יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 05 27 162017

"הענף כולו נרתם לבניית הרפתות מחדש" 

5 דק' קריאה

שיתוף:

אומר איציק שניידר, מנכ"ל מועצת החלב ומדווח שלא רק שכל הרפתות שנפגעו במלחמה חזרו לפעילות מלאה ונחנכו רפתות חדשות בסופה, ניר יצחק ונירים, אלא גם ייצור החלב עלה ב-25 אחוז. יחד עם זאת מזהיר שניידר: "עננה מאוד כבדה רובצת מעל הענף בדמות ביטול המכסים מול ארצות הברית" 

לקראת חג השבועות הידוע גם כחג החלב, אנחנו מראיינים, כמדי שנה, את מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר, שהיה עסוק מאוד מאז 7 באוקטובר בשיקום והתגייסות למען הרפתות שנפגעו הן בעוטף עזה והן בגבול הצפון. 

איציק, אתה יכול לתת סקירה על ענף החלב ב-2025 לעומת 2024? 

"בשנת 2025 המשכנו להתמודד עם השלכות המלחמה על הענף, עדיין חלבנו ביישובים המפונים תחת אש בצפון והתעסקנו הרבה מאוד בשיקום הרפתות בעוטף. לשמחתנו היה גל של התחדשות השקעות בכל הרפתות שנפגעו – כולן עכשיו משוקמות וכולן פורחות וחזרו לעבודה מלאה, כמו שהבטחנו. הרפתות בשנת 2025 מייצרות יותר חלב מכמות החלב שהן ייצרו ערב המלחמה, למעשה הן מייצרות ב-25 אחוז יותר חלב מאשר הן ייצרו ערב 7 באוקטובר 2023. מבחינתנו זו בשורה גדולה ואמירה ברורה שלא רק שאנחנו נשארנו פה ולא ניצחו אותנו, אלא חזרנו ובגדול ואנחנו מייצרים יותר וחזקים יותר. 

החקלאות הישראלית ובראשה הרפת באמת מהווה סמל ודוגמה לשיקום העוטף והקהילות, הרפת מובילה את הצמיחה וההתחדשות ועל כך גאוותנו". 

חנכתם רפתות חדשות במהלך התקופה? 

"לא חנכנו רפתות חדשות אולם במהלך התקופה חנכנו הרבה רפתות שהתחדשו והשתקמו, בנו סככות חדשות ואף גדלו, והיו לנו כמה וכמה אירועים בסופה, בניר יצחק, בנירים ובעוד כמה רפתות ובאמת מי שעובר ברפתות בעוטף רואה תנופה של בניה, של התחדשות, של ציודים חדשים. במהלך השיקום היתה התגייסות גם של המחלבות שנרתמו לעזור ותרמו ציוד וכספים, ברוך השם כולן חזרו לפעילות מלאה ואף צמחו וגדלו, גם עם ציוד חדש, גם עם סככות חדשות, גם עם פרות חדשות – ממש גאווה".    

הזכרת שהרפתות בעוטף מייצרות היום 25 אחוז יותר חלב גולמי, זה אומר שיש גם עלייה של צריכת מוצרי החלב הישראליים? 

"לצערי לא, לא הייתה עליה בצריכת המוצרים. בתחזית לשנת 2024 הייתה צמיחה, היה גידול במכסות ואז נתנו חלק גדול מהגידול לעוטף, מתוך אותה כוונה לעזור להם להשתקם ולצמוח וזאת הייתה הנחיה של שר החקלאות שבאמת ראה ברפתות קטר ומוביל של כל ההתחדשות בחקלאות ובכלל. בהתאם למדיניות הזאת הם קיבלו מכסות גדולות בשנת 2024 והשנה ב-2025 הם באמת מייצרים אותן, ועומדים במכסות". 

כלומר, לא הייתה עליה בצריכת המוצרים הישראליים? 

"הנתונים שלנו משנת 2024 ולא הייתה עליה בצריכת המוצרים הישראליים. לעומת זאת, ברבעון הראשון של שנת 2025 אנחנו כן רואים התחלה של התאוששות אבל אתה יודע, אנחנו עדיין בתחילת השנה כך שאי אפשר לסכם". 

