יבול שיא
הרפת והחלב
יקב כהנוב צילום דני בר

פסטיבל ירוק ולא רחוק בשפלת יהודה 

5 דק' קריאה

שיתוף:

פסטיבל ירוק ולא רחוק נערך זו הפעם השביעית בין יקבים, בתי בד, מסעדות, אתרים מעניינים ואטרקציות לכל אחד ואחת, מגדול ועד קטן. מסלול עמוס וגדוש שיתאים לשני ימים עם סיפורים וטעמים * חלקו השני של הטיול יפורסם בשבוע הבא 

יקב כהנוב – גדרה 

תחנתנו הראשונה היא מתחם היקב של משפחת כהנוב, בין הכרמים של האחוזה המשפחתית. הפניה מרחוב הרצל של גדרה היא צמוד למתחם הנטוש של משטרת קטרה Qatra, שהיא אחת מיותר משבעים מצודות טיגארט Tegart שבנו הבריטים בימי המנדט ואחרי שנעזבה מהשימוש הסודי של צה"ל והשב"כ, עומדת כאבן שאין לה הופכין. נסענו בדרך העפר בעקבות הוראות ה-Waze והגענו למתחם זו חיכה לנו ערן כהנוב, שהתפנה לטעימה וכלווי לסיפורים. 

ערן מספר לנו על סבו אליעזר כהנוב, שהגיע לארץ לפני כ-120 שנים ממרכז אירופה, אוקראינה של היום ונטע את הכרם הראשון בגדרה. לימים שטחי הכרמים גדלו למאות דונמים מזנים שונים. חלק מענבי הכרמים של כהנוב נמכרים ליקבים אחרים והענבים מהחלקות הנבחרות הופכים לכ-10,000 בקבוקי יין שמיוצרים באחוזה, למכירה ישירה ביקב ובהזמנות למשלוחים בלבד.  

במתחם יש חצר רחבת ידיים שמשמשת הן לעיבוד החקלאי והן לייצור היין בעת הבציר. בשאר ימות השנה מארחים כאן אירועים ולקוחות בתיאום מראש, שיכולים ליהנות מהאווירה, האוויר, וכמובן היין של היקב המשפחתי. במהלך פסטיבל ירוק ולא רחוק, יערכו במתחם היקב בימי שישי אירועים, כולל פודטראק שידאג לצד הקולינארי וכמובן מוסיקה ויין עליהם מופקדים ערן ובני משפחת כהנוב. פרטים בטל':  052-2523721או [email protected] ובאתר www.kahanov.com 

שמן יוגב – כפר אחים 

תחנתנו הבאה היא במשק של משפחת יוגב בכפר אחים, שהוא למעשה המשק של משפחת גנץ כשבכניסה מקדם אותנו שלט עם ציטוט מדבריו של אבי המשפחה, נחום גנץ: "שימרו על הגחלת, השם שלכם מחייב והעבר שלכם מחייב. אל תימשכו אל ברק הזהב, הביטו אל האדמה – כי בה הברכה והאושר". כמה מעורר השראה בימינו… 

בכניסה למתחם מקדמת את פנינו אילנה יוגב, שמספרת לנו על המקום, הכרמים, המוצר התיירותי שמתאים לבודדים, משפחות וקבוצות מאורגנות ואפילו מונגש. בכניסה משולבים במבנה בית בד החדש והמודרני, אלמנטים מהרפת של הסבתא גנץ ושל נחום ומלכה גנץ ז"ל, ראשי המשפחה, ניצולי שואה שהיו בין מייסדי כפר אחים מיד עם קום המדינה בשנת 1949. 

אילנה מספרת שלקבוצות מסוימות, הביקור משלב גם את הנרטיב משואה לתקומה, שעובר כחוט השני בסיפורי המשפחה, המושב והמדינה. אם המשפחה מלכה גנץ ז"ל, נולדה בכפר קטן בהונגריה ועברה את תלאות השואה. היא השתחררה במחנה הריכוז ברגן בלזן בתאריך 15.4.1945 ובחרה להעדיף את חצי הכוס המלאה ולבחור בחיים, כפי שמדגישה אילנה: "חצי הכוס המלאה של אמא היא פשוט הזכות להתבונן למציאות בעיניים ולבחור להמשיך." 

בכרמי משק יוגב מגדלים 5 זנים של זיתים: אסקל – זן ישראלי שפותח במכון וולקני ע"י פרופ' שמעון לביא ונקרא על שם אברהם חסקל, שעבד בצוותו של לביא. מועד המסיק של האסקל מוקדם יחסית, והשמן מזן זה בעל ארומה חזקה והוא נחשב כזן בעל טעם דומיננטי וחריף, ולכן אהוב במיוחד בקרב חובבי שמן הזית. קורטינה– זן איטלקי שהולך ותופס מקום נכבד במטבח הישראלי. העצים, בעלי צורה מעוגלת וגודל נוף בינוני, מפיקים זיתים גדולים יחסית ובתוכם שמן מאוזן להפליא – בין חריפות, מרירות ופירותיות המודגשים כולם, האיזון ביניהם יוצר טעם יוצא דופן שמוערך מאוד בקרב הצרכנים השונים. פישולין הצרפתי מתאפיין במרירות עדינה וארומות רעננות ומפתיעות! מתאים כמובן לכל השימושים במטבח, אך מומלץ במיוחד להוסיפו כשמן זית טרי בסוף הבישול ולפני ההגשה. ​מנזנילו הספרדי שפירותיו לרוב משמשים כזיתי מאכל בשל צורתם הגדולה, עגולה ובשרנית. אך בשל טעמו הייחודי שמן המנזנילו בעל טעם פירותי חזק ומרירות נמוכה ומתקבל באהבה רבה במטבח הישראלי. ​ברנע - זן ישראלי ותיק שפיתח פרופ' לביא ואהוב במיוחד בקרב יצרני שמן הזית. עצי הברנע, המתאפיינים בצימוח אינטנסיבי ובסירוגיות נמוכה, מפיקים שמן מעודן בטעמו ומתאים בדיוק למי שמחפש את הטעם הטוב בלי החריפות הנלווית. 

​סיפרתי לאילנה על היכרותי את פרופ' שמעון לביא ז"ל, שממנו למדתי על עולם הזית ושמן הזית, בנסיעות לגליל וחזרה בכמה כנסי ענף הזית, וממנו גם שמעתי על תהליך פיתוח זני הברנע והאסקל שגדלים בכפר אחים. במתחם החדש והמצוחצח של בית הבד, יש חלל שיכול לארח הרבה מבקרים בניחותא, ממש ליד כרמי הזיתים, לצפות בסרט על סיפור משפחת גנץ והזיתים וכמובן על שמן הזית. 

בימי הפסטיבל יערכו בבית הבד סיור וסדנת טעימת שמן זית בבית הבד מול כרמי הזיתים, וביום שישי 24.3 יערך בוקר תרבות של שישי כולל הרצאות ויריד דוכנים ססגוני של ידידי המשפחה. צמוד לבית הבד יש חנות גלריה עם מגוון שמני הזית של יוגב, מוצרי מעדניה וקוסמטיקה על בסיס שמן הזית ועוד. כשר. כתובת: כפר אחים Waze שמן יוגב כפר אחים. פרטים www.shemenyogev.com ובטל': 072-3944413  

מראה בית הבד מתוך כרם הזיתים
שמן יוגב – מראה בית הבד מתוך הכרם 

 
בית הרצל ויער חולדה 

יער חולדה שנקרא גם יער הרצל נמצא בין טל שחר לקיבוץ חולדה. לאחר מותו של בנימין זאב הרצל בשנת 1904, החליטה קק"ל להקים מפעל תרומת עצי זית שיאסוף כספים לטובת רכישת נחלות ונטיעת עצי זיתים. לרשות הקק"ל הועמדו אדמות חולדה, שהוקדשו לנטיעת כרמי זיתים לזכרו של חוזה המדינה המנוח – הרצל. 

הנקודה בו הוקם בית הרצל והיער על שמו נבחרה כך שתהיה על מסלול הרכבת לירושלים בביקורו של הרצל בפלסטינה העות'מנית. ב- 28 לאוקטובר 1898 נפגש הרצל עם הקיסר וילהלם במקווה ישראל. בתום הפגישה נסע ברכבת לירושלים, כשמסלול נסיעתו עבר בתחנת הרכבת של רמלה כמו גם בתחנת הרכבת סג'ד سجد, הקרובה לחולדה ושם נבחר להקים ב-1909 את החווה לנטיעת עצי זית, וכאן נבנה הבית המפואר שנקרא על שם הרצל. החווה נוהלה על ידי האגרונום לואי בריש, שהתגורר לבדו בקומה השנייה של הבית ובקומת הקרקע היו משרדי הפרויקט ולפועלים הוקצתה קומת המרתף שם חיו בצפיפות. חוסר ידע או ניסיון בתנאי האזור הכשילו את הפרויקט ומתוך 12,000 שתילי עצי זית שנרכשו, נותרו ונקלטו בקרקע רק 3,000 עצים. לאחר שנה פוטר בריש ובמקומו נשכר האגרונום יצחק וילקנסקי (וולקני, שעל שמו נקרא המכון המרכזי לחקר החקלאות בישראל). וילקנסקי שינה את פניה של חוות חולדה והפך אותה לחוות לימוד, כשהוא מוסיף לצד כרמי הזיתים גם עצי בוסתן, חורש ויער – שקדיות, אורנים, שיטים, ברושים וחרובים. הוא זרע שדות פלחה והקים רפת ולול. בשנת 1931 הפך המקום למושבו של גרעין קיבוץ חולדה שבהמשך עבר למקום בו ממוקם הקיבוץ כיום. 

כיום היער משתרע על פני למעלה מ-200 דונם וכולל בתוכו חניונים ובהם שולחנות פיקניק, ברזי מים. בין אתרי היער סובב מסלול משולט להנאת המבקרים. היער הוא גן לאומי, שמנוהל על-ידי קק"ל, והמבקרים בו מוזמנים ליהנות במקום. מאזור החווה יוצאת שדרת דקלים מרשימה בין כרמי הענבים של יקב ברקן, ובסוף השדרה מתחם ירוק של מצפה טל על שם סגןטל צמח, יליד חולדה, שנהרג בפעילות מבצעית. 

ממערב ליער חולדה נמצאת בריכת בטון גדולה, ממנה יצא קו השילוח שהזרים מים אל ירושלים הנצורה במלחמת העצמאות ושלאורך הנתיב הייתה רובה של דרך בורמה. 

בדרכנו לתחנה הבאה נכנסנו למתחם אנדרטת דרך הגבורה לחללי חיל ההנדסה במערכות ישראל. האנדרטה בשולי יער חולדה, היא נקודת המוצא של הכביש ההיסטורי שהוליך לירושלים של אחרי מלחמת השחרור, והאנדרטה היא לזכר מי שסללו אותו. סוללי הכביש היו ראשוני חיל ההנדסה, שהוקם בשנת 1947 על בסיס כוחות ההנדסה, הבנייה והחבלה של ההגנה ואנשי הבריגדה היהודית ששירתו בחיל המהנדסים המלכותיים של בריטניה, שעל הכביש ההרואי שהם פרצו בימי המצור של שחרור המדינה וירושלים, היא דרך בורמה. במקום יש תצוגה של כלי הצליחה של תעלת סואץ, מהיחידה שלי גדוד 634 – תמסח אמפיבי ודוברה שחוברה בתעלה לגשר הדוברות, שהיה צינור החמצן לכוחות שמעבר לתעלת סואץ.  

אנדרטת חיל ההנדסה ביער חולדה
אנדרטת חיל ההנדסה ביער חולדה. צילום: דני בר 

דני בר טיולים וסגנון חיים www.danybar.co.il מדריך, יועץ ומתכנן טיולים בארץ ובחו"ל. פרטים באתר https://www.danybar.co.il/trip_planning/ או בפייסבוק https://www.facebook.com/DanysBarTravelWineAndDine 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן