הבירה כולל בישול ושתיית בירה לרוב. אבל אם אתם כבר באים לתל אביב, מומלץ בחום להצטרף גם לאחד
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן