יבול שיא
הרפת והחלב
1 1024x682 1

מבחני התקבלות והעדפות צרכנים של זני המנדרינה המוקדמים 'אפרת' ו-'מיכל'

4 דק' קריאה

שיתוף:

מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני

ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני

שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים

רקע

מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן ותיק מאוד, והיא המנדרינה העיקרית המשווקת בארץ בחודשים נובמבר-דצמבר. יתרונות הזן 'מיכל' הן צבע תרוג, קלות קילוף ויבול גבוה. לעומת זאת, יש לזן 'מיכל' חסרונות רבים, בעיקרם ריבוי זרעים (בין 5-15 זרעים בפרי), פרי קטן, ובעיות של התייבשות פנימית (איור 1).

Picture1 1
איור 1: מראה פירות מנדרינה 'מיכל' ו-'אפרת'

פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני פיתח בעבר את הזן 'לילי', שהינו טיפוס של 'מיכל' מוקרן מועט זרעים, ואולם מסיבות שונות הזן 'לילי' לא נהיה מסחרי בארץ.

לאחרונה, פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני פיתח את הזן 'אפרת' (מכלוא סצומה X עידית) (הזן בורר ב-2015 ונרשם כפטנט ב-2017), אשר מניב במועד של 'מיכל', והינו טעים, מתקלף בקלות, וחסר זרעים לחלוטין (איור 1).

במחקר הנוכחי ערכנו מבחני התקבלות והעדפת צרכנים של הזן החדש 'אפרת' בהשוואה לזן המסחרי 'מיכל', ובכלל זה התרשמות ממראה הפרי, נוכחות זרעים, התקבלות הטעם ומבחני העדפה.

מהלך המחקר

המחקר כלל שני מבחני התקבלות והעדפות צרכנים של הזנים 'אפרת' ו-'מיכל'. מבחן ההתקבלות הראשון נערך ב-25.11.24 בקרב 48 נשאלים וכלל פירות 'אפרת' מפרדס ההשבחה במכון וולקני, ופירות 'מיכל' שנרכשו בסניף שופרסל בראשל"צ. מבחן ההתקבלות השני נערך ב-4.12.24 בקרב 40 נשאלים וכלל פירות 'אפרת' מפרדס ההשבחה במכון וולקני, ופירות 'מיכל' מפרדס מסחרי בצומת רופין. הנשאלים היו עובדים, סטודנטים ומשתלמים במכון וולקני (איור 2).

Picture2 1
איור 2: מבחני התקבלות והעדפות צרכנים של זני המנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל'. משמאל – מראה הפרי במבחן ההתקבלות הראשון ב-25.11.24. מימין – מראה הפרי ממבחן ההתקבלות השני ב-4.12.24

הנשאלים נתבקשו לתת ציוני התקבלות עבור מדדים של מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעמם של הזנים השונים, ואח"כ לבחור את הזן המועדף עליהם, וכן לציין את הסיבות לבחירת הזן המועדף (איור 3).

Picture3 1
איור 3: שאלון התקבלות והעדפת צרכנים של זני המנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל'

תוצאות

ציוני התקבלות של מדדי איכות פרי:

הנשאלים נתבקשו לתת ציונים בסולם של בין 1 (גרוע) עד 9 (מצוין) למדדי איכות שונים בשני הזנים, ובכללם מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעם הפרי. פירות מנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל' קיבלו ציוני התקבלות דומים יחסית של בין 7-8 עבור המדד של מראה הפרי (איור 4). לעומת זאת, הזן 'אפרת' שהינו חסר זרעים קיבל ציוני התקבלות גבוהים של בין 8-9 עבור המדד של נוכחות זרעים, בעוד הזן 'מיכל' קיבל ציונים נמוכים של בין 4-5 בלבד (איור 4).

Picture4 1
איור 4: ציוני ההתקבלות של פירות זני המנדרינה 'מיכל' ו-'אפרת' על פי מדדים של מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעם בשני מבחני צרכנים שונים

הזן 'אפרת' גם קיבל ציוני התקבלות גבוהים של בין 7.5-8.1 עבור המדד של טעם הפרי, בעוד הזן 'מיכל' קיבל ציונים של בין 5.8-6.9 בלבד (איור 4).

מבחן העדפה: הנשאלים נתבקשו לבחור איזה מבין שני הזנים הינו הזן המועדף עליהם. התוצאות מראות שבין 74-88% מהנשאלים העדיפו את הזן החדש 'אפרת', ורק בין 12-26% מהנשאלים העדיפו את הזן 'מיכל' (איור 5).