ביטול המכסים – עננה כבדה 

בעלי מחלבות בוטיק סיפרו לי שביטלו השקעות שתוכננו להרחבת המחלבה. מה המצב הכללי של מחלבות הבוטיק שאתה בזמנו קידמת 

"אנחנו נמצאים כרגע אומנם ערב חג ובאווירה חגיגית אבל עם עננה מאוד כבדה שרובצת מעל הענף בדמות ביטול המכסים מול ארצות הברית. יש לזה השלכות משמעותיות על החקלאות בכלל אבל בהקשר שלנו על ענף החלב. 

אנחנו מנסים להתמודד עם זה, כמו שאומרים, להרחיק את רוע הגזירה, בשיתוף פעולה עם משרד החקלאות ואגף סחר חוץ שכמובן תומך בעמדה שלנו, אבל במאבק קשה מאוד מול משרד האוצר. מדובר בצו שנחתם ב-1 באפריל על הפחתת כל המכסים מול ארצות הברית. הצו הזה טעון את אישורה של ועדת הכספים בכנסת, שכרגע אינה מתכנסת ואינה מאשרת אותו בשל ההשלכות החמורות שיש לו בעיקר על החקלאות הישראלית וכאמור בהקשר שלנו על ענף החלב. אנחנו מנסים לקדם הסכמים אחרים מול האמריקאיים שיתנו פתרון ויאפשרו לנו להחריג מביטול המכסים מספר ענפים בצומח וגם גבינות קשות ואבקת חלב בהקשר שלנו של ענף החלב, כך שאנחנו מאוד מקווים שנצליח במשימה הזאת. אם לא אנחנו נהיה בבעיה קשה". 

עד כמה צו ביטול המכסים לארה"ב ישפיע על ענף החלב הישראלי? יש סיכוי שייבאו גבינות קשות מארה"ב לישראל? 

"בהחלט. ארצות הברית היא מעצמה של גבינות קשות, היא מובילה בצריכה של גבינות קשות, יש שם תעשייה מאוד מאוד מפותחת והסרת המכס על מוצרי חלב אמריקאיים תהיה באמת סוג של סטירה לכל מה שדיברנו עליו מקודם, לענף המפואר שלנו ולחקלאות בכלל, שעמד בחזית ההתקפה, גם ביישובי העוטף וגם ביישובי הצפון שחלבו חלב תחת אש כדי להבטיח אספקת חלב למשק ובהקשר הזה חייבים גם להזכיר את חקלאי המטעים בגבולות, שנכנסו תחת סיכון חיים לקטוף את הפירות מהעצים ולטפל במטעים וזאת התשובה של המדינה. אני עוד לא ראיתי מדינה, אגב בהקשר הזה, בטח לא ארצות הברית, מדינה שלא מגינה על החקלאים שלה. רק כדי לסבר את האוזן, ארצות הברית מנהלת מלחמת סחר במשך שנים, עוד לפני ממשל טראמפ, מול קנדה, בהגנה על הרפת האמריקאית ועל יצור הגבינות הקשות ועל אבקת החלב – ופה ככה התנדבו למסור את החקלאות. הייתה איזושהי אמירה שאם נשדר רצון טוב אז האמריקאים יפחיתו את המכס על היצוא, בסוף גם זה לא קרה, אז גם שידרנו רצון טוב, גם הקרבנו את החקלאים האמיצים שלנו וגם לא קיבלנו שום דבר. 

לא קיבלנו שום הטבות בייצוא אבל מהר מאוד, דבר ראשון שעשו עוד לפני שמישהו ביקש, זה להקריב את החקלאות. אני לא יודע מי החכם שהגה את הרעיון, אבל ציונות וערכים בטח שאין פה". 

הייתה אתמול פגישה בין שר האוצר לארגוני החקלאים, שם הבנתי שהוא אמר שיש לחשוב על יוקר המחיה במקביל לחשיבה על המשך החקלאות. 

"בפגישה עם שר האוצר סמוטריץ' והדרג המקצועי במשרד האוצר, דווקא השר היה הקול השפוי ולמרות שאינו מסכים עם עמדתנו הוא חשב שבהינתן ואלו התחזיות שאנחנו מביאים, שהן אגב סותרות את התחזיות של הדרג המקצועי במשרד האוצר, אז צריך לפרוס רשת ביטחון לחקלאים. לא הצלחנו לשכנע אותו להצטרף אלינו למאבק ולתמוך בעמדת שר החקלאות אבל כן הצלחנו לשכנע אותו שיש פה איום וצריך לתת מענה לאיום הזה, אבל המענה לאיום הזה יכול להיות קצת מאוחר מידי. אני חייב לציין שהשר היה יותר קשוב מהדרג המקצועי שלו והדיונים נמשכים, זה לא נגמר". 

יש שיתוף פעולה בין מועצת החלב ומשרד החקלאות בנושא הזה? 

"מועצת החלב עובדת בשיתוף פעולה מלא עם משרד החקלאות. אנחנו מאוד מאוד מעריכים את התמיכה החד-משמעית של השר דיכטר, של המנכ"ל ושל בכירי המשרד – הם איתנו, לצידנו ולפעמים גם לפנינו". 

צילום מסך 2025 05 27 162032
איציק שניידר. "אני עוד לא ראיתי מדינה שלא מגינה על החקלאים שלה"  

"צריכים להתייעל ולהוזיל מחירים" 

ב-1 במאי נכנס לתוקף העדכון האחרון של מחירי מוצרי החלב המפוקחים. הפעם בכ-1.5 אחוזים וזאת לאחר עליה של 4.5 אחוזים בשנה שעברה. ממה כל ההתייקרויות האלה נובעות? 

"צריך לזכור על איזו שנה אנחנו מדברים, אנחנו מדברים על השנה הכי מורכבת והכי מטלטלת בכלכלה הישראלית, בטח בחקלאות הישראלית, אני מזכיר שהייתה שנת בצורת שכמוה לא הייתה ב-20 השנה האחרונות, אני מזכיר לך את מחירי הדיור שעלו בעשרות אחוזים, את הארנונה, את כל מה שהמדינה אחראית עליו, ומחיר החלב עלה באותה שנה ב-1.4 אחוזים ואתה שואל אותי על עליית מחירים? אני אומר לך שגם בעניין המחירים הוכחנו שענף החלב זה אי של יציבות. אני לא מתחמק, אנחנו צריכים לעשות וצריכים להתייעל ולהוזיל את המחיר, וכל אחוז הוא כואב ובטח שבתקופה הנוכחית ואנחנו גם נעשה את זה, אבל לפני שבאים לתקוף את ענף החלב על מחירים, לפני זה שילכו ויבדקו בכמה היבואנים העלו את המוצרים שהם מייבאים ובכמה העלו הרשתות את מותגי הבית שלהן ואחרי זה שיבואו אלינו. 

אנחנו נכנסים לחג השבועות עם שלל מוצרי חלב ישראליים שאנחנו גאים לספק, אין שום מחסור, ואנחנו גאים על כך שגם בימים הקשים כשמדינות הטילו מצור, גם תחת מתקפות טילים, גם תחת אש, לא היה חסר שום דבר וגם לא יהיה חסר שום דבר כל עוד יסתמכו על הייצור המקומי ויעודדו אותו". 

מה תרצה לומר לסיום, לכל הרפתנים, הצרכנים והעוסקים בענף החלב? 

"אז קודם כל אני רוצה לברך את הציבור ואת עם ישראל בחג לבן ושמח עם הרבה מוצרי חלב מתוצרת כחול לבן – תקנו רק כחול-לבן, תחבקו את החקלאים, את הרפתנים שלנו, שבאמת עמדו במשימה, ודאגו לאספקה שוטפת של חלב, רפתנים שרואים כשליחות את ההימצאות שלהם ברפתות על הגבולות ובייצור החלב והכי חשוב – שיהיה לנו חג שמח ושכל כל החטופים יחזרו לביתם במהרה, אמן". 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מרב ביין הגיעה לחולית בתחילת שנות ה-80 לשנת שירות ועבדה בשלחין, אחרי השבעה באוקטובר הגיעה להתנדב בקיבוץ שזכרה לטובה וגילתה מקום עם אנרגיות מיוחדות שהרגיש לה כמו בית, מאז היא לא עזבה אחרי השבעה
5 דק' קריאה
בדרום הארץ, בתוך קיבוץ קטן בשם אורים, פועלת אחת הרפתות הייחודיות בארץ – לא רק בזכות ההישגים המקצועיים המרשימים שלה, אלא בעיקר בזכות האנשים שמרכיבים אותה. כאן, בין הרפתות, השדות והמרחבים, נרקמה קהילה של
התחרות המסורתית של קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עמדה השנה  בסימן הצדעה לחקלאיות הישראליות, כחלק משנת החקלאיות הבינלאומית עליה הכריז האו"ם *תמונה ראשית: מפרי כפיה נטעה כרם. צילום: נילי ענברי קאופמן התמונה "מפרי
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן