ענף הבקר האמריקאי מקווה כי פסגת המנהיגים בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג תוביל לחידוש רישיונות היצוא לסין, לאחר שמאות מפעלי בשר אמריקאיים איבדו את הגישה לשוק הסיני בשנה האחרונה
*תמונה ראשית: שוק בסין. קרדיט: Image by GuangWu YANG from Pixabay
יצרני הבקר בארצות הברית מפעילים לחץ כבד על הממשל האמריקאי לקדם חידוש של רישיונות היצוא לסין במהלך הפסגה המתוכננת בין הנשיא דונלד טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג ב-14-15 במאי.
המאבק מתרחש על רקע המשך מלחמת הסחר בין שתי המעצמות וההגבלות שהטילה סין על יבוא בשר בקר אמריקאי, אשר פגעו משמעותית ביצואנים בארצות הברית.
על פי נתוני המכס הסיני, יותר מ-400 מפעלי בשר אמריקאיים איבדו בשנה האחרונה את זכאותם לייצא לסין, לאחר שרישיונות שניתנו בין השנים 2020-2021 פשוט פקעו ולא חודשו. מדובר בכ-65% מהמפעלים שהיו רשומים בעבר ליצוא לשוק הסיני.
שוק של 1.7 מיליארד דולר
לפני ההחרפה במתיחות המסחרית, סין הייתה אחד משוקי היעד החשובים ביותר עבור תעשיית הבקר האמריקאית. יצוא הבקר האמריקאי לסין הגיע לשיא של כ-1.7 מיליארד דולר בשנת 2022.
בענף טוענים כי סין לא סיפקה הסבר רשמי לכך שאפשרה לרישיונות לפקוע, למרות התחייבויותיה במסגרת הסכם הסחר Phase One שנחתם בין המדינות בשנת 2020.
ג'סטין טאפר, נשיא התאחדות מגדלי הבקר של ארצות הברית, אמר כי בבית הלבן הבטיחו לנציגי הענף שהנושא יעלה באופן רשמי במהלך הפסגה.
לדבריו, היצרנים האמריקאים פועלים לכך שסוגיית יצוא הבקר תהפוך לאחד הנושאים המרכזיים בשיחות בין המנהיגים.
המחסור בבקר בארה"ב מייקר את המחירים
המשבר מגיע בתקופה רגישה במיוחד עבור שוק הבקר האמריקאי. מחירי הבקר בארצות הברית נמצאים ברמות שיא, בעיקר בשל הידלדלות עדרי הבקר במדינה והיצע מוגבל של בעלי חיים לשחיטה.
המצב הזה כבר הוביל לירידה ביצוא האמריקאי ולהגדלת יבוא הבשר ממדינות כמו אוסטרליה וברזיל.
עם זאת, בענף מעריכים כי דווקא כעת קיימת הזדמנות לחידוש היצוא לסין, בין היתר משום שאוסטרליה מתקרבת למיצוי מכסות היצוא שלה לשוק הסיני.
גם אם יחודש היצוא – התחרות תהיה קשה
למרות התקוות בארצות הברית, גורמים בענף הבקר בסין מעריכים כי גם אם הרישיונות יחודשו, לא צפויה חזרה מהירה להיקפי היבוא של השנים הקודמות.
הסיבה המרכזית היא שבשר אמריקאי מתמודד כיום עם מכסים גבוהים יותר בהשוואה לבשר מאוסטרליה, לצד תחרות גוברת מצד יצרנים מקומיים בסין.
לדברי גורמים בענף הסיני, הממשלה בבייג'ינג מעודדת כיום פיתוח של גידול בקר איכותי מקומי, במטרה להפחית את התלות ביבוא מארצות הברית ומאוסטרליה.
בענף מעריכים כי עבור סין, סוגיית רישיונות היצוא הפכה לכלי מיקוח פוליטי במסגרת מערכת היחסים המורכבת עם וושינגטון, ולא רק לנושא מסחרי טהור.