Picture5
איור 5: ציוני מבחני ההעדפה בין זני המנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל'. בכתום – אחוז הנשאלים שהעדיפו את הזן 'אפרת', ובכחול אחוז הנשאלים שהעדיפו את הזן 'מיכל'

סיבות להעדפת זן מנדרינה 'אפרת': בהמשך למבחן ההעדפה, הנשאלים נתבקשו לציין מהן הנסיבות בגללם בחרו בזן המנדרינה המסוים? ממצאי הבדיקה הראו שבין 22-27% מהנשאלים בחר בזן 'אפרת' בזכות מראהו החיצוני, 60% בחרו בזן 'אפרת' בזכות היותו חסר זרעים, ובין 85-90% בחרו בזן 'אפרת' בזכות טעמו (איור 6).

Picture6
איור 6: סיבות להעדפת הזן 'אפרת'. התוצאות מציגות את אחוז המשיבים שבחרו בקטגוריות השונות של מראה, נוכחות זרעים וטעם הפרי

מסקנות

מבחני התקבלות הצרכנים שערכנו מעידים שזן המנדרינה החדש 'אפרת' נמצא מועדף על פני הזן הוותיק 'מיכל' במדדים של נוכחות/חוסר זרעים וטעם הפרי. במבחן ההתקבלות הראשון זוהה הבדל ניכר לטובת הטעם של מנדרינה 'אפרת', ואילו במבחן ההתקבלות השני זוהה הבדל קטן בלבד, כנראה בגלל הבדלים באיכותם וטעמם של פירות מנדרינה 'מיכל' אשר נאספו ממקורות שונים.

רוב גדול של הנשאלים בשני מבחני ההתקבלות שערכנו (בין 74-88%) העדיפו את הזן 'אפרת' על פני 'מיכל' בזכות יתרונותיו בתכונות של היעדר זרעים וטעם מועדף.

על סמך ממצאי מבחני ההתקבלות והעדפות הצרכנים שערכנו, אנו מציעים לבחון את אפשרות הגידול המסחרי של זן המנדרינה המוקדם החדש 'אפרת', ובכך לספק לתושבי ישראל זן מנדרינה בכיר איכותי, קל לקילוף, חסר זרעים לחלוטין וטעים.

תודות

אנו מודים לכל חברי פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני בהווה ובעבר אשר עבדו על פיתוח זן המנדרינה החדש 'אפרת', ובעיקר תודות רבות ליוסי יניב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

‏בכירים ממשרד החקלאות וביטחון המזון נפגשו עם נציגי האיחוד האירופי בכינוס ועדת המשנה "ישראל-אירופה" לחקלאות ודיג והציגו בפניהם את התוכנית הלאומית לביטחון המזון בהובלת המשרד ● הנציגים דנו בנושאים סחר חקלאי וחדשנות חקלאית יעקב
2 דק' קריאה
במציאות שבה בעלי נחלות ונכסים כפריים נאלצים להתמודד עם אינספור אתגרים ביורוקרטיים, רגולטוריים ומשפטיים, יש חברה אחת שמביאה איתה שינוי משמעותי – "בוסט". החברה מתמחה בליווי בעלי נחלות בתהליכי הסדרת חריגות בניה, היתרי בניה
2 דק' קריאה
לאחר העלייה ארצה התיישבה משפחתו של דני קריאף, במושב משמרת * כעבור יובל שנים של כהונה בתפקידים ציבוריים במושבים, דני מתגורר במושב כפר הס * לתמר פלד-עמיעד הוא מספר על מלחמת ששת הימים, בה
7 דק' קריאה
"המציאות הקשורה לאוכל היומיומי שלנו, מוסתרת ע"י חבורה קטנה, צינית ועשירה באופן בלתי נתפס" אומר ד"ר אורי מאיר-צ'יזיק מנווה איתן בספרו "הפוליטיקה של האוכל", ומזהיר: "על תוצאות ההשתלטות הזאת אנחנו משלמים ונשלם, בכסף, בריאות,
6 דק' קריאה
"מאז פרוץ המלחמה עברנו תקופה ארוכה וקשה של אזעקות וטילים. בית לוחמי הגטאות אומנם לא היה סגור אבל היה שומם. החלטנו, יחד עם ריטה כץ, האוצרת של גלריה "גבול" בחניתה, לאצור את 'נופים משתנים',
3 דק' קריאה
שאלות מאתגרות הגיעו למדור מצד קוראים נאמנים. הינה הן לפניכם   חובתם ואחריותם מה בין "ממלאי תפקידים" ל"נושאי משרות"?  שאלה: אני חבר וותיק בקיבוצי. בקיבוצנו הוותיק נוהג זה עשרות שנים המינוח "ממלאי תפקידים", כאשר מתייחסים
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן