יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 06 22 132755

סיכום עונת ירקות בערבה מיום 12/5/2025

3 דק' קריאה

שיתוף:

כנס סיכום עונת הירקות בערבה היה מרתק * במהלך הכנס ניתנו נתונים אודות ענף הפלפל, הגנת הצומח, צריכת המים הרבה בחום של הערבה וכן תוצאות ניסויים בתוצרת לאחר הקטיף

*תמונה ראשית: מימין לשמאל: מעיין קיטרון, מנהלת מו"פ ערבה תיכונה וצפונית, עופר גור, רכז הוועדה החקלאית ערבה תיכונה, עדי סוויסה, מדריכת שה"מ, סבטלנה דוברינין, מדריכת הגנ"צ

בתאריך 12/5/2025 התקיים כנס סיכום עונת ירקות בערבה בהשתתפות חקלאים, חוקרים, מדריכים  ונציגות ארגון מגדלי הירקות ומועצת הצמחים.

הכינוס התקיים במרכז וידור שבתחנת יאיר והוא אורגן ע"י מעיין קיטרון, מנהלת מו"פ ערבה, עופר גור, רכז הועדה החקלאית בערבה ועדי סויסה מדריכת שה"מ.

את הכינוס פתח עופר גור שהציג את מקורות אספקת המים בערבה:

מקידוחים – 122,000 מ"ק ליום

מקו צפית – 6,000 מ"ק ליום.

העברה מערבה דרומית – 4,000 מ"ק ליום

משימוש במאגרים – עד 10,000 מ"ק ביום.

המדריכה עדי סויסה סקרה את נתוני מחירי התוצרת בגידולים השונים, תנאי האקלים, יצוא התוצרת בפלפל ומדינות היעד כאשר היעד המרכזי הינו יצוא לרוסיה. בנוסף סקרה עדי את גידול העגבניה, כניסה לזנים סבילים לוירוס הטובמו, ניסויי זנים המתבצעים במשק "קדמה" וכן תנאי האקלים והשפעתם על הגידול. כמו כן, סקרה עדי את גידול החציל וגידולים נוספים.

מדריכת הגה"צ, סבטלנה דוברינין, סקרה את הגידולים השונים בתחום הגנת הצומח, בפלפל ציינה את נוכחותה של נמטודת הכתמים, בעגבניה את הבוטריטיס, את ריקבון הכתר הקימחונית והסטמפיליום. באבטיח ציינה סבטלנה את נוכחות וירוס ה-CGMMV.

לסיכום ציינה סבטלנה את הצורך בהיערכות לעונה הבאה בתחום הסניטציה, חיטוי קרקע מיטבי, השמדת עשבייה והתמודדות עם הכנימה הקמחית, אקרית אדומה ומחלות ויראליות.

עודד פרידמן, מדריך מים וקרקע משה"מ, סקר את נושא צריכת המים הרבה בחום הערבה וכן ציין כי יש יתרון לאיכות המים הקיימת היום בנוגע להרכב המינרלים במים. עודד הציג שאלות אשר ישפיעו בעתיד על צריכת המים באזור כמו: האם יגדלו הוצאות המים? האם איכות המים תשתפר והאם יהיה צורך לדשן ביסודות נוספים  עם שיפור איכות המים ? ומציין כי האיכות והמחיר אינם כיום גורם מגביל ולטענתו הגורם המגביל כיום הוא כמות המים.

צילום מסך 2025 06 22 133146
מימין לשמאל: המדריך עודד פרידמן, החוקר שמעון פיבוניה, החוקר שבתאי כהן, ד"ר יעל בר

המלצותיו של עודד:

-בקרקעות דלות יש לדאוג לכך שריכוז המגנזיום במים לא יקטן מ-25 ח"מ.

-חשוב לשמר על יחס נכון בין אשלגן, סידן ומגנזיום  ע"י דשנים מורכבים עם ריכוז מגנזיום של 0.5-1%, תוך אפשרות  להוספה עם מדשנת, הגמעות נקודתיות ודישון עלוותי.

החוקר שמעון פיבוניה הציג בחינה של תכשירים להדברת תריפס הקיקיון בפלפל והשפעתם על אוכלוסיית הפשפש אוריוס לויגטוס. שמעון מציין, כי תריפס זה מורכב מתשעה מינים שונים שמקורם  במזרח ובדרום אסיה. במסגרת ניסוי שבוצע בתחנת יאיר נבחנה השפעתם של  מספר קוטלי חרקים על הפשפש ונמצא כי החומר טרייסר הינו היעיל ביותר, אחריו האקסירל והבז. כמו כן, הגמעה בתחילת הגידול בקונפידור יעילה מאוד.

בנוגע להדברת הטוטה אבסולוטה מציין שמעון את יעילותו הרבה של  אזדירכטין (בנימקס או נימזל).

נופית וקנין, ממו"פ ערבה תיכונה וצפונית, סקרה ניסויים בתחום הירקות בעגבניות, מלון, אבטיח, בזיל פיתוח פרוטוקול לזני ארטישוק, שימוש במווסתי צמיחה לחנטה באבטיח, בחינת סוגי פלסטיק ורשתות צל בזני פלפל אדום וצהוב וכן חנטה באמצעות מווסתי צמיחה או דבורי בומבוס בחציל בלאדי.

מילי זנבר, ממו"פ ערבה תיכונה וצפונית, סיכמה מחקרי Post Harvest בפלפל ובחציל בנושאים הבאים:

-בחינת יישום NAA  בשלב החנטה וההשפעות על מרכיבי איכות הפרי.

-בחינת יעילות STK2 בשיפור מרכיבי איכות הפרי.

-בחינת יעילותם של מיצויי צמחים בעיכוב התפתחות בוטריטיס בחציל.

-חשיפה לקרינת UV  בגידול חציל בערבה והשפעתה על מרכיבי איכות הפרי.

מסקנותיה:

יישום NAA  בשני מועדי ריסוס במהלך נובמבר-דצמבר מוצקות פרי משופרת.

STK2 נמצא יעיל בריכוז 0.1% בהפחתת שיעור הריקבון ובשיפור כלל מרכיבי איכות הפירות בפלפל.

החוקר שבתאי כהן סקר את התאמת גידול הפטל להנבה בערבה ומציין, כי מדובר בגידול במצעים מנותקים (מצע קוקוס) וכן, כי נדרש מזרון לח, 2,000 שתילים לדונם, נדרשים דבורי הפרייה ב-2 מחזורי הנבה בשתילת סוף אוגוסט.

לדבריו,, מדובר בפרי רגיש מאוד ובעל חיי מדף קצרים. האקלים בחממה צריך להיות מבוקר, במיוחד הלחות. קטיף נדרש אחת ליומיים. רצוי לקטוף ישירות לאריזה ולהוביל בשרשרת קירור משלב הקטיף.

לסיום ד"ר יעל בר סקרה שיטה חדשנית  להדברה באמצעות טכנולוגיית RNA , הפוגעת בגנים חיוניים לפטריות, במטרה לשפר את ביטחון המזון העולמי והקיימות הסביבתית באמצעות עיכוב פטריות פתוגניות, תוך שימוש בחומרי הדברה ביולוגיים מותאמים אישית, ידידותיים לסביבה ובעלי עלות נמוכה. ד"ר בר סיפרה על דאגה גוברת סביב רעילות הפונגצידים לסביבה ולבריאות האדם, שיוצרת צורך בפתרונות חלופיים, בטוחים וברי קיימא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן