יבול שיא
הרפת והחלב
חלום על קיבוץ

יש לנו חלום – חלום על קיבוץ

3 דק' קריאה

שיתוף:

חלום על קיבוץ: המשנה למזכ"ל התנועה הקיבוצית, גיל לין, ביחד עם ראשי האגפים בתנועה: דבי ברא"ס, רו"ח דגן לוין, ד"ר אילת גלס ועפרי רביב, הציגו בכנס הנהגות הקיבוצים השביעי, שהתקיים בשבוע שעבר, את חזונם לקיבוצים כפי שהם יכולים וצריכים להיות בשנים הבאות. הרצאותיהם של לין וראשי האגפים לוו באפליקציה שיתופית, דרכה הביעו כל משתתפי הכנס את דעתם לגבי החזון שהוצג

את הרצאה, שלוותה במצגת אינטראקטיבית, פתח גיל לין בהצגת תפיסת הקיבוץ כמערכת חברתית וכלכלית רב תחומית משולבת, אשר מרכיביה השונים משפיעים זה על זה ויכולים לתמוך ולחזק זה את זה, כאשר הם פועלים באופן מסונכרן בהתאם לחזון משותף.

בהמשך הזמין לין את ראשי האגפים להציג את מרכיבי "החלום הקיבוצי" כל אחד בתחום מומחיותו.

רו"ח דגן לוין, ראש אגף כלכלה, הציג את החלום שלו – "קהילה קיבוצית במיטבה" הבונה "כלכלה קיבוצית במיטבה: "הכלכלה הקיבוצית נבנתה על 3 יסודות: הון אנושי, יתרונות ארגוניים והיותה הזרוע המבצעת של מדיניות הממשלה, אלא שיסודות אלו נפגעו ונשחקו מאד עם השנים ואינן צפויות להתאושש; על כן יש לחפש אסטרטגיות אחרות", אמר לוין.

בהמשך סקר לוין סדרה של אסטרטגיות אפשריות והתמקד באסטרטגיית ה"קהילה קיבוצית במיטבה", המתחייבת מהשינויים הצפויים בשוק העבודה – טכנולוגי, גלובלי, רווי תובנות מלאכותיות, תזזיתי ומערב תחומים. לתפיסתו של ראש אגף כלכלה, שוק זה צפוי לאמץ דפוסים של "קפיטליזם חזירי" – מובטלים רבים, עובדי שירותים שישתכרו מעט יחסית וקבוצה של עובדים מיומנים טכנולוגית, יצירתיים או יזמיים, שישתכרו משכורות עתק ויקימו פעילויות כלכליות מרתקות. "הקיבוץ יהיה חייב למשוך אותם (גם אותם) אליו, ויוכל לעשות זאת רק אם יציע להם איכויות שאינן ניתנות לקנייה בכסף – חינוך אטרקטיבי וייחודי, תרומה לחברה הישראלית, רשת ביטחון כלכלית מוצקה ובעיקר – חיי "קהילה קיבוצית במיטבה", הבוראים את הערך המוסף של החיים."

חלום על קיבוץ

לאחר שהקהילה הקיבוצית הוגדרה כגורם קריטי להצלחת הכלכלה הקיבוצית העתידית, הציגה ד"ר אילת גלס – ראשת אגף חברה וקהילה, את חלומה כיצד נראית ומתנהלת "קהילה קיבוצית במיטבה": "קיבוץ הוא גן עדן חברתי, שחבריו מדברים זהות קיבוצית ייחודית, כל קיבוץ שונה כמו כולם", אמרה גלס. בהמשך שילבה בדבריה דוגמאות מצולמות מתחומי הערבות ההדדית, התרבות, הדמוקרטיה ועוד מקיבוצים שונים ברחבי הארץ, בהם מתקיימים כבר כיום מרכיבים רבים מתוך תפיסה זו. בסיכום דבריה הדגישה גלס ש"כדי שהקיבוץ יישאר בר קיימא צריך לחזק את מרכיבי הזהות בתהליכים צופי פני עתיד, הנשענים על העבר וניזונים מן ההווה. זו אחריות משותפת לתנועה ולמנהלי הקיבוצים לקיים את השיח הזהותי, ולפתח את התשובות ואת הכלים עם חברות וחברי הקיבוצים".

