ד"ר פאולה פיטשני וד"ר קארן ג'קסון, מכון מיגל, עובדות על מחקר משותף שעניינו – מיצוי פרחי קנאביס למטרות רפואיות
זה סיפור על חברוּת אמיצה בחיים וגם בעבודה בין צמד חוקרות בעלות רקע קיבוצי: ד"ר פאולה פיטשני (כימאית ממטולה, במקור ממנרה) וד"ר קארן ג'קסון (ביולוגית מכפר הנשיא), שתיהן ילידות דרום אמריקה, פריקיות של מדעים, שעלו ארצה צעירות, נישאו לישראלים, הקימו משפחות והשתקעו בגליל. היום הן חוקרות ותיקות במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, ובהמלצת המנהל המדעי של המכון פרופ' גדי דגני, מכהנות גם כראשות חוגים במכללה האקדמית תל- חי.
מיצוי פרחי קאנביס
לאחרונה חוֹלק הצמד מחקר משותף במעבדה לניסויים פרה-קליניים של מיגל, שליבתו היא מיצוי פרחי קנאביס למטרות רפואיות. מטרת הניסוי היא להשפיע על המוטציות הקיימות בגנים, במטרה לדייק תמציות וריכוזים מתאימים לטובת פיתוח תרופות ותוספי מזון מצמח הקנאביס שייקלו על הסובלים. פריצת הדרך במחקר עד כה, הייתה ההצלחה לזהות חומרים פעילים בזני קנאביס שונים, המועילים בהפחתת כאב.
במעבדה לניסוים פרה קליניים במיגל, מסבירות החוקרות, משתמשים בעיקר במערכת הבודקת פעילות מוטורית וחברתית של לרוות (צאצאים) של דגי זברה, ולשם כך נסרקים חומרי טבע וביניהם צמח הקנאביס, על מנת לגלות מהו הפוטנציאל הביולוגי העיקרי שלהם.
כיוון שמגדלי הקנאביס מייצרים סוגים מגוונים וחדשים של קנאביס רפואי, חשוב לדעת מהי הפעילות התרפויטית שלהם, לבצע אנליזה כימית ולאפיין את הרכב החומרים הפעילים של הצמח הידועים בסגולותיהם הרפואיות וביכולתם לטפל גם במקרים רפואיים קשים כמו סרטן ואפילפסיה. עם זאת, לא ניתן עדיין לדעת מה תהיה ההשפעה הביולוגית של זן מסוים המבוסס רק על האנליזה הכימית.
בנוסף לתמציות הקנאביס, חוקרות ד"ר פאולה וד"ר קארן גם תמציות של פטריות להקלה על כאב, וכן תמציות כוסברה נגד פרכוסים בחוות המחקר של משרד החקלאות נווה יער.
"השאיפה", אומרות החוקרות, "היא לקשר את התסמינים למחלת הפרקינסון, וכן, לתסמונת הגנטית 'רט' המכונה גם 'מלאכיות הדממה', שפוגעת בילדות קטנות והתסמינים בה קשורים לכאב ולפרכוסים, ובנוסף, לקשר למחלה בשם 'דרווט', שהיא סוג של אפילפסיה, ששום תרופה עד כה לא השפיעה עליה לטובה, וזה אתגר גדול".