יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 01 10 114418

מותר לגעת 

3 דק' קריאה

שיתוף:

"חצר הגרוטאות" של מלכה האס מגיעה לתערוכה במוזיאון העמק ביפעת 

לפני שבוע נחנכה במוזיאון העמק בקיבוץ יפעת תערוכה חדשה "חצר הגרוטאות של מלכה האס", המשלבת את סיפור חייה של מלכה האס שהלכה לעולמה בשנה שעברה ו"חצר גרוטאות" על פי משנתה, בה יכולים הילדים המבקרים להתנסות ולשחק ממש כמו בגני הילדים.  

מעין אבידן, מנהלת מוזיאון העמק בשלוש השנים האחרונות, מגיעה מהקיבוץ העירוני בעפולה של "תנועת תרבות" בו חיים אומנים ואנשי חינוך העוסקים בחינוך, תרבות וקהילה. המוזיאון שמוקדש לראשית ההתיישבות ומציג את החקלאות החלוצית ואת חיי החלוצים, בחר להציג רובד נוסף של חלוציות והוא החינוך החלוצי. "לארץ הגיעו צעירים וצעירות להגשים רעיונות מהפכניים בעבודת החיים הממשית שלהם והולידו יצירה חינוכית מרשימה שרלוונטית גם היום". אומרת מעין שעוסקת בקשר שבין חינוך לאומנות. אל מלכה האס ותורתה התוודעה תוך כדי עבודת השטח החינוכית וחיפוש ביטויים של קשר בין חינוך ואומנות בשטח "מלכה האס היא דמות מופת ואשת פדגוגיה. הרעיונות שלה מתקדמים וחדשניים גם בימינו".  

חצר גרוטאות 1
"יש דמיון גדול ביכולות להם נדרשים הסטודנטים החוקרים לבין עבודת החקר הילדית הנעשית בחצר הגרוטאות". צילום: דימה חבר 

מחצר הגרוטאות להיי טק 

מלכה האס עלתה לארץ ב-1936 כנערה בת 15 וחצי מגרמניה, "היא התלבטה בין התמחות באומנות ובין חלוציות והחליטה להיות חלוצה" מספר בנה, אלישע האס. היא הצטרפה לקבוצה של צעירים וצעירות שב-1939 קיבלו אדמה בעמק בית שאן והקימו את קיבוץ שדה אליהו. "כולם היו יוצאי גרמניה, כולם באו מבתים בורגנים, כולם קיבלו חינוך טוב אך לא סיימו תיכון. הייתה להם מסורת של לימוד, של מחקר וחקירה, שעצם הלימוד הוא ערך. אלו היו אנשים חוקרים שהמציאו הכול מ-א'. הקיבוץ הדתי הוא יצירה חדשה לגמרי שמשלבת מסורת של 3,000 שנה עם חדשנות של ציונות. הם היו אנשים שפתוחים לרעיונות והתנסות וזו הייתה הסביבה בה פעלה גם מלכה, כשעשתה משהו שלא היה קיים קודם לכן. מוזיאון ההתיישבות הוא המקום הנכון להציג את היצירה החינוכית שלה".  

אלישע האס הוא פרופסור אמריטוס בפקולטה למדעי החיים בבר אילן והוא מעיד על עצמו שאינו מומחה לחינוך אך מרצה על הקשר שבין חצר הגרוטאות שפיתחה אימו לבין עבודת החוקר במעבדה האקדמאית. "יש דמיון גדול ביכולות להן נדרשים הסטודנטים החוקרים לבין עבודת החקר הילדית הנעשית בחצר הגרוטאות. איש תעשייה מסין הגיע לחקור כיצד הפכה ישראל למעצמת היי טק ובספר שיצא בעניין הוקדש פרק לחצר הגרוטאות. הוא למד את הנושא בשדה אליהו. ספר נוסף העוסק בהצלחתה של ישראל בתחום ההיי טק, 'חוצפה' של ענבל אריאלי, נפתח בסיפורה של מלכה האס ובחצר הגרוטאות שפיתחה".    

"מפעל חיים זה אומר שיש המשכיות, יש תכונה של חיים במערכת שבונה את עצמה" מוסיף אלישע. "יש המשכיות והנושא חי ועובד, למרות המכשולים שמערימים משרד החינוך והרגולטורים. כמחנך שפוגש את התלמידים בשלב הבוגר שלהם, אני יודע שהשלב החשוב יותר הוא חמש השנים הראשונות. יש כבר הסכמה בין חברי החוקרים בתחום הביופיזיקה שהאישיות של חוקר חשובה יותר ממנת המשכל שלו. התכונה של החידוש והחדשנות חשובה לחוקר וחצר גרוטאות מאפשרת לתרגל את תכונות האישיות האלו למי שיעסוק בהמשך בהיי טק ובעצם בכל דבר אחר". 