אחד ממרכיבי היסוד בבניית קהילה חזקה ומגובשת הוא ללא ספק החינוך הקיבוצי, אשר מתחבר באופן אישי וטבעי לתחושות, ריחות ומנגינות המוטבעים בזיכרונות משותפים ואישיים היוצרים שייכות וזהות קיבוצית.

דבי ברא"ס – ראשת אגף חינוך, שיתפה בחווייתה כמנהלת חינוך על תפקידו של החינוך הקיבוצי באירוע קשה מנשוא שקרה בקיבוצה, מצר – חדירת מחבל לקיבוץ שרצח חמישה אנשים. באירוע זה החיבור בין מערכת החינוך לקהילה כולה היה ועודנו עוגן משותף במשבר הגדול שפקד את ביתם: "ביום ראשון הארור, המציאות הקשה והמדממת הזו חדרה אל חצר ביתנו, והפרה את שגרת החיים בקיבוץ. בבוקר התעוררו חברי הקיבוץ למה שהפך להיות היום הקשה ביותר בתולדותיו. ואני כמנהלת החינוך מארגנת את מחשבותיי במאמץ רב, ומוצפת שאלות…איך קמים מחר בבוקר… ומה עושים עם בתי הילדים…איך מסבירים? איך ממשיכים? מה עושים? איך באמת אוכל לשמור על כולם?".

חלומה על החינוך הקיבוצי מעגן את מחויבותו של כל קיבוץ לקיים בבטחה מערכת חינוך ערכית ומקצועית, המובלת על ידי צוות אשר המשימה והמעשה החינוכי מהווים עבורם שליחות חיים. צוות המבין וחי את משמעות החינוך מגיל לידה ועד הולדה, ומחויב למעורבות ועשייה ערכית חינוכית בחברה הישראלית. בחלומה החינוך הקיבוצי הוא זרם מוכר ומהווה מקור השראה ולמידה ברחבי הארץ והעולם.

בוגרי החינוך הקיבוצי, הופכים בסיום לימודיהם לשכבת הצעירים ודור העתיד של הקיבוץ.
עפרי רביב – ראש אגף צעירים ומעורבות בחברה, הציג את החלום שלו  ושל האגף שבראשו הוא עומד, לשילוב הרמוני ושוויוני של צעירי הקיבוץ במערכות קבלת ההחלטות של הקיבוצים. זאת, על מנת להכניס צורות חשיבה חדשות ומתאימות לדור הצעיר מחד ועל מנת להכשיר את הצעירים למנהיגות עתידית תוך התמודדות אמיתית עם אתגרי המציאות, מאידך. בנוסף הדגיש עפרי את החשיבות של מעורבות הקיבוצים והחברים בפעילות חברתית המשפיעה מחוץ לקיבוץ ואמר כי "לכל קיבוץ צריך להיות לפחות מיזם חברתי אחד הפועל ומשפיע על החברה הישראלית. המיזמים צריכים להתחבר ביחד בפעילותם וליצור השפעה מהותית על דרכה של החברה הישראלית, על הקיבוצים לשאוף שפעילות זו תהיה בעלת אופי אידיאולוגי וערכי העולה בקנה אחד עם ערכי התנועה".

בסיכום הציג המשנה למזכ"ל, גיל לין, כיצד הכל מתחבר ליצירת "חלום קיבוצי" אפשרי ובר השגה, כאשר התנועה הקיבוצית מהווה גורם מסייע המעביר את הידע בין הקיבוצים ומחבר ביניהם ליצירת השפעה מצרפית משמעותית על החברה הישראלית – חלום על קיבוץ.

בקיבוץ "הדור הבא", צריך להיות סטטוס אחד – תושבים. הפוך גוטה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העלייה המואצת בתוחלת החיים היא אחד ההישגים הגדולים של האנושות אך בו בזמן מהווה את אחד האתגרים הגדולים העומדים בפניה. אין מנוס משינוי תפיסת היסוד המקובלת סביב אופן ההתמודדות של היחיד, המשפחה והחברה עם
3 דק' קריאה
בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק
8 דק' קריאה
מיכל אסף קרמר נולדה בדרום תל אביב, הגיעה לחברת הנוער בגן שמואל בהחלטה להיות יותר קיבוצניקית ויותר שמוצניקית ממי שנולד שם. כבוגרת עזבה את הקיבוץ, חזרה בתשובה ועשתה את כל הדרך לתואר ד"ר בקבלת
5 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן