השופט צבי דותן מבית המשפט המחוזי מרכז, קיבל בשבוע שעבר עתירה שהגישו למעלה מ-500 תושבים בגבעת ברנר והמועצה האזורית גבעת ברנר, למנוע מחברת תדיראן סוללות להקים מפעל לייצור סוללות בתחום הקיבוץ. בית המשפט קבע כי המפעל אינו עומד בתקנות לשמירת איכות הסביבה.
בשנת 2016 רכשה תדיראן מגרש באזור המיועד לתעשייה בגבעת ברנר, סמוך לשכונת מגורים בקיבוץ, בכוונה להעתיק אליו מפעל סוללות שלה שהיה ממוקם בקרית עקרון הסמוכה.
המגרש נרכש בעלות של 100 מיליון שקל והחברה החלה בהליכים לקבלת היתר לבניית המפעל. ב-2019 דחתה הוועדה המקומית את התוכנית שהגישה תדיראן, והחברה הגישה ערר לוועדת הערר המחוזית על ההחלטה.
הוועדה המחוזית קיבלה את הערר ואישרה את התכנית, בכפוף לאישור המשרד להגנת הסביבה. לפני שנה הוגשה חוות דעת של המשרד להגנת הסביבה, והיא קובעת שבמפעל המתוכנן ייעשה שימוש בחומרים מסוכנים, שאינו עולה בקנה אחד עם מבני מגורים הנמצאים בסמוך.
חומר הגלם העיקרי במפעל הוא תיוניל כלוריד, הנחשב רעיל יותר מאמוניה. המשרד להגנת הסביבה קבע כי המפעל אינו עומד במדיניות מרחקי ההפרדה מבתי מגורים, ולא אושר על ידו.
בית המשפט המחוזי מרכז לוד, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, קיבל כאמור את עתירת התושבים וקבע כי המפעל לא יוקם במגרש בו תוכנן להיבנות.
השופט צבי דותן כתב: "לא יכול להיות ספק בכך שהמפעל לייצור סוללות, המתוכנן לקום על ידי תדיראן, איננו עומד בהוראות לשמירה על איכות הסביבה, ולכן אסורה הקמתו במיקום זה".
ולסיכום: "העתירות נגד ועדת הערר, נגד תדיראן ונגד הועדה המקומית, מתקבלות, ככל שהן נוגעות לטענה שלא ניתן לאשר את בקשת ההיתר של תדיראן להקמת מפעל לייצור סוללות במגרש 4/1 הואיל והמבנה והשימוש המבוקשים 'אינם עומדים בהוראות לשמירה על איכות הסביבה'…אני מבטל אפוא את החלטת ועדת הערר לאשר את בקשת ההיתר של תדיראן".
חברת תדיראן מפעל סוללות | צילום: שאטרסטוק