סביבה מקומית  

התצוגה במוזיאון העמק מוקדשת בחלקה למלכה האס ופועלה החינוכי ובחלקה מציעה למבקרים חוויה של משחק במתחם חצר גרוטאות. "האתגר היה להוציא לאור את המהות של חצר הגרוטאות" אומרת מעין, שנעזרה לשם כך בצילה גביש (מסילות) תלמידתה וממשיכת דרכה של מלכה האס, בשירה צרפתי הכותבת את הביוגרפיה של מלכה האס וגליה בראור, אוצרת ואומנית שליוותה את מלכה.   

"המהות של חצר הגרוטאות שהיא מדברת 'סביבה מקומית'. היא תראה שונה אם היא ממוקמת בקיבוץ בארץ או בגן בבוסטון. יהיו בחצר חומרים מקומיים, חפצים וחומרים הקשורים לקהילה המקומית, לתרבות שלה, לדברים הסובבים אותה. יש הגיון פדגוגי ליצירת סביבה המאפשרת אוטונומיה של ילדים, התפתחות עשירה, יש משמעות לחפצים שבחצר, יש חומרי התנסות, יש חפצים שהילד מכיר מהעולם הסובב אותו מחוץ לגן, עולם המבוגרים. החצר מזמנת עבודה עצמאית ומשותפת והתמודדות עם הבלתי צפוי" . גם בחצר הגרוטאות שבמוזיאון יוכלו הילדים המבקרים להתנסות ב"עשייה ילדית משוחררת. לפרק, לשבור, להרים, להזיז, לעשות ככל העולה על רוחם, חוץ מלפגוע בעצמם או בחבריהם. בדיוק כפי שמלכה האס הנחתה".  

"חלק מהתפקיד של התערוכה הוא לחשוף גננות, אנשי חינוך והורים לרעיונות העמוקים שעומדים ביסוד של חצר הגרוטאות" מוסיפה מעין. "בקיבוצים ובישובים נוספים זהו לעיתים פריט מוכר בנוף שלא בהכרח מבינים מה עומד בבסיסו. החצר כוללת בתוכה קיימות, שימוש חוזר בחפצים, אוטונומיה, יצירתיות. תפקיד התערוכה לעורר השראה. ואכן פונות אלינו מדריכות פדגוגיות וגננות שמבקשות להיחשף וללמוד את תורתה של מלכה האס. זו אחת הסיבות להקמת התערוכה, לשמר ולהשאיר במודעות".  

התערוכה בסיוע המועצה לשימור אתרים, משרד התרבות, מועצה אזורית עמק יזרעאל וקיבוץ שדה אליהו. 

התערוכה ומתחם המשחק פתוחים לקהל הרחב בימים שישי 14:00-11:00   

ובשבת 15:00-9:00   

לפרטים והזמנת הדרכה: 

04-6548974 

pioneers.co.il/malkahas  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כמו רבים מהחקלאים והתושבים בעוטף, ה-7 באוקטובר תפש את עובדי משתלת אגרושתיל, הממוקמת כחצי קילומטר מצומת זיקים בהפתעה * המשתלה הייתה משותקת לכמה שבועות, כ-10 מיליון שתילים נזרקו, עובדים רבים עזבו או גויסו למילואים,
8 דק' קריאה
שרה גילאון, שחקנית יוצרת, מחזאית, הילרית ומתקשרת ומנחת סדנאות, היא מחברת הספר "אשר המאושר" מספרת על ההילינג שעשתה לאביה בגיל 7, על ההרגלים שעומדים בינינו לבין האושר ועונה על שאלת מיליון הדולר: האם גם
10 דק' קריאה
אומר לי מנחם גולדברג, האיש שהקים את האתר התיירותי "כפר קדם" בהושעיה * ביקור במקום ממחיש לכל אחד את החיים היהודיים שהיו בארץ ישראל בתקופת המקרא והמשנה * גולדברג: "היה לי חלום להקים אתר,
6 דק' קריאה
בני משפחות החטופים בקריאה לעסקה להשבתם. נמשכות ההפגנות ברחבי הארץ *תמונה ראשית: מור השרוני גודארד, בתם של איילת ומני גודארד ז"ל שנרצחו בבארי ב-7 באוקטובר. גופתו של מני מוחזקת בעזה. צילום: דוברות קיבוץ בארי 
2 דק' קריאה
למרות שהבית במלכיה ספג פגיעה ישירה ונהרס, מך פרי, מתנדבת הולנדית שלפני 42 שנה התאהבה בבעז בן המשק והפכה לקיבוצניקית, ממשיכה לטפח את הגינה ולחכות בסבלנות לרגע שבו יוכלו לחזור הביתה   בשבועות שלפני המלחמה,
7 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן