יבול שיא
הרפת והחלב
זכות למגורים לשוכרים בקיבוץ

התיתכן זכות למגורים לשוכרים בקיבוץ ללא הגבלת זמן?

2 דק' קריאה

שיתוף:

שוכרים סרבו לעזוב את דירתם בקיבוץ אלמוג לאחר מגורים של 17 שנים. בית המשפט נדרש לברר למי יש זכויות בקרקע

הורים ובנותיהם התגוררו משנת 2004, בתנאי שכירות בדירה בקיבוץ אלמוג. הסכם השכירות המקורי הוגבל לתקופה של שנה אחת ומאז הוארכו ההסכמים, מעת לעת, ובכל פעם בשנה.

לפי ההסכם האחרון הסתיימה תקופת השכירות ביולי 2018. הקיבוץ הודיע לשוכרים כי הדירה דרושה לו לצורך מכירתה לחברים חדשים בקיבוץ, והציע להם לעבור לדירה משופצת אחרת.

משסרבו השוכרים לכך ("אני לא עובר לשום מקום", הם כתבו במסרון), הגיש הקיבוץ, באמצעות עו"ד אילנה שפרלינג בוטנסקי (גולן גולדשמיט ושות'), לבית משפט השלום בירושלים, תביעה לפינוי השוכרים מהדירה.

באמצעות עו"ד מרדכי שמעון טענו השוכרים כי יש להם "זכות למגורים בדירה ללא הגבלת זמן", וביקשו לראות בהם "חברים בקיבוץ או מועמדים לחברות".

הם טענו כי במסגרת מבצע קליטה שעודד משפחות צעירות להיקלט בישובי צפון ים המלח והבקעה, הזמינה אותם ההסתדרות הציונית להיקלט בקיבוץ. משכך, גם טענו שאין לקיבוץ זכויות בדירה ואין הוא יכול לתבוע מהם לפנותה.

השופט אלעד פרסקי ציין כי מכוח הסכם הרשאה בין ההסתדרות הציונית העולמית לבין הממונה על הרכוש הנטוש והממשלתי, העניקה ההסתדרות הציונית העולמית זכויות בקרקע לקיבוץ אלמוג.

מכאן, זכותו של הקיבוץ לדרוש את פינוי השוכרים. "די בכך שמגורי השוכרים מבוססים על הסכמי השכירות מול הקיבוץ כדי לדחות את טענתם להיעדר זכויות, הסביר השופט, שכן ככל שלקיבוץ אין זכות בדירה, גם לנתבעים אין בה זכות.

העובדה שההסתדרות הציונית עודדה משפחות ליישב ישובים האלה, אינה הופכת אותה לצד בהתקשרות הנוגעת לדירה".

בהסכמי השכירות שנחתמו, מצא השופט, נקבעו הוראות לגבי שמירת אורחות החיים בקיבוץ, אפשרות לימוד במסגרות החינוך בקיבוץ, השתתפות בפעילות חברתית ובתורניות השמירה בקיבוץ, אך אין בכך כדי לשנות את שנאמר שם במפורש כי תקופת השכירות הוגבלה בכל פעם לשנה אחת. השוכרים לא הוכיחו כי ישנה משפחה שאינה חברת קיבוץ אך

זכאית למגורים ללא הגבלה. עוד הוצג שלאחר שאלמוג הפך ל"מתחדש" אין אפשרות לחברות בקיבוץ ללא רכישת זכויות בבית.

אכן, אמר השופט, בני הזוג השוכרים התכוונו להשתקע בקיבוץ, אך מעולם לא הגישו בקשה להתקבל כחברים בקיבוץ, ומה שעצר אותם הייתה בעיה כלכלית (היעדר פנסיה מתאימה).

סוף דבר, פסק השופט שאין במגורי השוכרים בקיבוץ במשך כ-17 שנים, כדי ליצור להם זכות שמעבר לזכות החוזית. יחד עם לנוכח נוכח תקופת המגורים הארוכה שלהם בקיבוץ הוא נתן להם שהות לפינוי הדירה עד ליולי 2022.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן